Klaipėda rinko miesto merą

Klaipėda, kaip ir visa Lietuva, pirmąkart istorijoje tiesiogiai rinko merą. Dėl šio posto uostamiestyje rungėsi dvylika kandidatų. Vėlai naktį išryškėjo trys lyderiai Klaipėdoje –  dabartinis uostamiesčio vadovas liberalas Vytautas Grubliauskas, konservatorė Agnė Bilotaitė ir Rusų aljanso atstovė Irina Rozova.


 

Klaipėda, kaip ir visa Lietuva, pirmąkart istorijoje tiesiogiai rinko merą. Dėl šio posto uostamiestyje rungėsi dvylika kandidatų. Vėlai naktį išryškėjo trys lyderiai Klaipėdoje –  dabartinis uostamiesčio vadovas liberalas Vytautas Grubliauskas, konservatorė Agnė Bilotaitė ir Rusų aljanso atstovė Irina Rozova.

Kaip dvylika "apaštalų"

Į Klaipėdos mero postą pretendavo 12 kandidatų: Benas Renatas Baltusis, A.Bilotaitė, Rimantas Cibauskas, V.Grubliauskas, Stasys Paulauskas, Lilija Petraitienė, Nina Puteikienė, Artūras Razbadauskas, Ivanas Romanovas, I.Rozova, Marius Šileika ir Viačeslavas Titovas.

Kaip parodė pirminiai rinkimų rezultatai, ryškiu lyderiu tapo dabartinis Klaipėdos vadovas V.Grubliauskas.

Beje, balsavimas apylinkėje pačiam merui neapsiėjo be kuriozų, V.Grubliauskas vakar komisijai pateikė ne savo, bet dukters pasą, veikiausiai susipainiojo beskubėdamas į rinkimų apylinkę. Tad jam teko pateikti kitą asmens tapatybę liudijantį dokumentą.

Paklaustas, ar lengvai apsisprendė, už ką balsuos, V.Grubliauskas sakė: "Žinojau, už ką noriu balsuoti, tereikėjo surašyti skaičius į reitingavimo langelius".

Klaipėdos meras pripažino, jog konkurencija šiuose rinkimuose buvo labai didelė, o kova – įtempta.

"Mūsų buvo dvylika, kaip apaštalų, tad konkurencija Klaipėdoje buvo viena didžiausių. Vertinant pačią rinkimų kampaniją, buvo toks jausmas, kad kandidatų ne dvylika, o koks 20. Gal ne tiek tai buvo matyti viešumoje, tačiau tas įniršis ir neretai balansavimas ant rinkimų įstatymo ribos, labai išjudino situaciją", – pabrėžė V.Grubliauskas.

Jis teigė tikįs, kad po šių rinkimų laimės Klaipėda ir klaipėdiečiai. Paklaustas, ar bus antras rinkimų turas, meras pasakė: "Tai labiau tikėtina, nei netikėtina". Esą akivaizdu, kad antras turas neišvengiamas.

Visi tikėjosi sėkmės

Tarp lyderių patekusi I.Rozova tvirtino, neabejojusi savo sėkme, nes kitaip net nebūtų dalyvavusi šiuose rinkimuose.

"Tikėjau klaipėdiečiais ir manau, kad jie išsirinks tokį merą, kuris jiems yra geriausias", – dienraščiui sakė I.Rozova.

"Manau, kad rinkimų rezultatai bus geri, padarėme viską, ką galėjome. Pastangų įdėjome tikrai daug, ir dabar viskas priklausys nuo žmonių apsisprendimo. Be abejonės, prognozuoju, kad bus antras tiesioginių mero rinkimų turas. Tikiu, kad būsiu tarp favoritų, o konkurentas veikiausiai bus dabartinis meras V.Grubliauskas", – tik balsavusi rinkimuose dienraščiui teigė viena kandidačių A.Bilotaitė.

Esą tokius duomenis rodė visos apklausos. Na, o taryboje konservatorių atstovė teigė tikinti, kad jos atstovaujama partija laimės ne mažiau 5 mandatų.

"Tai yra gana neblogas rezultatas, tačiau ateityje sieksime turėti dar daugiau. Dedame daug pastangų atsinaujindami, stengiamės keisti patį partijos įvaizdį Klaipėdoje", – pabrėžė A.Bilotaitė.

Dar vienas kandidatas į miesto merus R.Cibauskas teigė nebesijaudinantis dėl rinkimų rezultatų, esą nerimavo tada, kai priėmė sprendimą, ar kandidatuoti į miesto merus.

"Dabar savo likimą patikėjau klaipėdiečiams, ir tik nuo jų priklausys, kas bus miesto meras. Manyčiau, kad antras turas tikrai bus. Visi kandidatai tikisi laimėti, tačiau sunku pasakyti, koks bus rezultatas. Yra daug stiprių konkurentų, nei vieno jų nenorėčiau išskirti", – teigė R.Cibauskas.

Sėkmę prognozavo V.Grubliauskui

Pasak dar vienos kandidatės į merus L.Petraitienės, į antrą rinkimų turą esą tikrai išeis dabartinis Klaipėdos meras V.Grubliauskas.

"Jo startinė pozicija visai kita. O antrajame rinkimų ture kandidatai, manau, turi vienodas galimybes. Balsų skirtumas bus nedidelis. Neišskiriant ir savęs, šansų turi A.Bilotaitė, R.Cibauskas, N.Puteikienė ir A.Razbadauskas", – savo prognozes dar prieš paskelbiant rinkimų rezultatus dėstė L.Petraitienė.

Esą viską lems, kieno rinkėjai ateis balsuoti, kurie bus aktyvesni. L.Petraitienė tikėjosi gauti mažiausiai 4 mandatus į savivaldybės tarybą, daugiausiai – 5.

"Daugiau prognozuoti negaliu, nes padaugėjo "rinkos" dalyvių. Atsirado du visuomeniniai komitetai, kurie atims dalį balsų iš kitų partijų, veikiausiai iš liberalų ir konservatorių", – įsitikinusi L.Petraitienė.

Atėjusi balsuoti su dukra Auguste, Nina Puteikienė teigė, kad tai pirmas kartas, kai ji balsuoja ne kartu su savo vyru Nagliu, kuris kandidatavo į Vilniaus miesto merus.

"Mano nuotaika labai gera, būsiu patenkinta bet kokiu rezultatu, koks jis bus, o jis blogas būti negali. Neabejoju, kad antras rinkimų turas tikrai bus, bet rinkimai – stebuklų metas, gali ir toks stebuklas įvykti, bet nelabai tuo tikiu", – svarstė N.Puteikienė.


Šiame straipsnyje: balsavimasrinkimaimero rinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

frr

frr portretas
Korupcija
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių