Klaipėda be universiteto neliks?

Numatoma aukštųjų mokyklų pertvarka neaplenks ir uostamiesčio. Nors kol kas tiksliai neįvardijama, kokių veiksmų bus imamasi ir ar išliks Klaipėdos universitetas, tačiau laikomasi tvirtos pozicijos – uostamiestis be Alma Mater neįsivaizduojamas.

Aptarė planus

Apie numatomą aukštųjų mokyklų pertvarką, Klaipėdos miesto bei regiono švietimo ir mokslo institucijų tinklo raidos perspektyvas penktadienį švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė diskutavo su uostamiesčio meru Vytautu Grubliausku, Klaipėdos universiteto, Klaipėdos valstybinės kolegijos, Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos tarybų pirmininkais.

„Su miesto meru, švietimo institucijų tarybų vadovais norėjome aptarti švietimo politikos kryptis, kiek švietimo vystymąsis atitinka regiono poreikius, regiono progreso tendencijas. Stiprinant švietimą galima stiprinti regiono vystymąsi. O šiuos procesus lemia kompleksiniai sprendimai“, – kalbėjo J.Petrauskienė.

Numato daug permainų

Pasak ministrės, švietimo srityje žadama daug pokyčių, pagrindinė numatoma kryptis – siekti užtikrinti švietimo kokybę, kuri atitiktų tiek valstybės, tiek regiono raidos, tiek verslo poreikius.

„Klaipėdos regionas yra ypatingas, labai reikšmingas Lietuvai. Tai vienas strateginių Lietuvos miestų, todėl labai svarbu suprasti, kokius poreikius čia reikėtų patenkinti“, – dėstė J.Petrauskienė.

Ministrė pastebėjo, kad švietimo potencialas šiuo metu visoje Lietuvoje yra labai išblaškytas ir fragmentuotas, todėl ieškoma kompleksinių sprendimų, kaip spręsti šią situaciją.

Pabrėžiama, kad Klaipėdos ašis – jūriniai tyrimai, jūrinės technologijos, todėl čia turėtų būti ruošiami visų pakopų šių sričių specialistai.

Kas lauks universiteto?

Nors ir neabejojama, kad Klaipėdoje, kaip ir visoje Lietuvoje, pokyčių reikia, kol kas tikslūs numatomi veiksmai nedetalizuojami.

Po susitikimo ministrė tvirtino, kad apie uostamiesčio Alma Mater ateitį dar kalbėti anksti, tačiau pripažino, jog ši aukštoji mokykla pasižymi itin svarbiomis jūrinėmis mokslo sritimis.

„Kita vertus, universitetinės studijos nėra vien specialistų rengimas, tai yra ir švietimo, inteligentijos židinys, o visa tai labai svarbu miestui bei regionui“, – pastebėjo J.Petrauskienė.

Naikinimo nepalaiko

Klaipėdos meras po susitikimo taip pat įvardijo keletą svarbiausių jo aspektų.

Pasak miesto vadovo, panašu, kad šiuo metu susiklosčiusi situacija tiek Lietuvos, tiek Klaipėdos bei viso regiono kontekste nepakitusi neišliks, nebus išsiversta ir be kompleksinių sprendimų.

V.Grubliauskas akcentavo ir dar vieną itin svarbų dalyką. Anot jo, nekyla abejonių dėl Klaipėdos ir regiono išskirtinumo, specifikos.

Miesto vadovas patikino, jog į klausimą, ar išliks Klaipėdos universitetas, jis nenori girdėti kito atsakymo nei „tikrai išliks“. Tiesa, meras pripažino suprantantis, kad toks, koks yra dabar, universitetas taip pat nebus.

„Scenarijaus, kad Klaipėda lieka be universiteto arba jis tampa kažkurios kitos aukštosios mokymo įstaigos padaliniu, aš neįsivaizduoju. Nežinau, jeigu kas nors valstybėje taip galvoja, tegu tai garsiai ir pasako. Tačiau taip pat nėra nieko blogiau už aklą meilę – turime realiai žiūrėti, vertinti situaciją, suvokdami savo stipriąsias savybes“, – tvirtino V.Grubliauskas.

Tikslios valdžios vizijos apie tai, kiek ir kokių įstaigų yra per daug ir kokių pokyčių ketinama imtis, viliamasi sulaukti kitą savaitę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ex

Ex portretas
Baigiau Klaipėdos universitetą, o po to doktorantūrą Kopenhagoje. Smegenų universitetas neįstato tiems, kas jų neturi. Kam netinka KU, gali kitų universitetų, kur savaitgaliais viešbučiuose studijas organizuoja, paslaugomis naudotis.

skaitytoja

skaitytoja portretas
teko šnekėt su Klp. Universitetą baigusiais aktoriais. O sodoms, sodoms, juk jie nieko nežino. Baisus išsilavinimas, tiksliau - baisus neišsilavinimas

j

j portretas
Jeigu Klaipėda yra vienas strateginių Lietuvos miestų, tai padarykit taip, kad universitetas būtų vertas šio vardo. Atrodo, kad ir Grubliauskas jį baigė, bet ar knygą vieną kitą perskaitė? Kas per Klaipėdos Universiteto absolventai, jei išsilavinimas toks kaip ir viduriniokų?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių