Mitingų atgarsiai: valdžios klaidos šaliai kainuos brangiai

Tiek Vilniuje, tiek Klaipėdoje šią savaitę vykę mitingai atskleidė ne tik visuomenės susipriešinimą dėl skiepų, kai kurių politikų ruošimąsi rinkimams, bet ir gerai koordinuotus, prieš valstybę nukreiptus veiksmus. Turinčių didelę patirtį šalies valstybininkų teigimu, naujos dabartinės valdžios klaidos šaliai gali kainuoti labai brangiai.

Politikas įžvelgė paralelių

Klaipėdoje išrinktas Seimo narys, diplomatas, dimisijos generolas ir vienas pirmųjų parlamento gynėjų po Nepriklausomybės atkūrimo Arvydas Pocius tikino, kad antradienio įvykiai prie Seimo rūmų Vilniuje labai priminė įtemptus 1990–1991 m.

"Išties, visa tai labai priminė pirmuosius Nepriklausomybės metus, kai mes gynėme Lietuvos parlamentą ir kitus svarbius valstybės objektus nuo įsiutusių jedinstvininkų, nuo sovietinės kariuomenės, nuo kagėbistų. O po 30 metų matyti labai panašius dalykus prie Seimo buvo ir skaudu, ir graudu, ir netgi gėda", – kalbėjo A.Pocius.

Jis mano, kad pirmiausia reikėtų kalbėtis su suklaidintais žmonėmis. Mitinge buvo tų, kuriems rūpi Lietuva, bet jie yra suklaidinti.

Po 30 metų matyti labai panašius dalykus prie Seimo buvo ir skaudu, ir graudu, ir netgi gėda.

"Tais žmonėmis manipuliuoja asmenys, kurie siekia visai kitokių tikslų. Po to, kas dabar įvyko, reikia kalbėtis su žmonėmis, aiškinti jiems ir diskutuoti. Juk kai į mitingą ateina Algirdas Paleckis, kuris yra nuteistas už šnipinėjimą Rusijai, lipa ant pakylos, kalba ir žmonės jam ploja, kyla klausimas, kas įvyko? Vadinasi, tie žmonės mąsto taip pat ir remia jį? Sunku tuo patikėti", – dėstė A.Pocius.

Minioje – ir nuteistieji

Politikas neslėpė, kad mitinge buvo pastebėti asmenys, kurie ten dalyvavo ne šiaip sau, jie akivaizdžiai vykdė tam tikras užduotis pagal aiškias instrukcijas.

"Vyksta hibridinis karas, tai akivaizdu. Yra nelegalūs pabėgėliai, kurie siunčiami į Lietuvą iš Baltarusijos, neatsitiktinai tuo pat metu prasideda ir nepasitenkinimo protestai. Tačiau yra aiškūs tų renginių koordinatoriai, matėme pasamdytus ir kriminalinius nusikaltėlius, kurie turėjo praktikos kalėjimuose organizuoti riaušes. Jie labai agresyviai elgėsi laukdami pasirodančių parlamentarų", – teigė A.Pocius.

Seimo narys įsitikinęs, kad tiek Valstybės saugumo departamentas, tiek Vidaus reikalų ministerija turėtų šituos visus protesto lyderius ir vadovus išsiaiškinti, ir tai turi būti paviešinta.

Pastebėjimas: parlamentaro A.Pociaus teigimu, kai kurių mitinge dalyvavusių Seimo narių kalbos sukėlė nedviprasmiškų minčių. (Vyginto Skaraičio / Fotobanko nuotr.)

Vis dėlto mitinguotojams antradienį Vilniuje ant pakylos kalbėti lipusių kai kurių parlamentarų pasirodymą dimisijos generolas vertino nedviprasmiškai.

"Politikai yra politikai. Kai kurių veiksmai kelia tam tikrų minčių. Jie yra Lietuvos Respublikos parlamentarai, jie turi visas teises, bet pati jų veikla šiuo atveju yra nukreipta prieš Lietuvą. Juk jie prisiekė Lietuvos valstybei, bet savo veiksmais jie griauna ją", – kalbėjo A.Pocius.

Naivumas yra beribis

Seimo narys, buvęs Klaipėdos meras Eugenijus Gentvilas taip pat pritarė, kad penktoji kolona naudojasi tais neramumais.

"Šiaip tų protesto dalyvių negalime laikyti antivalstybininkais, bet greta jų tokių visada šmirinėja. Šitas gaivalas kelia galvą, o žmogeliai galvoja, kad "liberalfašistų" valdžia yra blogis. Jų naivumas yra beribis, kritiško mąstymo trūksta, ir tokiomis miniomis manipuliuojama", – dėstė E.Gentvilas.

Parlamentaras pripažįsta, kad dabartinė valdančioji dauguma padarė klaidų tiek bandant suvaldyti migracijos, tiek ir pandemijos krizę, tačiau esą tai buvo neišvengiama.

Požiūris: Seimo narys E.Gentvilas neatmeta, kad penktoji kolona naudojasi neramumais dėl skiepų. (Pauliaus Peleckio / Fotobanko nuotr.)

"Lietuvoje pirmąkart tokie dalykai prasidėjo. Ir ne visada buvo aišku, kaip ką daryti. Pripažįstu, trūksta komunikacijos. Tačiau bet kuriai valdžiai galima prikišti, kad ne viską optimaliai padarė. Bet ar dėl to reikia tą valdžią apšaukti liberalfašistais? Tai skamba kaip politinis įvertinimas, kurį tikrai ne mitinguojančios bobutės sugalvojo. Yra tam tikri ideologai, kurie ir kuria tokius ideologizuotus scenarijus. Ir kaip dabar smagu Rusijoje ar Baltarusijoje klausytis, kad Lietuvos žmonės savo valdžią vadina liberalfašistais. Juk tą patį kartoja ir A.Lukašenka. Akivaizdu, kad ta retorika susišaukia", – kalbėjo E.Gentvilas.

Tačiau parlamentaras pabrėžė, kad pavadinti visos minios antivalstybininkais negali, bet kad tarp jų tikrai yra visokių, neatmeta.

Radikalai ruošiasi į valdžią

Buvęs Valstybės saugumo departamento Klaipėdos padalinio vadovas Algirdas Grublys, negailėjęs kritikos tiek šalies, tiek ir miesto valdžiai, teigė, kad tai, kas vyksta, kelia didelį nerimą.

"Mano savijauta šiandien bloga. Tas protestas su provokacijomis nebetelpa į mūsų visuomenės gyvenimo normas, kuriose buvome pripratę gyventi apie dešimtmetį. Matau, kad Lietuvos radikalai ir nevykėliai ruošiasi rinkimams į savivaldą ir Seimą. Vyksta gudriai ir tvarkingai surežisuoti spektakliai. Siekiama sukelti visuomenės šurmulį. Įtariu, kad kai kurie dalykai finansuojami iš šalies. Man, kaip buvusiam Valstybės saugumo departamento pareigūnui, antradienio situacija matosi kiek kitaip, nei daugeliui gali atrodyti", – vakar atviravo A.Grublys.

Jis rėžė tiesiai – dabar labai trūksta normalaus bendravimo su visuomene.

Projektai pirmiausia turi būti gerai išgvildenti, apsvarstyti, o tik tada pateikiami visuomenei.

A.Grublio įsitikinimu, dabar žmonėms pateikiamos vizijos, kurios dar nežinia ar taps kūnu, ir taip sukeliamas erzelis, o taip neturėtų būti.

"Turiu savo nuomonę apie atskirus Vyriausybės narius, kuriems trūksta kompetencijos. Labai gerbiu premjerę, kuri daro viską, kad išlaikytų Vyriausybę. Man gaila jos, kad ji turi dirbti mažiausiai už tris ministrus. Nereikėjo formuoti Vyriausybės taip skubotai, galima buvo paieškoti kompetentingesnių žmonių", – negailėjo kritikos A.Grublys.

Įtarimai: buvęs Valstybės saugumo departamento Klaipėdos padalinio vadovas A.Grublys neabejoja, kad šios savaitės mitingai – gudriai ir tvarkingai surežisuoti spektakliai, siekiant sukelti šurmulį. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Kliuvo ir miesto valdžiai, nes naujoji miesto taryba, anot A.Grublio, neveiksni, susiskaldžiusi, o tai kelia nerimo nuotaikų.

"Juokingai atrodo, kai pasibaigus karantino ribojimams miesto taryba dirba nuotoliniu būdu. Yra sprendimų, kuriuos reikia visapusiškai aptarti, išdiskutuoti. Salė sutvarkyta, saugius atstumus galima išlaikyti, galima dirbti su kaukėmis. Ar čia kitokios nuomonės baimė? Susidaro įspūdis, kad didžioji dauguma tiesiog piktnaudžiauja tokia padėtimi. Taip prarandama asmeninė valdininkų atsakomybė, kas yra pavojinga. Atmeskime provokatorius, kurie galbūt už pinigus darbavosi mitinguose, didžioji dauguma žmonių yra tiesiog suklaidinti, nes normalios informacijos trūksta", – tvirtino A.Grublys.

Ragino kalbėti su žmonėmis

Uostamiestyje išrinktas Seimo narys Dainius Kepenis buvo vienas tų parlamentarų, kuris antradienį kalbėjo prieš protestuotojų minią Vilniuje.

Jis yra įsitikinęs, kad neramumams nebūtų vietos, jeigu Lietuvos valdžia drąsiai imtųsi atšaukti savo pačios sprendimus.

"Antradienį didžiausia valdančiųjų klaida buvo, kad jie neišėjo kalbėtis su žmonėmis. Jeigu jie būtų pasakę, kad laikysimės Konstitucijos ir visų tarptautinių žmogaus teisių, neversime skiepytis ir nebereikės jokių galimybių pasų, žmonės būtų ramiausiai išsivaikščioję", – kalbėjo D.Kepenis.

Pasak Seimo nario, aiškinimai, kad nebegyvensime, kaip anksčiau gyvenome, yra didžiausia nesąmonė, klaida ir žmonių apgavystė.

"Gyvensime, kaip gyvenome, jeigu gerbsime ir mylėsime vienas kitą ir laikysimės Vydūno dvasios. Ji yra užmiršta, nes yra nereikalinga šiame kontekste. Vydūnas sakė, kad žymiai svarbiau yra rūpintis sveikata, negu gydyti ligas. Nuo to ir pradėkime, ir pasaulis, ieškodamas kaip greičiau įveikti pasipriešinimą skaitmeniniam lageriui, sugalvojo ketvirtąją pramonės revoliuciją", – dėstė D.Kepenis.

Nuostata: su mitinguotojais prie parlamento kalbėjęs D.Kepenis įsitikinęs, kad protestuotojų minioje valstybės priešų nebuvo. (Irmanto Gelūno / Fotobanko nuotr.)

Kalbėdamas apie šį reiškinį, Seimo narys teigė, esą veikėjai, kurie šią revoliuciją dabar eksportuoja į Lietuvą, elgiasi labai nedorai.

Pasak D.Kepenio, tą procesą turime stabdyti, tada žmonės nevažiuos į Vilnių, nesirinks ir Klaipėdoje, tiesiog su jais reikia kalbėtis.

"Skiepai yra antgamtiniai dalykai. Gamta žmogų paleido į gyvenimą atsparų viskam. Kai iškreipiame normalų gyvenimą, tampa reikalingi visokie dirbtiniai dalykai. Tada ir politika tampa dirbtinė. Neišėję pasikalbėti su žmonėmis tie politikai, kurie tą košę ir užvirė, tarnauja šitai revoliucijai ir mūsų uždarymui į skaitmeninį konclagerį. Ne žmonės kalti. Kalti šitie veikėjai, kurie laužo Konstituciją. Pirmą kartą sulaužėme ją, kai priėmėme Užkrečiamųjų ligų įstatymą. Žmonės kentėjo, bet kada jie pradėjo priiminėti įstatymus, kad reikia priverstinai skiepytis, žmonės pasakė "stop", – kalbėjo D.Kepenis.

Patį išvarė iš valgyklos

Seimūnas pasakojo, kad jis pats buvo išvarytas iš Seimo valgyklos, nes neparodė galimybių paso.

D.Kepenis tvirtino jį turintis, bet jo niekada ir niekur nenaudojo, nes yra kartu su tais žmonėmis, kurie protestuoja prieš "šį fašizmą".

"Tie žmonės, kurie kasdien labiausiai rūpinasi savo sveikata, yra segreguojami – atskiriami. Jie nebegali įeiti nei į kavinę, nei į restoraną ar koncertą. Aš galiu galimybių pasą suplėšyti prieš jūsų akis, niekada jo nenaudojau ir nenaudosiu. Lengvai persirgau, ko ir kitiems linkėjau, bet niekas manęs neklauso. Jie pasamdė daugybę medikų, kurie įrodinėjo, kad natūralus imunitetas nieko nereiškia. Pradėkime nuo tiesos sakymo ir logikos, tada Lietuvoje viskas bus tvarkoje", – kalbėjo D.Kepenis.

Mitinge jis teigė nematęs nė vieno žmogaus, kuris nusiteikęs prieš valstybę.

"Kai pradėsime žmonių klausytis, kai nebebus prievartos skiepytis, kai nebereikės vergo paso, kai žmonės matys, kad jo namuose – ramu ir jokie migrantai nevaikštinėja po kiemą ir neplėšikauja, žmonės nebeis į mitingus. Yra daugybė klausimų, į kiekvieną reikia atsakyti. Žmonėms neatsakome į rūpimus klausimus, o tik aiškiname, kad visi yra šunauja, runkeliai ir gerai organizuoti antivalstybininkai", – piktinosi D.Kepenis.

Tai dar ne pabaiga

Seimo narys A.Pocius mano, jog tai ne vien tik skiepų klausimas, ir yra įsitikinęs, kad tokių mitingų artimiausiu metu dar gali pasikartoti.

Politiko teigimu, neatmestina, kad tokiu būdu Rusija ir Baltarusija keršija Lietuvai už paramą baltarusių opozicijai, už tai, jog čia veikia S.Cichanouskaja su jos štabu.

"Tai yra kerštas, kuris tęsis. Taigi, tai dar ne pabaiga. Juk šiuo metu įsibėgėja pernai prasidėję kariniai mokymai "Zapad", kurie vyksta Kaliningrado srityje ir Baltarusijoje. Aktyvioji fazė planuojama rugsėjo 10–16 d. Taigi, pas mus čia dar gali visko būti. Todėl turime būti budrūs, ir mūsų visos tarnybos turės stebėti situaciją kartu su NATO sąjungininkais, turime tai vertinti labai rimtai", – pabrėžė A.Pocius.

Ką daryti toliau? E.Gentvilas mano – dirbti savo darbus.

"Visuomenės protestai ir mitingai yra neišvengiama demokratijos dalis, bet labai norėtųsi, kad tie, kurie naudojasi demokratija – susirinkimų, minties reiškimo laisve, prisimintų, kad yra ne tik teisė mitinguoti, bet ir prievolė laikytis įstatymų. Nusikaltimo darymas turi gauti teisėsaugos atsaką", – įsitikinęs E.Gentvilas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Džamšutas

Džamšutas portretas
Neprievartaukit skiepytis ir mes nebusim "suklaidinti".

,PJANAS

,PJANAS portretas
kodėl tie generolai išlenda tik spaudoj kodėl neužlipo Pocius su Gentvilu per mitingą ant pakylos juk žmonės kvietė ,ir turėjo visas galimybes tiesiai į akis 5000 rinkėjų dar kartą sakau rinkėjų ,o ne šiokių ar tokių ten susirinkusiųkaip juos išvadinoVRS ministrė ir policijos Komisaras ,bet jie yra jūsų darbdaviai ir netik rinkėjai ir jūs pone Generole ir prižėlęs prie seimo kėdės GENTVILAI reikėjo taikiai mitinguojantiem pasakyti kad čia jus provokuoja nepasiduokit visokiem šnipam jus supriešint su tokia sąžininga ir teisinga valdžia ir vyriausybe ,bet deja jūs kaip tie rusų šnipai sako poslie boja kulakami nie mašut,taip tokias nesamones tik generolai ir gali sukurt provincijų žmogeliai neišgirdę šūdponių atsakymo sutriuškino visą VSD dalinį padedami baisiausių slaptūjų struktūrų ,kaip kitaip pateisinsi juodvarnių veiksmus pripurškus moteriai dujų tiesiog į gerklę tos gėdos jau niekad tos juodvarnių tarnybos vyrukai nebenusiplaus ,ir policija savo reitingus užsikasė atgal giliai

Z

Z portretas
Kgbistinės šmėklos kodėl įslaptinot kgbistinius arçhyvus dar 75 metams ,sumauti generolai, dar kažką pezat
VISI KOMENTARAI 75

Galerijos

Daugiau straipsnių