Kiek klaipėdiečiams kainuos šventės?

Artėjant didžiosioms metų šventėms, žmonės skuba į parduotuves ieškoti dovanų, stalo puošybos dekoracijų, šventinės atributikos. Pasak klaipėdiečių, kainos parduotuvėse vis dar kandžiojasi, tačiau šventiniu laikotarpiu gyventojai taupyti nežada.

Šluoja dekoracijas

Kaip teigė prekybininkai, didesni pirkėjų srautai parduotuvėse matomi jau nuo lapkričio vidurio.

Žmonės iš parduotuvių lentynų šluote šluoja kalėdines eglutes, žaisliukus, girliandas, mirksinčias LED lemputes.

Šiemet vidutinio dydžio natūralių eglučių kainos svyruoja nuo 20 iki 50 eurų, priklausomai nuo pasirinkto medelio aukščio ir rūšies.

Už didesnius nei 2 m aukščio natūralius ir dirbtinius medelius gali tekti atseikėti net kelis šimtus eurų.

Parduotuvių tinklo "Iki" komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, prekybos centruose dirbtinių ir gyvų Kalėdų eglučių bei dekoracijų kainos šiemet išlieka tokios pat arba labai panašios kaip pernai.

"Pastebėjome, kad mūsų pirkėjams aktualiausios yra mažos dekoratyvinės eglutės, todėl tokias siūlome įsigyti. Šios eglutės universalios savo dydžiu, tinka papuošti tiek darbo stalą, tiek sukurti švenčių nuotaiką namuose. Kalbant apie Kalėdų dekoracijas, populiariausios yra spalvotos lempučių girliandos. Jomis pirkėjai puošia ne tik savo eglutes, bet ir dekoruoja namus", – pasakojo B.Čaikauskaitė.

Kad kalėdinių puošmenų kainos labai nekito, tikina ir prekybos tinklo "Norfa" atstovas spaudai Darius Ryliškis.

"Kainos šiemet beveik nesikeitė. Ypač gausiai perkami kalėdiniai žaislai, dirbtinės eglutės, girliandos, burbulai eglutėms puošti, žaislai vaikams, taip pat dekoracijos, skirtos laukui, namams ir šventiniam stalui papuošti", – atskleidė D.Ryliškis.

Maistui taupyti nežada

Prekybininkai tikisi, jog prieš šventes, kaip ir kasmet, išaugs maisto produktų pardavimas.

Jau dabar pastebima, jog pirkėjai vis dažniau žvalgosi saldumynų, konditerijos gaminių, šviežios mėsos produktų, šaldytų ančių.

Pasak B.Čaikauskaitės, atėjus šventiniam periodui, klientų krepšelis nuolatos kinta.

Ypač išauga vytintų mėsos gaminių, itališkų alyvuogių bei užtepėlių paklausa.

"Gruodį pirkėjų krepšelis pasunkėja beveik penktadaliu. Šventiniu laikotarpiu lietuviai linkę daugiau išlaidauti, renkasi brangesnius, išskirtinius produktus bei gurmaniškas dovanas. Žinoma, pirkėjų išleidžiama suma skiriasi, priklausomai nuo suplanuoto biudžeto. Vieni gali skirti keliasdešimt eurų, o kiti šventiniams pirkiniams negaili ir kelių šimtų", – atskleidė "Iki" komunikacijos vadovė.

Prekybos tinklo "Maxima" Ryšiams su visuomene atstovo Pauliaus Stonio teigimu, lojalių klientų apklausos metu paaiškėjo, jog sveikesnius patiekalus ant stalų per šventes siekia dėti du iš trijų apklaustųjų ir 86 proc. iš jų stengiasi, kad maisto netektų išmesti, dėl to perka pagal iš anksto sudarytą sąrašą.

Anot P.Stonio, perkamiausia prekė šventiniu laikotarpiu – kūčiukai.

Jų prieš Kūčias vidutiniškai įsigyjama net iki 150 tonų.

Šventiniam stalui šiemet šio prekybos tinklo pirkėjai ketina skirti tiek pat, kiek ir pernai.

Penktadalis "Maximos" pirkėjų maisto produktams planuoja išleisti daugiau nei 100 eurų. Beveik pusė (40 proc.) apklaustųjų Kalėdų vaišėms skirs 51–100 eurų. Trečdalis pirkėjų (29 proc.) pernelyg neišlaidaus ir šventiniams patiekalams atseikės iki 50 eurų.

Prieš šventes – eilės

Pasak didžiųjų prekybos tinklų atstovų, lietuviai šventinei pirkimo karštinei kasmet pasiduoda vis anksčiau.

Nors intensyvi prekyba prasideda gruodžio viduryje, tačiau pagrindinis parduotuvių šturmas vyksta prieš pat šventes.

Didžiulės pirkėjų eilės nusidriekia prieš pat Kūčias – gruodžio 23 d.

Naujųjų metų šventei gyventojai ruoštis pradeda gruodžio 29 d., tačiau daugiausia nuperkama paskutinę metų dieną – gruodžio 31-ąją.

Alina:

– Per šventes šiemet daug neišlaidausiu. Manau, kad nupirksime vaikams simbolinių dovanėlių, saldainių, pasiruošime šventinį stalą. Dovanų paieškos sukelia daug bereikalingo streso. Juk ne jų kiekyje glūdi šventės esmė. Svarbiausia, kad širdyse pajaustume Kalėdų dvasią. Vaikų dovanėlėms ir šventiniam Kalėdų bei Kūčių stalui paruošti skirsime apie 100 eurų.

Irena:

– Mūsų šeima didelė. Auginame septynis vaikus, taip pat sulauksime ir anūkų. Ruošdamiesi šventėms, daugiausia išleidžiame maistui. Juk tokia gausi šeimyna! O dar ir dovanėlių visiems reikia nupirkti. Manau, kad šiemet šventiniam stalui ir dovanoms skirsime apie 300 eurų.

Laura:

– Šiemet įsirengėme būstą, tad išlaidauti nesiruošiame. Dovanėlėmis vaikui pasirūpins seneliai. Vis dėlto kainos parduotuvėse tikrai nemažos. Norint paruošti šventinį stalą, pasirūpinti dovanomis giminėms, šeimos nariams, teks atseikėti apie 300 eurų.

Akvilė:

– Užuot pirkę brangias dovanas, nusprendėme sau pasidovanoti kelionę. Grįžę taip pat neišlaidausime. Pirksime dovaną vaikui, ruošime šventinį stalą. Šventiniam pasiruošimui skirsime iki 300 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Irma

Irma portretas
Iki 300 eu praleidzia zmones sventei?! Tai iseina kad gyvenimas gereja.Mano alga i rankas 365.Pabaliavosiu reiskia,o po to nors tvanas:))))
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    1
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    8
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    12
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    12
  • Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“
    Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“

    Prie Dangės upės klaipėdiečiai aptiko nelegaliai suręstą namelį. Jie įtaria, kad buveinę sumeistravo benamiai. Artėjant sutemoms čia susirenka lėbautojų būrys, kuris neduoda ramybės kitapus upės gyvenantiems žmonėms. ...

    2
  • Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras
    Klaipėdoje – pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos centras

    Klaipėdoje duris atvėrė jau ketvirtasis Lietuvoje JAV pasaulinės automobilių aukcionų kompanijos IAA aukcionų centras, kuriame automobilių prekybos verslu užsiimančios įmonės ir privatūs pirkėjai nuo šiol gaus užtikrintą paslaugą, impor...

    9
Daugiau straipsnių