Kiek kainuos maudynės baseine?

Miesto tarybos opozicijos atstovai sunerimo, kiek klaipėdiečiams reikės mokėti už apsilankymą naujame miesto baseine, kuris dar statomas. Siūlyta nustatyti ribą, kurios negalėtų peržengti būsimas koncesininkas.

Perleis 15 metų

Miesto taryba patvirtino daugiafunkcio sveikatingumo centro valdymo, naudojimo ir perdavimo pagal koncesijos sutartį konkurso sąlygų aprašą bei nustatė pastarojo etapus.

Šis klausimas politikams svarstyti buvo teikiamas nebe pirmą kartą.

Anksčiau jį teko išbraukti iš miesto tarybos posėdžio darbotvarkės, nes sulaukta pastabų iš Centrinės projektų valdymo agentūros.

Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėjo Edvardo Simokaičio teigimu, pastabos nebuvo esminės, tačiau teko kiek pakoreguoti konkurso sąlygas.

Numatoma, kad daugiafunkcis sveikatingumo centras koncesininkui bus perleistas 15-os metų terminui.

Konkurse norinčių dalyvauti bendrovių metinės pajamos iš sporto ir / arba kultūros renginių organizavimui skirtų nekilnojamojo turto objektų valdymo ir / arba administravimo paslaugų per paskutinius trejus finansinius metus arba per laiką nuo įregistravimo dienos, jei veikla vykdyta mažiau nei trejus finansinius metus, turi būti ne mažesnės nei 0,5 mln. eurų be pridėtinės vertės mokesčio.

Kai kurie politikai domėjosi, kaip buvo nustatytas šis reikalavimas, ar tai nesusiaurins konkurse galėsiančių dalyvauti bendrovių skaičiaus.

E.Simokaitis aiškino, kad šis kriterijus nustatytas, įvertinus Lietuvos rinką. Pasak vedėjo, skaičiuojama mažiausiai 15 įmonių, kurios atitinka šį reikalavimą.

„Manome, kad tai padės sulaukti stiprių dalyvių pasiūlymų. Priešingu atveju konkurse galėtų dalyvauti ir tie, kurie nėra pajėgūs valdyti tokio objekto“, – aiškino vedėjas.

Gali likti už borto?

Daugiafunkcio sveikatingumo centro koncesijos konkursą laimėjusi bendrovė turės įkurti atskirą įmonę, kuri valdytų objektą. Kai kurie politikai stebėjosi, kodėl reikia taip elgtis.

„Ar būtina steigti naują įmonę? Neatrodo, kad bus sudarytos geros sąlygos miestiečiams lankytis baseine. Gyventojai gali likti už borto. Gaila, kai pastatomas geras objektas ir kažkam atiduodamas. Galėtų jį valdyti savivaldybė ar jos įstaiga, įmonė“, – dėstė tarybos narys Arūnas Barbšys.

Tačiau paaiškinta, kad administruoti baseiną privalo pelno siekianti organizacija, o savivaldybė ar jos įstaigos tokios nėra.

Kiek atsieis apsilankymas naujame baseine miestiečiams, domėjosi tarybos narys Viačeslavas Titovas.

„Mieste sklando įvairūs gandai. Vieni mano, kad už valandą naujame baseine reikės mokėti 10 ar 20 eurų. Siūlau miesto tarybai nustatyti ribą, kiek maksimaliai koncesininkas gali prašyti iš miestiečių. Manau, ši suma neturėtų viršyti penkių eurų už valandą. Jei dabar nenustatysime ribos, ateityje negalėsime turėti įtakos apsilankymo baseine kainai“, – tvirtino politikas. Tačiau jo siūlymas palaikymo nesulaukė.

Pamiršo verslo principus

Pasak E.Simokaičio, numatoma, kad savivaldybės administracija ugdymo procesui iš baseino koncesininko pirks ne mažiau nei 65 proc. paslaugų. Vedėjo teigimu, ši kaina nenurodoma, nes bus vienas iš varžymosi elementų.

„Konkursą norintys laimėti koncesininkai bus suinteresuoti siūlyti kuo mažesnę paslaugų kainą. Kiek bus prašoma už apsilankymą baseine iš gyventojų, negaliu pasakyti. Tai paaiškės, kai bus pateikti verslo planai, nurodyta kainodara“, – komentavo vedėjas.

Klaipėdos mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė atkreipė dėmesį, kad paslaugų, kurias iš naujo baseino pirks savivaldybė, bus nemažai.

„Turime žinoti, kad kaina bus pati mažiausia. Visa kita lems rinka. Jei šiek tiek nutuokiate apie verslo dėsnius, nėra logiška, kad bus nustatyta tokia kaina, jog niekas baseine nesilankytų, o vanduo būtų šildomas. Toks mąstymas yra visiškas nesuvokimas“, – pabrėžė vicemerė.

J.Simonavičiūtės teigimu, uostamiestyje jaučiamas baseino paslaugų poreikis, bet ir tokių objektų bus pakankamai.

Klaidinga bijoti, kad gyventojams ši paslauga bus brangi.

„Palanga statysis, Gargždai taip pat. Tad į rinką atėjęs koncesininkas labai pasvers, kokią kainą nustatyti miestiečiams. Klaidinga bijoti, kad gyventojams ši paslauga bus brangi“, – dėstė vicemerė.

Tarybos nariams užkliuvo ir terminas, per kurį, pasirašius sutartį, daugiafunkciame sveikatingumo centre reikia įrengti barą, sporto klubą, grožio, nardymo centrą. Tam numatyti trys mėnesiai.

„Ar šis terminas realus?“ – klausė tarybos narė Nina Puteikienė.

E.Simokaičio teigimu, taip. „Reikalavimai buvo skelbti viešai. Būsimi dalyviai galėjo juos įvertinti. Pastabų sulaukėme, bet dėl šio termino jų negauta“, – patikino vedėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KLP

KLP portretas
Iš kranų bėgs MARTINI toks jausmas...

Brigita

Brigita portretas
10 eurų už dieną dar įkandoma o jei brangiau,tai nereik ne statyt

gaila

gaila portretas
tai supratau jei dar vieno naujo baseino nepastatys, tai 15 metų klaipėdos gyventojams (ne elitui) baseino kainos bus neįkandamos
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių