Kapinėse liejosi ir keiksmai

Prieš mirusiųjų pagerbimo dienas ir po jų iš miesto kapinių išvežti kalnai šiukšlių – iki 500 tonų. Didžiausia problema – lankytojai atliekas metė nežiūrėdami į konteinerio paskirtį, krūvas šiukšlių palikdavo kur papuola. Pasitaikė ir tokių gyventojų, kurie kapinių tvarkdarius pasitikdavo necenzūriniais žodžiais.

 

Sustiprino pajėgas

Prieš Visų šventųjų dieną Lėbartų ir Joniškės kapinėse pasitelktos didesnės tvarkytojų pajėgos. Spalį čia kasdien dirbo po penkis valytojus. Paskutinę šio mėnesio savaitę – apie 20 žmonių.

Tradiciškai kapinėse atliekos renkamos penktadieniais. Kitomis dienomis jas apžiūri sargai. Tvarkytojai kviečiami, jei situacija tampa sudėtinga.

Dažniau nei įprasta buvo vežamos ir atliekos. Savaitę prieš Visų šventųjų dieną pasitaikydavo, kai šiukšlės Joniškės kapinėse per dieną būdavo gabenamos tris, Lėbartuose – du kartus.

Skaičiuojama, kad prieš Vėlines ir po jų iš miesto kapinių galėjo būti išvežta iki 500 tonų šiukšlių. Daugiausia – indelių nuo žvakių, jų liekanų, žaliųjų atliekų.

Vos spėjo rinkti

Klaipėdos savivaldybės Kapinių priežiūros skyriaus vedėja Zina Stankienė teigė, kad tvarkytojai vos spėjo kuoptis.

Lankytojai atliekas mesdavo ne tik į tam skirtus konteinerius, bet ir kalnus jų palikdavo, kur tik sugalvodavo. Kai kuriose vietose susikaupdavo itin daug šiukšlių.

Ypač ši problema buvo aktuali Joniškės kapinėse. Tam tikrose vietose kalnai atliekų čia išdygsta ne tik prieš mirusiųjų pagerbimo dieną, bet ir kitu metu.

Kai kurie lankytojai – labai nedrausmingi. Šiukšles jie ne tik mesdavo ne į joms skirtus konteinerius, bet apskritai iki jų nenunešdavo. Buvo ir taip besielgiančiųjų, kurie dar šaukė, kad kapinės nėra sutvarkomos“, – kalbėjo vedėja.

Pasak Z.Stankienės, labiausiai gaila tų žmonių, kurie nuoširdžiai rūpinasi tvarka, gerbia kitų darbą ir supranta, kad kapinių teršti negalima.

Lankytojų įpročiai nesikeičia

Tiek Lėbartų, tiek Joniškės kapinėse yra pastatyti dviejų rūšių konteineriai. Vienas skirtas mišrioms atliekoms, kitas – žaliosioms.

Z.Stankienė prisiminė, kad lankytojų kasmet prašoma laikytis šios tvarkos, tačiau dėmesį į tai kreipia retas. Tad, veždami žaliąsias atliekas iš kapinių, darbininkai jas dar turi perrinkti, kad nebūtų įsimaišiusių kitų šiukšlių.

Meta ir nežiūri, kur meta. Daugiau rūšiuoja nebent jaunimas. Tačiau kapines daugiau lanko vyresnio amžiaus žmonės. Jie turi savo gyvenimo ritmą, įpročius. Sutvarko kapelį, susideda į vieną maišelį ir išmeta. Negi kraus į kelis ir neš. Tokie lankytojų įpročiai“, – pasakojo vedėja.

Anot Z.Stankienės, lankytojus, kad nepaliktų šiukšlių ne vietoje, pažiūrėtų, ar į tinkamą konteinerį meta atliekas, bandoma įspėti ir žodžiu, tačiau į pastabas neretai reaguojama necenzūriniais keiksmais.

Prie tvarkos nepripranta

Joniškės kapinėse daugiau ne vietoje sukrautų atliekų pradėta fiksuoti, kai konteineriai iš kvartalų buvo iškelti prie pagrindinio tako.

Taip apsispręsta, nes vežėjams būdavo sunku įvažiuoti į kvartalus. Sulaukta skundų, kad transportas apgadino kapavietes, tvoreles, bortelius.

Konteineriai buvo perstumti prieš pusantrų metų, tačiau kai kurie lankytojai iki šiol meta atliekas tose vietose, kur šie stovėjo.

Lėbartų kapinėse konteineriai yra pastatyti prie vandens kolonėlių. Tokia tvarka pasitvirtino.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lankytoja

Lankytoja portretas
Norisi paklausti kapiniu prieziuros vadoves, kada bus pastatytas biotualetas prie pirmo ivaziavimo, vaziuojant nuo Klaipedos puses., nes prie aiksteles esantciuose krumuose lankytojai priversti ten atlikti savo gamtinius reikalus

Lėbartai

Lėbartai portretas
Manau, kad automobiliai neturėtų važinėti po kapines. Sakysite, o ką daryti garbaus amžiaus ar turintiems negalią? Būtent jie ir eina pėstute pasiremdami į lazdą ar artimųjų parankę. O paminklų statytojai tiesiog kapinėse atidarę savo dirbtuves. Kala, pjaųsto, šlifuoja pasijungę triukšmingus agregatus. Manau, kad į kapines turi būti atvežtas jau pagamintas paminklas ir borteliai.

Manau

Manau portretas
500 tonu,gerokai uzlenkta,gal kubu?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių