Kapines perkels į virtualią erdvę

Miesto kapines ateityje planuojama perkelti ir į virtualią erdvę. Siekiama, kad internete žmonės galėtų rasti, kur palaidotas artimasis ar pažįstamas, informaciją, kaip pasiekti kapavietę.

"Viskas šiame pasaulyje skaitmenizuojama, atėjo laikas ir kapinėms", – tvirtino Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas.

Pasak vicemero, savivaldybės Kapinių priežiūros skyriaus darbuotojai savo darbe jau naudoja šiuolaikines technologijas.

Elektroninėje erdvėje yra kapaviečių apskaita, informacija, kas turi prižiūrėti vieną ar kitą kapą, sudaromi neprižiūrimų kapaviečių sąrašai.

A.Šulco teigimu, siekiama, kad kiekvienas žmogus internetinėje erdvėje galėtų rasti, kur palaidotas artimasis, pažįstamas, pamatyti kapavietės vaizdą, sužinoti, kaip pasiekti amžinojo poilsio vietą.

Tam užtektų sistemoje suvesti duomenis: mirusiojo vardą ir pavardę, gimimo metus.

Tokia sistema padėtų ir kapinių prižiūrėtojams. Sistemoje galėtų būti tiksliai surašyti kapo matmenys, kas jį tvarko, kiek žmonių palaidota, kuris kapas prižiūrimas, o kuris – ne.

"Norime, kad visa informacija būtų suteikta tiek kapinių tvarkytojams, tiek lankytojams", – pabrėžė vicemeras.

Dabar, norint sukurti elektroninius interaktyvius kapinių žemėlapius, planuojama atlikti inventorizaciją, sužiūrėti, kokie duomenys yra, kokių trūksta. Jau domėtasi, kiek tai kainuotų.

"Rinkoje teikiamos tokios paslaugos. Kai kuriuose Lietuvos miestuose jau pradėti kurti elektroniniai interaktyvūs kapinių žemėlapiai. Latviai šiuo klausimu pažengę gerokai toliau. Dalis jų kapinių jau yra perkeltos į elektroninę erdvę", – pasakojo vicemeras.

Klaipėdoje norima skaitmenizuoti ne tik veikiančias Joniškės ar Lėbartų kapines, bet ir jau uždarytas, senąsias.

Preliminariais duomenimis, vieno kapo skaitmeninimas atsieina eurą. Joniškės kapinėse yra palaidota apie 20 tūkst., Lėbartų – 50 tūkst. mirusiųjų.

"Idealu būtų, jei būtų rengiama visos Lietuvos elektroninė kapinių sistema. Dabar sutarėme, kad kitiems metams numatysime lėšų šiai priemonei įgyvendinti", – tvirtino mero pavaduotojas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

puikus sprendimas

puikus sprendimas portretas
taip supaprastintų kapo paiešką kai niekas iš giminių ar pažystamų nepamena ar nenori sakyt kur tam tikro asmens kapas randasi.Galėtų supaprastint ir kapo perrašymą,nes sovietmečiu neturėjo reikšmės ant kieno vardo užrašomas kapas ir nereikėjo jokio leidimo.O dabar dauguma išvyke gyvent kitur,kapai jiems nerūpi,nes ten nėra palaidotų jų giminės asmenų,o kai reik laidot tai be sutikimo nepalaidosi.

:)

:) portretas
O gerai sudeginsi lavona supilsi i kompa ir palaidojai. Maladec net japonus busim perspjove.

Birute Sukliene

Birute Sukliene portretas
Labai gerai sumastet kita karta nori aplankyti kad ir pazystama kaimyna ar buvusi drauga ar drauge nezinai kapo As uz tai!
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių