Kam atiteks Klaipėdos Atgimimo aikštė?

Kol klaipėdiečiai vis dar ginčijasi, reikia ar nereikia požeminės automobilių stovėjimo aikštelės Atgimimo aikštėje, privataus kapitalo atstovai jau užsakė požeminius tyrimus. Geologai specialia technika suvarpė aikštę aiškindamiesi, ar įmanoma čia statyti požeminius garažus.

Sklypas nesuformuotas

Projektas prie pat Danės upės įrengti požeminę automobilių stovėjimo aikštelę iki šiol buvo apipintas daugybe nežinomųjų.

Jei pradžioje buvo kalbėta apie kur kas mažesnius požeminės dalies užstatymo plotus, dabar jau prabylama apie plačius užmojus – norima raustis ne tik po Atgimimo aikšte, bet ir po Herkaus Manto gatve.

Tačiau aiškėja, kad grandiozinės statybos planuojamos valstybei priklausančiame sklype, kuris net nėra įregistruotas. Nors jam ir buvo rengti net du detalieji planai.

Nacionalinės žemės tarnybos specialistai akcentuoja, kad šis 2,3 ha sklypas net nėra suformuotas. Valstybinės žemės perėmimo savivaldybės žinion procesui reikalingas Vyriausybės nutarimas. Tokiu atveju šis sklypas galėtų būti paimamas panaudai arba patikėjimo teise.

Darbus užsakė verslas

Kokiu nepajudinamu užnugariu yra garantuoti verslininkai, kad į inžinerinius geologinius tyrinėjimus merkia savo lėšas, net nebūdami tikri, ar taps požeminės aikštelės Atgimimo aikštėje statytojais?

Vis dėlto Klaipėdos savivaldybėje skambėjo tikinimai, kad visa ši istorija – krištolinio skaidrumo.

"Taip, atestuota geologų komanda gavo savivaldybės leidimą atlikti žemės darbus. To reikia konstruktoriams, statinio pamatų projektavimo darbams", – leidimų gavimo tvarką aiškino savivaldybės Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas Gediminas Pocius.

Aiškinantis, kokia projektuotojų įmonė ėmėsi šių darbų ir kieno užsakymu tai vykdo, G.Pocius suskubo patikslinti, kad konkursas projektiniams pasiūlymams aikštei sutvarkyti su perspektyva įrengti požeminę aikštelę nėra paskelbtas.

"Šie geologiniai tyrimai atlikti ne savivaldybės užsakymu. Kito subjekto užsakymu. Kokio? Koks skirtumas", – netikėtai nutylėjimo taktikos ėmėsi G.Pocius.

Skyriaus vedėjas aiškino, kad požeminių tyrinėjimų ataskaitą savivaldybė gaus nemokamai ir galės ja disponuoti kaip tinkama. O todėl nei žurnalistams, nei visuomenei esą nuturėtų kilti įtarių klausimų.

Įžvelgė pranašumų konkurse

Tačiau ko už tokią gražią dovaną gali tikėtis verslo atstovai, G.Pocius negalėjo atsakyti.

Pasak jo, investuotojas pasišovė finansuoti projektinių pasiūlymų parengimą. Pagal tuos siūlymus bus rengiama techninė užduotis, kuri yra viešojo pirkimo konkurso neatskiriamoji dalis.

Kokia tikimybė, kad investuotojo pasitelktas projektuotojas neturės pranašumų aikštės projektavimo konkurse?

"Gal laimės, gal ir nelaimės, priklausys nuo to, kokią kainą užsišauks", – kalbėjo G.Pocius.

Ne viename viešajame konkurse dalyvavę statybų kompanijų atstovai tikino, kad projektinių pasiūlymų rengėjai akivaizdžiai įgyja pranašumų prieš kitus konkurso dalyvius.

"Kas laimėtų tokį konkursą ir taip aišku. Tokius pasiūlymus rengę projektuotojai yra ekspertai šiuo klausimu, palyginus su tais, kurie ateis į konkursą iš šalies. Savivaldybė turėtų užsakyti tuos darbus, kurie būtini, ir pati parengti sąlygas", – tikino pavardės nenorėjęs viešinti statybų kompanijos vadovas.

Investicijų suma – migloje

Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas aiškino nematantis nieko blogo, kad privatus verslas jau merkia lėšas į požeminius tyrimus, jei net nėra aišku, ar iš viso uostamiestyje bus požeminė aikštelė miesto centre.

"Jei kolegija ketvirtadienį pritars aikštės tvarkybą atlikti kartu su požeminės aikštelės įrengimu, turėsime įsivertinti galimybes, kaip tai padaryti. Vienas modelių yra projektą vystyti kartu su privatininkais, nes savivaldybė požeminei aikštelei įrengti lėšų neplanuoja. Kažkas vertinasi, ar jie dalyvautų tokiame projekte, ir tiek. Aš tame nematau nieko tokio", – aiškino S.Budinas.

Jis pripažįsta, kad savivaldybė sulaukė šalia Atgimimo aikštės įsikūrusio viešbučio "Viktorija" savininkų siūlymo vystyti požeminės aikštelės projektą, tačiau teigė, kad dar nėra aišku, jog viešbutį valdanti bendrovė "Kamineros grupė" tuo tikrai užsiims.

"Yra skirtumas, kur išgręžti skylę, o kur statybas pradėti. Jie turi interesų ir išreiškė norą daryti tokį projektą", – į klausimą, kodėl verslo atstovai taip skuba, atsakė S.Budinas.

Ar žinoma, kokio dydžio investicijas miestui gali pasiūlyti verslo kompanija mainais už valstybinės žemės plotą? S.Budinas aiškino negalintis atsakyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dangė

Dangė portretas
Administracijos direktorius yra sąžiningas, kultūringas žmogus. Myli Klaipėda dirba jos gerovei o ne interesų grupėms.

Memellander

Memellander portretas
Šioje aikštėje reikėtu atkurti Biržos gatvę su gražuoliais pastatais,o auto aikštelė galėtu atsirasti toliau nuo senamiesčio ribų .

Vėtra

Vėtra portretas
Ne Klaipėdai tas požeminis garažas.Nu, nebent Liepų gatvės klerkai ten savo keturates paliks. Bet abejoju, ar kulniuos iki Savivaldybės pėsčiom. O kam daugiau jis bus reikalingas ?
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių