Kalėdų rytą – į svetimą bažnyčią

Priekulės liuteronų parapijoje krikščionišku atleidimu prieš Kristaus gimimo šventę net nedvelkia. Kalėdų rytą pusšimtis priekuliškių žada sėsti į automobilius ir važiuoti klausytis šv. Mišių į kitą parapiją. Taip žmonės reiškia protestą prieš vietos kunigą.

Kortežas į Plikius

Nors pats kunigas tikina, kad bažnyčios durys visiems atviros, panašu, jog tikinčiųjų konflikte taikos kol kas nebus.

"Į Priekulės bažnyčią praktiškai nebevaikštome. Kelios dešimtys žmonių sėdame į automobilius ir sekmadieniais važiuojame tai į Dovilus, tai į Kintus. Kalėdų rytą vyksime į Plikius, kur yra liuteronų bažnyčia. Juk mūsų kunigas su mumis nesikalba. Neprapulsime, rasime, kur pasimelsti, o su tokiu brutaliu elgesiu mes nebegalime taikstytis. Kalėdų rytą autobusiukais žada išvažiuoti penkiasdešimt tikinčiųjų", – pasakojo buvusi šios parapijos tarybos pirmininkė Juta Galkienė.

Pamaldų metu žmonės esą išgirdo kaimyninės parapijos kunigo raginimą jungtis prie jo parapijos.

"Aš nežinau, ar taika čia kada nors bus. Nepanašu. Į parapijos namus mūsų niekas neįleidžia", – klabėjo J.Galkienė.

Šventoriuje – susistumdymas

Kivirčai tarp šios parapijos kunigo Dariaus Petkūno ir dalies parapijiečių kilo pernai po Velykų, kai visuotinio parapijos narių ataskaitinio susirinkimo metu iš penkių narių buvo išrinkta parapijos taryba. Po pusmečio du tarybos nariai buvo pašalinti, o vėliau tarybos pirmininkės posto neteko ir J.Galkienė.

Parapijiečių mėginimai skųstis vyskupui Mindaugui Sabučiui neatnešė taikos. Vyskupas patikino, kad naujo kunigo Priekulė gali nesitikėti, teks taikytis prie esamo.

Lapkričio vidury keli parapijiečiai, atvykę prie bažnyčios, išvydo, kad jos durų spyna pakeista.

"Pagal visus įstatymus parapijos namai priklauso Priekulės liuteronų parapijai – ne kunigui. O čia buvo įgyvendintas perversmas, užgrobti parapijos namai ir pasielgta neteisiškai", – stebėjosi priekuliškė rašytoja Edita Barauskienė.

Parapijiečių širdis aitrina dar vieno konflikto atgarsiai – keičiant bažnyčios spynas, šventoriuje įvyko susistumdymas, kurio metu priekuliškiui Heincui Pėteraičiui buvo suplėšyta striukė.

Abi pusės jaučia kartėlį

Pats kunigas D.Petkūnas aiškina, kad parapijoje yra 350 tikinčiųjų, o 69 parašai, kuriuos po kreipimusi dėl kunigo buvo suraitę jo priešininkai, pasak D.Petkūno, surinkti neteisėtai.

"J.Galkienė pralaimėjo tris teismus. Aukščiausiasis Teismas jau svarstys šią bylą. Bet ar tai krikščioniška paduoti bažnyčią į teismą? Kad ir trečiuoju asmeniu", – retoriškai klausė D.Petkūnas.

Pasiteiravus, kuo tai kertasi su krikščionybe, juk ne Dievą teismui apskundė, D.Petkūnas patikino, kad J.Galkienė iš tarybos pirmininko pareigų atleista už nekrikščionišką elgesį.

"Ar krikščioniška kunigui policiją kviesti, kai jis atvažiuoja pas savo parapijos kasininkę? Ar krikščioniška užremti bažnyčios duris? Mes turėjome melstis lauke. Aš juk nekviečiau policijos dėl to. Sakoma, kad reikia atsukti kitą skruostą. Ne kartą taip dariau", – savo poziciją dėstė D.Petkūnas.

J.Galkienė, įžeistų parapijiečių vardu, kunigui pirminė: "Mes čia gimę, augę, mes čia krikštyti ir konfirmuoti. Tai yra mūsų parapija. Juk negali kunigas pareikšti, kad mes ne krikščionys ar ne parapijos nariai."

D.Petkūnas leido suprasti, jog maištautojai nėra teisūs ir pirmas galvos dėl taikos jis nežada nulenkti.

"Bet bažnyčioje laukiami visi. Tegul ateina. Aš ne kartą raginau", – patikino D.Petkūnas.

Patys priekuliškiai skaičiuoja, kad realiai parapijoje tėra 100 tikinčiųjų.

"Į bažnyčią šiuo metu ateina tik kelios šeimos. Tai parodo, kad nusigręžė žmonės nuo šio kunigo. Bet ne nuo bažnyčios", – patikino J.Galkienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gudrus kunigėlis

Gudrus kunigėlis portretas
,,...parapijoje yra 350 tikinčiųjų, o 69 parašai, kuriuos po kreipimusi dėl kunigo buvo suraitę jo priešininkai, pasak D.Petkūno, surinkti neteisėtai.." Taigi aišku,kad situacija klasikinė-priešinasi protingi ir nebijantys o likusieji,kaip visur Lietuvoje tokiais atvejais, nenori, bijo kištis ir laukia kol kiti išsrėbs šį neskanų dalyką

Vardas

Vardas portretas
Įdomus tas apkaltinimas "nekrikščionišku elgesiu". Neįsigilinus galima būtų pamanyti, kad be šliūbo skudurus su kažkuo sumetė ar kažką apsuko, kad šitaip staiga teko iš pareigų šalinti... O pats kunigas ar nepamiršta už savo ūkinę ir dvasinę veiklą viešai atsiskaityti savo parapijai, kuri yra ne kas kita, kaip kunigo tiesioginė valdžia?

tam Tarnui

tam Tarnui portretas
Jūs savo santabarbaros nenorite savo smėlio dėžėje žaisti. ČIa Jūsų tikėjimai ar juolab Jūsų kaimas niekam neįdomūs.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių