Kaip išsireikalauti išlaikymo skolą mirus skolininkui?

  • Teksto dydis:

"Po skyrybų vaikų tėvas drausmingai mokėdavo už išlaikymą, bet vėliau pradėjo teisintis nebeturįs darbo ir ėmė nuo mūsų slapstytis. Neseniai sužinojome, kad jis mirė. Visą turtą pagal testamentą paveldėjo antroji žmona. Ar dar įmanoma atgauti susikaupusią išlaikymo skolą?"

Į klausimą atsako antstolis Jonas Petrikas:

– Vaikų išlaikymo prievolė kartu su skolininku nenumiršta. Pagal Civilinio kodekso 3.194 straipsnio 5 dalį mirus asmeniui, iš kurio buvo priteistas išlaikymas, išlaikymo pareiga pereina jo įpėdiniams, kiek leidžia paveldimas turtas. Ši pareiga pereina bet kuriam įpėdiniui – tiek fiziniam asmeniui, tiek valstybei. Išlaikymo išieškojimas gali būti nukreipiamas į paveldėtas pinigines lėšas bankų sąskaitose, bankų indėlius ar kitas lėšas, taip pat į kilnojamąjį ir nekilnojamąjį turtą.

Antstoliui gavus informaciją apie skolininko mirtį, vykdomoji byla sustabdoma. Kai paaiškėja įpėdinis, kreipiamasi į teismą su prašymu pakeisti skolininką jo teisių perėmėju. Prašymas pateikiamas išlaikymą priteisusiam pirmosios instancijos teismui. Tai gali padaryti ir antstolis kreditoriaus prašymu, ir pats kreditorius arba jo atstovas.

Svarbu neuždelsti: Civilinio kodekso 5.63 straipsnio 1 dalyje nustatytas trijų mėnesių terminas nuo palikimo atsiradimo dienos, per kurį palikėjo kreditoriai turi teisę pareikšti reikalavimus palikimą priėmusiems įpėdiniams, testamento vykdytojui arba palikimo administratoriui. Praleistą reikalavimo pateikimo terminą gali atnaujinti tik teismas ir tik dėl svarbių priežasčių, jeigu nuo palikimo atsiradimo dienos nepraėjo daugiau kaip treji metai.

Patogesnė ir paprastesnė vykdymo proceso šalies pakeitimo tvarka turėtų įsigalioti su planuojamais Civilinio proceso kodekso 596 straipsnio pakeitimais, pagal kuriuos vykdymo proceso šalies pakeitimo klausimą antstolis išspręstų savo patvarkymu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių