Kaime klaipėdiečiai rado ne tik ramybę, bet ir naują verslo nišą

Sava valia iš miesto į provinciją emigravusiam klaipėdiečiui ir jo sutuoktinei teko išmokti daug naujų dalykų, o svarbiausia – apsišarvuoti kantrybe. Atokiame Lietuvos kaime šaknis įleidusių Tomo ir Ievos Malukų gyvenimo ritmą nuo šiol diktuoja gamta. Natūralių, gyvų aliejų gavybą čia įsukusi pora neseniai oficialiai įteisino savo veiklą ir rinkai pristatė sertifikuotų kosmetikos produktų liniją.

Sava valia iš miesto į provinciją emigravusiam klaipėdiečiui ir jo sutuoktinei teko išmokti daug naujų dalykų, o svarbiausia – apsišarvuoti kantrybe. Atokiame Lietuvos kaime šaknis įleidusių Tomo ir Ievos Malukų gyvenimo ritmą nuo šiol diktuoja gamta. Natūralių, gyvų aliejų gavybą čia įsukusi pora neseniai oficialiai įteisino savo veiklą ir rinkai pristatė sertifikuotų kosmetikos produktų liniją.

Nušvitimas aplankė Izraelyje

Diplomuotų istoriko ir filosofės ryžtas didmiestį iškeisti į kaimą nebuvo spontaniškas. Po studijų, kaip ir daugelis bendraamžių, Tomas ir Ieva galėjo pasitenkinti stabiliu, tačiau ne itin įdomiu "kontoriniu" darbu.

Tačiau iššūkių, naujų potyrių ilgesys jaunuolius išviliojo į Artimuosius Rytus, kur jiedu trejus metus dirbo gidais, organizuodavo istorines ekskursijas.

"Kai po ilgo laiko turėjome porą mėnesių atostogų, apie mėnesį praleidome Izraelyje, gyvenome stovykloje dykumoje. Būtent tuomet, patyrę buvimo tyloje ir ramybėje malonumą, supratome, kad nebenorime gyventi mieste. Tad grįžę nusprendėme nusipirkti sodybą – tai bus mūsų dykuma Lietuvoje", – šypsojosi pašnekovas.

Rokiškio rajone, netoli Latvijos sienos stūksanti sodyba sutuoktinius papirko autentiškumu. Be to, 160 metų skaičiuojantis namas bei kiti solidaus amžiaus statiniai buvo visai neprastai išsilaikę, tad prikelti bei pritaikyti būstą patogiam naujakurių gyvenimui titaniškų pastangų ir investicijų neprireikė.

Sulaukė palankių įvertinimų

T.Malukas prisipažino, jog įsikūrę kaime su žmona puoselėjo visai kitos veiklos idėjas.

"Kadangi prieš tai dirbome gidais, nusprendėme užsiimti alternatyviuoju turizmu, bandėme organizuoti virtualias keliones, įgyvendinti tam tikras programas", – pasakojo pašnekovas.

Vis dėlto ši veikla nepateisino sutuoktinių vilčių, pasirodė, kad savaitgalio kelionėms sodyba pernelyg nutolusi nuo pagrindinių didmiesčių.

Kaip savo tinklalapio dienoraštyje prisimena Ieva, maždaug prieš porą metų mintis spausti aliejų Tomui kilo intuityviai. Netikėtai internete vyras aptiko ir tam tinkantį įrenginį – iš Olandijos parsisiųsdino rankinį spaustuvą bei pasiraitojo rankoves.

"Dirbti su juo buvo sunku, bet kažkiek aliejaus pasigaminome, išbandėme patys, pasiūlėme savo draugams, artimiesiems. Pasirodė, kad ne taip jau viskas blogai", – juokėsi Tomas.

Vis dėlto bandymai patobulinti prietaisą baigėsi nesėkmingai – spaustuvas eksperimentų neišlaikė, vėliau pora įsigijo dar vieną, tačiau ne patį idealiausią spaustuvą, galiausiai praėjusiais metais iš Ukrainos parsigabeno elektrinį mikropresą.

TV projektas atvėrė duris

"Ieva ieškojo informacijos apie aliejus, domėjosi, iš kur galima gauti sėklų, o aš spausdavau. Ilgainiui gavome gamybos sertifikatą, leidimą pardavinėti, atsirado buteliukai, etiketės, ėmėme dirbti su platintojais, parduotuvėlėmis, kuriose galima įsigyti mūsų gaminių", – dėstė pradedantis verslininkas.

Tad šiandien kosmetinius aliejus, augalų ištraukas – fitolius bei naujausią produktą – lūpų balzamus – pora gamina ne tik savo ar artimiausios aplinkos reikmėms.
Tomas neneigia, jog kelias iki licencijuotų kosmetikos gamintojų buvo ilgas ir kupinas biurokratinių brūzgynų, tačiau juos lengviau įveikti padėjo praėjusiais metais vykęs televizijos projektas "Lietuva gali", kuriame pora dalyvavo.

"Po laidos mums ėmė lengviau atsidarinėti tam tikrų tarnybų durys, atsirado šioks toks žinomumas. Štai prieš gerus metus, kai kreipėmės į Visuomenės sveikatos centrą, norėdami užregistruoti mūsų aliejų kaip kosmetinį, išgirdome – pamirškite tokius dalykus. O kai sudalyvavome laidoje, viskas pasikeitė. Nesakau, kad žmonės elgiasi piktybiškai, tiesiog daugelis bijo atsakomybės, nenori gulintis ar nežino įstatymų. Todėl patiems teko daug ką aiškintis, studijuoti informaciją, ar atitinkame reikalavimus", – prisiminė pašnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rats

rats portretas
exotic.animals.food@gmail.com Mūsų įmonė jau gyvuoja nuo 2011 metų ir pagrindinė įmonės veikla - egzotiniams gyvūnams, maisto auginimas. Kaip jau žinome, reptilijos t.y. gyvatės, smaugliai, driežai ir pan., maitinasi graužikais, vabzdžiais. Visoje Europoje yra labai daug augintojų, kurie savo namuose laiko kokį nors egzotinį gyvį ir tam gyviui reikalingas maistas. Jau nekalbu apie tai, kad kiekvienoje šalyje yra daugybė zoologijos sodų. Ieškodami naujų verslo įdėjų ir tikrindami Lietuvos rinką pastebėjome, kad ši verslo lentyna yra tuščia. Pabandėme imtis šios verslo įdėjos ir įsitikinome, kad tai yra pelninga. Pagrindinė mūsų veikla: įvairių vabzdžių auginimas, pelių, plaukuotų žiurkių, beplaukių žiurkių auginimas (pastarieji gyvūnai veisiami kaip augintiniai). Taip pat pati didžiausia rinka yra Azijos šalyse, kuriose visi išvardyti gyviai naudojami maistui. Trumpiau sakant tai neišsemiamos galimybės. Mes norime plėstis, tačiau tam vis daugiau reikia patalpų ir darbuotojų...

ak atsakymas

ak atsakymas portretas
kodel ziema negrazu ir nesmagu,pats zmogus sugeba suteikti siluma ir grozi.Jie gyvena ar ziema ar vasara prie gryno oro ir darbus turi.

AK

AK portretas
Gražūs žmogučiai. Žiemą ne taip smagu jauku, na bet :-D
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių