Ką šiemet dovanos Kalėdų Senelis – saldainių ar razinų?

Saldainiai ar maišelis razinų? Tokią dilemą pastaruoju metu sprendžia ne tik vaikus auginantys tėvai, pašnibždantys Kalėdų Seneliui, ką dovanoti. Aiškios nuomonės neturi ir gydytojai, pasidaliję į dvi stovyklas.

Tik ne saldainių!

"Mano vaikas nevalgo saldainių" – ši frazė iš tėvų lūpų pastaruoju metu nuskamba vis dažniau.

Kai kurie seneliai prisipažįsta nežinantys, kuo tokiais atvejais per šventes nustebinti anūkėlius, kad negautų pylos nuo marčios.

Vaikų darželiuose tariantis dėl dovanų kai kurie tėvai taip pat nepageidauja saldumynų, nors vyresniosios kartos auklėtojos neįsivaizduoja kalėdinės šventės be saldainių. Ar iš tiesų saldainiai greitai taps atgyvena?

Neseniai pasirodžiusią Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendaciją saldainius pakeisti džiovintais vaisiais kai kurie gydytojai įvertino skeptiškai.

Prognozuoja liūdną ateitį

Vyresnės kartos gydytojai mano, kad geriau šokoladinis saldainis nei razinų maišelis. Razinos esą turi daugiau cukraus, o šokoladinis saldainis, be pastaruoju metu taip bijomo cukraus, dar turi ir riebalų.

Žinoma, priduria gydytojai, valgant saldainius nereikėtų pamiršti saiko. Tačiau jie gana skeptiškai vertina vis populiarėjantį požiūrį, kai šokoladiniai saldainiai prilyginami vos ne nuodams.

Vyresnės kartos atstovai mano, kad be saldainių užaugusi karta atsigriebs ateityje ir pasekmės bus dvigubai skaudesnės nei tuomet, jei vaikams kartais leistume pasmaližiauti.

Nauda – tik emocijos

Gydytoja dietologė Barbora Jarašūnė nesutinka su nuomone, jog saldainiai sveikiau nei razinos.

"Visų pirma, apie kokius saldainius kalbame – reikia atkreipti dėmesį, jog dažniausiai jų sudėtyje esantys riebalai yra nerekomenduotini visoms amžiaus grupėms, o vaikams – iš viso vengtini. Kalbu apie "iš dalies hidrintus riebalus" (transriebalus), palmių aliejų ir panašiai", – aiškino dietologė.

B.Jarašūnė pasiūlė pasižiūrėti į kai kurių prekybos centre dažnai perkamų saldainių sudėtį.

Suvalgę tris tokius saldainius gausite beveik pusę cukraus dienos normos.

Iš tiesų, vienų iš populiaresnių 100 gramų vaflinių saldainių turi daugiau nei ketvirtadalį rekomenduojamos paros energijos normos, riebalai siekia 40 proc. rekomenduojamos dienos normos, o suvalgę tris tokius saldainius gausite beveik pusę cukraus dienos normos.

Saldainiuose be vaflinio pertepimo cukraus kiekis dar didesnis – sudaro daugiau nei pusę dienos normos.

"Dažniausiai, be rafinuoto cukraus, prastos kokybės riebalų, pieno miltelių ir kitų priedų, nieko naudingo negausime, kalbu ne apie emocijas valgant saldainį", – reziumavo gydytoja.

Pasirinkimas yra

Tačiau dietologė nėra kategoriška ir nesiūlo visiškai atsisakyti saldainių. Ji pataria ieškoti sveikesnės alternatyvos.

Anot B.Jarašūnės, šiuo metu rinkoje galime rasti labai geros sudėties saldainių, pagamintų iš tų pačių džiovintų vaisių, riešutų, kakavos. Tokius lietuviškus neseniai pradėjo gaminti šiauliečių fabrikas.

"Jie atitinkamai brangesni, tačiau tikrai verti dėmesio", – rekomendavo dietologė.

Svarbus porcijos dydis

Pasak jos, džiovintuose vaisiuose ir uogose, be cukraus, yra mikroelementų, skaidulinių medžiagų ir kitų naudingų komponentų. Tai tikrai naudingesnis produktas nei saldainiai.

Kalbėdama apie džiovintų vaisių ir uogų naudą, B.Jarašūnė siūlė atkreipti dėmesį į porcijos dydį.

"Porcija yra tiek, kiek telpa saujoje. Suaugusiajam tai yra 25–30 g, vaikui – atitinkamai mažiau. Būtų geriausia tarp uogų įmaišyti ir vieną kitą riešutą – taip gausime pačių naudingiausių riebalų", – patarė pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Žinoma kad saldumynai - penas smegenims (o jos jaunystėj ypač sparčiai vystos), bet - o kam gojams protas?..

Anonimas

Anonimas portretas
Tai verygos pasakyta,kad saldainių negalima dovanoti vaikams,o visi kaip beždžionės seka jo paskleistą ši frazė.Visais laikais vaikai gaudavo saldainių ir buvo laimingi.Mano ir dabar anūkai nors jau virš 15 vis laukia dovanėlių,ir primena,kad Kalėda atneš jiems saldainiu.Tai nėra apie ką ir diskutuoti. Veryga gal ir neturi vaikų tai ir nežino vaikų svajonių.Vaikams turi būti šventė ir jie laukia su nekantrumu Kalėdų.

Anonimas

Anonimas portretas
Greit Kaledu Senelis atnes vaivorykstine veliava ir lupu dazus. I ten einame... :D
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių