K. Donelaičio aikštėje medžiai liks

Merdinčios aikštės, kurioje stovi paminklas Kristijonui Donelaičiui atminti, likimas – vis dar nežinioje. Tikimasi, kad jau greitai visuomenei bus galima pristatyti naujai išrinkto architekto Algirdo Žebrausko projektinius pasiūlymus.

Po konkurso – šnipštas

Ketvirtadienį Klaipėdos miesto savivaldybėje buvo dar kartą tariamasi dėl K.Donelaičio skvero, kurio projektavimo darbai buvo patikėti naujam architektui.

Dienraštis jau rašė, kad sumanymą prikelti miesto centre esančią aikštę klampina seni medžiai, kuriuos reikalaujama išsaugoti – dėl šios priežasties gražus sumanymas įstrigo.

Iniciatyvos atnaujinti miesto erdvę, kuriai verkiant reikia remonto, ėmėsi labdaros ir paramos fondas "Žaliuok, mano mieste".

Su savivaldybe fondas pasirašė bendradarbiavimo sutartį, įsipareigodamas parengti techninį projektą ir jį padovanoti miestui, o savivaldybė esą finansuotų aikštės atnaujinimo darbus.

Fondas "Žaliuok, mano mieste" maždaug prieš metus paskelbė architektūrinės idėjos konkursą, kaip turėtų atrodyti K.Donelaičio aikštė. Jame dalyvavo penki darbai. Trijų geriausiųjų autoriams buvo įteiktos piniginės premijos, o su pirmos vietos laimėtoju žengta aikštės atnaujinimo link.

Konkursą laimėjo architektas Saulius Druskis su projektu "4 metų laikai". Savivaldybei jis jau buvo pateikęs konkursinio darbo medžiagą projektavimo sąlygoms gauti, tačiau projektas užstrigo dėl aikštėje augančių senų medžių.

Šioje viešojoje erdvėje jų – 68. Nustatyta, kad septynių būklė yra visiškai bloga, kitų – gera arba patenkinama.

Tačiau specialistai rekomendavo, kad, norint sukurti geresnį bei kokybiškesnį aikštės vaizdą, visus senus želdinius reikia pašalinti ir juos pakeisti naujais. Būtent dėl to ir buvo sulaukta pagrindinių pastabų.

"Netenkino niekieno"

Šiuo metu svarstoma, kaip atgaivinti K.Donelaičio aikštę, kad joje nestigtų augalijos, o želdiniai nenustelbtų paminklo.

"Fondas "Žaliuok, mano mieste" mums pristatė aikštės viziją, kaip ji atrodytų sutvarkyta. Fondo atstovų ankstesnė situacija netenkino, todėl teko ieškoti naujo architekto", – teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas.

Fondo "Žaliuok, mano mieste" valdybos pirmininkas skulptorius Arūnas Sakalauskas patvirtino, kad atsirado naujas projektuotojas iš Telšių – Algirdas Žebrauskas.

"Dabar siūlysime visai naują projektą. Buvęs variantas niekieno netenkino – nei žaliųjų, nei savivaldybės, nei visuomenės, nei mūsų. Todėl atsisveikinome su senuoju ir rengiame naują", – aiškino A.Sakalauskas.

Esą fondas turi visiškai naują ir modernią koncepciją, kurią bandys pristatyti klaipėdiečiams.

"Visi medžiai, išskyrus ligotus, tikrai liks. Į jų vietą sodintume didelius naujus lapuočius. Jų bus gal net daugiau nei prieš tai", – šyptelėjo A.Sakalauskas.

Trypčioja vienoje vietoje

A.Sakalausko žodžiais, apmaudu, kad penktus metus nepavyksta pajudėti iš vietos.

"Nusprendėme, jei dabar nepasiseks, turbūt naikinsime fondą", – nukirto pašnekovas.

S.Budino manymu, šįkart siūlomi sprendiniai gana racionalūs ir įdomūs. Ne tik vyresnio amžiaus žmonėms, bet ir jaunimui.

Esą svarbiausia, kad aikštė būtų funkcionali nuolat, o ne išskirtinėmis progomis, pavyzdžiui, sausio 1-ąją minint K.Donelaičio gimtadienį.

"Norisi, kad aikštė taptų atraktyviu miestiečių traukos centru, kad į ją būtų užsukama ne tik per iškilmingas šventes, bet lankoma visus metus. Žymiausias K.Donelaičio kūrinys – "Metų laikai", todėl ir aikštė turėtų tarnauti visiems metų laikams", – sakė S.Budinas.

Ketvirtadienį pristatytoms idėjoms miesto valdžia pritarė, todėl galbūt jau kovo gale ar balandį jos bus pateiktos ir klaipėdiečių vertinimui.

"Kitas etapas – svarstymas su visuomene, po kurio bus aišku, kaip tai priima žmonės", – tarstelėjo direktorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Marija

Marija portretas
KETURIS METU LAIKUS geriausiai atspindi butent medziai.Pati savaime aikste merdeti negali.Gal tiksliau butu - zmoniu nelankoma. O ju kasmet vis mazeja. Norint ja kazkaip atnaujinti, tereikia ten planuojamas detales tinkamai ikomponuoti tarp medziu. Tereikia meniskos fantazijos,kad joje butu jauku ir noretusi buti. K.Donelaicio paminklo medziai tikrai neuzgos,Ju pavesyje malonu prisesti sauleta vasaros diena.

deje ant konkursu

deje ant konkursu portretas
"Buvęs variantas niekieno netenkino – nei žaliųjų, nei savivaldybės, nei visuomenės, nei mūsų." Bl..t kaip achuenai tvarkomi reikalai :DD Nei vieno netenkino, bet kazkaip laimejo pirma vieta :D Taip ir toliau, uz lietuva vyrai :DD

Laimonas Bogušas

Laimonas Bogušas  portretas
Primenu konkurso vertinimo komisijos narius: Arūnas Sakalauskas (fondas) Gytis Oržikauskas (KPD) Marijus Mockus (Savivaldybė, architektas) Dr. Jonas Abromas (KU) Rolandas Rakevičius (Architektų sąjunga) Prof. dr. Petras Grecevičius (Kraštovaizdžio architektų sąjunga) Liudvikas Dūda (Savivaldybė)
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių