Jūrų muziejaus akvariumuose jau plaukioja žuvys

  • Teksto dydis:

Šią vasarą muziejuje planuojama užbaigti akvariumo rekonstrukciją. Muziejaus karantino akvariumuose jau plaukioja rajos, katrykliai, jūrų gaidžiai ir kitos įvairiaspalvės, savo formomis stebinančios žuvys.

Roveda Zacharevičiūtė, Erika Budajeva ir Ugnė Rupkutė apsilankė pas Akvariumo skyriaus vedėją biologą Saulių Karalių ir uždavė jam keletą klausimų:

– Sakykite, kiek žuvų rūšių dabar jau turite?

– Na, nepasakysiu, kiek tiksliai, nes mes jas dar komplektuojame, nauja akvariumo ekspozicija dar neveikia, mes ją statome. Žuvys laikinai laikomos laboratoriniuose akvariumuose. Dabar juose turime apie 200 žuvų, bet tai dar tik pradžia, jų bus ir daugiau.

– O iš kurgi gaunate žuvų?

– O, čia istorija labai įdomi, nes mes žuvų gauname iš viso pasaulio. Aišku, yra gėlavandenių – tai mūsų upių, ežerų žuvų. Tačiau mums įspūdingiausios – tropinių jūrų, koralinių rifų žuvys. Jų kilmė labai įvairi: Indonezija, Havajų salos, Filipinai, Indijos vandenynas, Šiaurės jūra, Atlanto vandenyno rytinės dalys.

– Kaip pargabenamos žuvys iš tų vietų?

– Iš toli jos keliauja pakankamai ilgai – parą ir dvi. Parskraidinamos lėktuvu, gabenamos automobiliu. Žuvims reikalingas vanduo bei deguonis, ištirpęs vandenyje. Žuvys dažniausiai keliauja polietileno paketuose, dalį paketo sudaro vanduo, dalį – deguonis, kurio yra pripumpuojama. Maišas užrišamas, deguonis pamažu tirpsta vandenyje, taip žuvis gali kvėpuoti. Paketai sudedami į termo dėžes, kurios gerai apsaugo nuo aplinkos poveikio.

– Ko palinkėtumėte žmogui, kuris dirbtų jūsų darbą?

– Aš jam palinkėčiau noro, nes jei tu dirbsi darbą, kuris tau nepatiks, tai ir rezultatai bus prasti. Reikia žinių ir atsakingumo: gyvūnai yra jautrūs ir menkiausia klaida juos gali pražudyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių