Jūrininkų ligoninės medikai dalinsis žiniomis apie insultą

  • Teksto dydis:

Kas penkta moteris ir kas šeštas vyras per savo gyvenimą patiria insultą. Kas dvi sekundes vienas žmogus patiria insultą, kas šešias sekundes nuo jo miršta. 

Kas penkta moteris ir kas šeštas vyras per savo gyvenimą patiria insultą. Kas dvi sekundes vienas žmogus patiria insultą, kas šešias sekundes nuo jo miršta. 

Lietuvoje kasmet insultą patiria apie 10 tūkst. žmonių. Skelbiama, kad nuo insulto daugelyje pasaulio šalių, tarp jų ir Lietuvoje, mirtingumas yra trečioje vietoje po širdies kraujagyslių ir onkologinių ligų. Patirtas insultas tarp darbingo amžiaus žmonių – pagrindinė neįgalumo priežastis. Statistika byloja, kad iki trečdalio žmonių, patyrusių insultą, neišgyvena, trečdalis lieka neįgalūs, pusės jų neįgalumas yra sunkaus laipsnio, kai reikia nuolatinės globos. Už šių skaičių – realūs žmonių gyvenimai.

Klaipėdos jūrininkų ligoninė, kaip galvos smegenų ūminio insulto gydymo centras Vakarų Lietuvoje, siekia suteikti kuo daugiau žinių visuomenei apie šios ligos rizikos veiksnius, pirmuosius simptomus, būtinybę kuo skubiau kreiptis medicinos pagalbos bei supažindinti su ligoninėje teikiamomis šiuolaikinio gydymo galimybėmis.

Spalio 28 d. 13 val. Klaipėdos universiteto Aula Magna auditorijoje (PC „Studlendas“, Herkaus Manto g. 84) Klaipėdos jūrininkų ligoninės medikai rengia viešąją paskaitą visuomenei ir Trečiojo amžiaus universiteto studentams „Insultas: ką apie jį privalo žinoti kiekvienas“.

Savo žiniomis dalinsis Klaipėdos jūrininkų ligoninės Neurologijos skyriaus vedėjas Robertas Urbutis, vyriausiasis neurologas Klaipėdos kraštui Saulius Taroza, Širdies ir kraujagyslių radiologijos skyriaus vedėjas Valentinas Jokšas.

Spalio 29 d. Klaipėdos Jūrininkų ligoninėje, autobusų stotyje, kai kuriuose didžiuosiuose prekybos centruose, uostamiesčio gatvėse medikai, pasitelkę Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakulteto studentus, kalbins klaipėdiečius, ir bandys išsiaiškinti ką jie žino apie insultą, pirmuosius jo požymius, kur kreiptis pagalbos juos pajutus. Klaipėdiečiams bus dalijami lankstinukai su būtiniausia informacija apie insultą.

Pagrindiniai insulto požymiai:

ūmai nutirpusi, nusilpusi viena ranka, viena koja, arba pusė kūno;

ūmai nusviręs lūpų kampas;

ūmai sutrikusi kalba;

atsiradęs stiprus ūmus galvos svaigimas, ypač jei jį lydi kalbos, vaikščiojimo sutrikimai, dvejinimasis akyse;

ūmus pusiausvyros sutrikimas;

ūmus, stiprus galvos skausmas;

Pajutus insulto požymius reikia kuo skubiau kviesti greitąją medicinos pagalbą, nes kiekviena minutė labai svarbi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių