Jono bažnyčiai – išskirtinis statusas

Jono bažnyčia taps antru Lietuvoje nuo pamatų atstatytu statiniu. Valdovų rūmų patirtis turėtų padėti klaipėdiečiams tvarkant formalumus.

Porą pastarųjų metų Jono bažnyčios atstatymo klausimu nuolat tariamasi ir diskutuojama. Pokalbiuose dalyvauja miesto savivaldybės administracijos atstovai ir tarpžinybinės darbo grupės dėl Jono bažnyčios atstatymo nariai. Grupės veikloje dalyvauja istorikai, archeologai, paveldosaugininkai, Klaipėdos universiteto atstovai bei kiti suinteresuoti asmenys.

Šią savaitę vyko dar vienas toks pasitarimas. Šį kartą kalbėta apie tai, kaip sekasi judėti tikslo link ir kokių pokyčių esama.

Šiuo metu koreguojamas bažnyčios teritorijos ir šalia esančių gatvių detalusis planas. Tai yra pagrindinis dokumentas, kuris sudaro galimybes atstatyti bažnyčią tokią, kokia ji yra buvusi.

Iki šiol liuteronų bendruomenė norėjo atstatyti ją mažesnę nei buvo iki karo pabaigos. Toks detalusis planas turėtų būti parengtas iki šių metų galo.

Prieš savaitę susitikime su Vyriausybės kanclerio pavaduotoju Deividu Matulioniu bažnyčios atstovai, Kultūros ministerija, Kultūros paveldo departamentas, Klaipėdos miesto administracija bei Vyriausybės atstovai pritarė, kad atstatomai Jono bažnyčiai turi būti suteiktas valstybei svarbaus objekto statusas. Šiuo metu vyksta tokio projekto įteisinimas.

"Manau, kad jei jau mes aptarėme, yra daug vilčių, kad toks statusas bus suteiktas. Visos pusės tam pritaria, prieštaravimų nebėra. Vadinasi, liko tik techniniai dalykai. Iki šio buvo atkuriami tik Valdovų rūmai, todėl tvarkos, kaip tai daryti, dar nėra. Objektas yra bažnytinės bendruomenės sklype, tad ne valstybės reikalas jį atstatyti, tačiau svarbu atlikti parengiamuosius darbus. Reikės pinigų detaliajam planui koreguoti, archeologiniams tyrimams. Negalima palikti religinės bendruomenės likimo valiai. Jei Jono bažnyčia taptų valstybinės reikšmės objektu, atsirastų galimybė jos atstatymui gauti ES pinigų. Tikėtina, kad padėtų Vokietijos labdaros fondai. Procesas vyksta, nors lėtai, bet užtikrintai. Darbo grupėje dalyvauja profesionalai", – paaiškino Klaipėdos mero pavaduotoja J.Simonavičiūtė.

Paskaičiuota, kad Jono bažnyčios atstatymas gali kainuoti apie 7,5 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

MEDIAx

MEDIAx portretas
Gal vertetu tuos didelius pinigus skirti i Evangelijos skelbima - kas yra svarbiausia Krikscionybeje, o ne i auksciausius pastatus? Butu galima esama Liuteronu Baznycia paaukstinti jei darosi anksta? Ji taip graziai atrodos ant Jono kalno, o veja isnaudoti Krikscioniskiems renginiams kas jau matau ir vyksta, tai TOLIAU VYSTYTI. Ar ne gera mintis?

studentas

studentas portretas
kada griove baznycia-jokiu leidimu nereikejo,net talkos buvo rengiamos.o dabar net iki paciu aukstybiu reikia nusitrenkti,kad gaut leidimus,pradet darbus.Juk ir dabar butu galima padaryti keleta talku ir prisideti prie baznycios statybu.O juk grozis jos neapsakomas-Kauno ir Vilniaus dauguma pastatu tiesiog nublanks.

Tarkim

Tarkim portretas
Dėl krikšto galima ir pakalbėti. Nežinau ar tikrai 80 proc. Lietuvoje yra pakrikštyti. Skaičius iš debesų nukeltas. Ir tie pakrikštytieji ne savo kojytėmis ir savo noru buvo pakrikštyti. Juos apkrapijo tėvai, o ar jie tikrai tapo tikinčiaisias paaiškės daug vėliau. Kaip žiūrėk taip, o einančių į bažnyčias mažai ir mažėja, - juos reikėtų skaičiuoti o ne pudulius vystykluose.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių