Istorinis vardas – ir Mumlaukiui?

Malūno vardo grąžinimas Trinyčių tvenkiniui įkvėpė diskusijų, ar nevertėtų labiau atsigręžti į miesto šaknis. Sulaukta siūlymų pakeisti Mumlaukio (Aulaukio) ežero pavadinimą. Svarstoma įteisinti istorinį vandens telkinio vardą – Svijanės.

Diskusiją dėl Mumlaukio (Aulaukio) ežero pavadinimo pakeitimo praėjusią savaitę viešojoje erdvėje pradėjo Šilojų gatvės seniūnaitis Aurimas Mockus.

Viename socialiniame tinkle klaipėdietis kreipėsi į kaimynus, klausdamas, ar šie palaikytų tokią idėją.

"Dalyvavau miesto tarybos posėdyje, kurio metu Trinyčių tvenkiniui buvo sugrąžintas Malūno pavadinimas. Jei einame tuo keliu, manau, privalome grąžinti ir senąjį Mumlaukio (Aulaukio) ežero pavadinimą – Svijanės", – neabejojo seniūnaitis.

A.Mockus palygino, kad Malūno pavadinimas mena XVI a., o Svijanės – dar XIII a. – 1290 m. Primenama, kad Mumlaukio (Aulaukio) pavadinimas ežerui buvo suteiktas taip pat tik tarybiniais laikais.

"Mumlaukio ežeras – seniausias ežeras Klaipėdoje. Šis vandens telkinys apipintas legendomis. Sklido kalbos, kad jame yra nuskendęs tankas. Domėjausi tuo, kalbėjau su istorikais, karo žinovais ir šie pasakė, kad taip būti negali. Juokaujama, kad yra taisyklė, jog kiekviename mieste turi būti vienas kvailys ir ežeras, kuriame nuskendęs tankas", – pabrėžė seniūnaitis.

Anot A.Mockaus, daug žmonių palaikė jo idėją Mumlaukio (Aulaukio) ežerui sugrąžinti istorinį pavadinimą.

Tačiau pasitaikė ir tokių, kurie tvirtino, kad nereikia kaitalioti objektų vardų, nes tai įneša sumaišties. Žmonės sunkiai pripranta prie naujų pavadinimų. Kai kurie pabrėžė, kad Mumlaukio vardą lengviau ištarti nei Svijanės.

700 metų žmonės žinojo šį ežero vardą.

"Priešingai nei Svijanės, Mumlaukio ar Aulaukio pavadinimų net galūnės nelietuviškos. Gal pastarasis vardas ir neįprastas mūsų ausiai, bet tai autentika, istorija. 700 metų žmonės žinojo šį ežero vardą", – akcentavo seniūnaitis.

A.Mockus žadėjo oficialiai pasiūlyti savivaldybei sugrąžinti Mumlaukio (Aulaukio) ežerui istorinį pavadinimą – Svijanės.

Pastaruoju metu klaipėdiečiai vis dažniau atsigręžia į miesto šaknis. Praėjusią savaitę oficialiai į Malūno pakeistas Trinyčių tvenkinio pavadinimas, prašoma, kad Danei būtų sugrąžintas Dangės vardas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pastaba

Pastaba portretas
Esu girdėjęs apie upelį, kurio dabar nebėra, ir ko gero to upelio pavadinimas buvo Svijanė, kitaip Žvejonė. Pataisykite, jei esu neteisus.

komentatorius

komentatorius portretas
K.Demereckas pateikė pakankamai informacijos ir apie upės DANGE vardą.Grąžinkite senąjį upės pavadinimą DANGE.

Mockiau,

Mockiau, portretas
Ant svetimo bybio y dangu nenujosi...
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių