Įstatymų grimasos: vaiką seneliams patikėję tėvai gali turėti nemalonumų

Lietuvos tėvus šokiravo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos pareiškimas viešojoje erdvėje, esą savo atžalas ilgesniam laikui paliekantieji pas senelius pažeidžia vaiko teises. Įpykę žmonės tokiam tarnybos pranešimui nepagailėjo ir keiksmų.

Įstatymų grimasos

Išvykstantiesiems uždarbiauti ar net atostogauti į užsienį be vaikų – šaltas dušas.

Savo atžalas seneliams ar kitiems giminaičiams patikėję lietuviai jau dabar gali sulaukti rimtų nemalonumų.

Pasak Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos, remiantis Civiliniu kodeksu, tėvų teisės ir pareigos nėra perleidžiamos seneliams ar kitiems artimiesiems.

Tai reiškia, kad vaiko atidavimas prižiūrėti kitiems asmenims ilgesniam laikui, kitaip tariant, tėvų nusišalinimas nuo vaiko priežiūros ir kitų pareigų, jau yra laikomas vaiko teisių pažeidimu.

"Atsižvelgiant į socialinėje erdvėje sklandančią informaciją apie vaiko laikinąją priežiūrą (kai vaikai paliekami senelių priežiūrai, o tėvai išvyksta į užsienį padirbėti), skubame pranešti, kad, remiantis Lietuvos Respublikos civiliniu kodeksu, tėvų teisės ir pareigos nėra perleidžiamos, išskyrus atvejus, kai, atsižvelgiant į vaiko interesus, tėvų valdžia yra laikinai ar neterminuotai apribota arba vaikas atskirtas nuo tėvų įstatymų nustatyta tvarka", – teigiama pranešime.

Pridedama, kad pas senelius viešintis vaikas lieka be atstovo pagal įstatymą: seneliai neturi teisės vesti anūko į gydymo įstaigą, priimti sprendimų dėl jo tolesnio gydymo, gauti informacijos apie vaiką iš gydymo, ugdymo įstaigų arba į jas priregistruoti.

Kaip bananų valstybėje

Skandalą sukėlusio turinio žinutę socialiniame tinkle "Facebook" išplatinę vaiko teisių gynėjai sulaukė negailestingos kritikos.

"Man šokas", – nuostabos neslėpė trijų vaikų tėvas, visuomenininkas klaipėdietis Aurimas Mockus.

Esą tokiais įstatymais sukuriamas precedentas atimti vaiką iš tėvų ar pakenkti šeimai.

"Įsivaizduokite, vasarą uždarbiauti į užsienį išvykstantys tėvai palieka vaikus pas senelius kaime, o asociali kaimynė iš pavydo, pati negalėdama susilaukti vaikų, ima ir paskundžia. Taigi, vaiko teisių tarnyba turi pagrindą atimti vaiką ir sugriauti šeimą. Sveiku protu nesuvokiama. Paaiškėjo, kad vis dar bananų valstybėje gyvename. Savo absurdiškais įstatymais turbūt jau lenkiame ir Mauritaniją", – pyko A.Mockus.

Įsivaizduokite, vasarą uždarbiauti į užsienį išvykstantys tėvai palieka vaikus pas senelius kaime, o asociali kaimynė iš pavydo, pati negalėdama susilaukti vaikų, ima ir paskundžia.

Jo manymu, tokią tvarką būtina koreguoti nedelsiant.

"Žmonės, nesugebantys pragyventi Lietuvoje, išvažiuoja dirbti į užsienį, kad jų vaikas būtų aprūpintas materialiai ir turėtų ateitį, kad šeima galėtų įsigyti būstą. Jaunoms Lietuvos šeimoms čia neįmanoma išsiversti, uždirbant minimalų atlyginimą. Nėra tokios teisinės sąvokos kaip "ilgesnis laikas". Tai gali būti ir penkios minutės, ir kelios dienos. Kai kurie žmonės iš tikrųjų bijo vežtis vaikus į Norvegiją. Geriau palieka su mylimais seneliais, kurie rūpinasi anūkais. Tai dabar dar bijosime palikti pas senelius. Nenormalu", – piktinosi vyras.

Šiuo klausimu griežtai pasisakė ir kiti tėvai.

"Nereikia perlenkti lazdos ir senelių, kurie yra šeimos nariai, atriboti nuo šeimos dėl popierėlio. Man labai įdomu, ar nė vienas vaiko teisų tarnybos darbuotojas neturi vaikų? Nė vieno darbuotojo vaikas nėra buvęs be popierėlio paliktas mylimai močiutei ar seneliui? Nustokite žlugdyti šeimos vertybes! Atrodo, kad tarnyba nebeturi daugiau ką veikti", – širdo viena moteris.

"Absurdas visiškas. O kaip traktuojama galimybė seneliams slaugyti anūkus, jei jie teisiškai jų net į gydymo įstaigą negali nuvesti?" – požiūrį išsakė kita internautė.

Negali išvykti iš Lietuvos

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Greta Bliutaitė ramino, esą tokia tvarka – jokia naujovė, ji galioja daugiau nei dešimtmetį ir tikrai nereiškia, kad atostogos pas senelius – vaiko teisių pažeidimas, jei tik tėvai nėra išvykę į užsienį.

Vis dėlto ji pripažino, kad "ilgesnio laiko" sąvokos teisės aktai neapibrėžia.

Kai trūksta tikslumo, interpretuoti galima įvairiai.

"Jeigu tėvai neišvyksta iš Lietuvos, gali drąsiai palikti savo vaikus atostogų pas senelius. Įstatymai nenumato konkrečių terminų, tačiau atostogos juk nesitęsia metų metus. Svarbiausia, kad, esant reikalui ar atsitikus nelaimei, tėvai nedelsdami galėtų pasirūpinti savo atžalomis," – patikslino G.Bliutaitė.

Tėvai turi kreiptis raštu

Pasak tarnybos, kiekvienu konkrečiu atveju būtina įvertinti, kuriam laikotarpiui ir kokiu tikslu vaikas yra paliekamas, ar tai yra trumpas atostogų laikotarpis, ar vaiko atidavimas prižiūrėti kitiems asmenims ilgesniam laikui, ar vaiko tėvai jo buvimo pas senelius laikotarpiu teikia vaikui išlaikymą, bendrauja su vaiku telefonu ar kitomis priemonėmis.

Pažymima, jog, remiantis Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymu, yra reaguojama į visus galimus vaiko teisių pažeidimus, todėl gavę pranešimą, vaiko teisių apsaugos specialistai privalo į jį reaguoti, susisiekti su vaiko tėvais ir atlikti kitus teisės aktuose numatytus veiksmus.

Jeigu į užsienį išvyksta abu tėvai ar turimas vienintelis iš tėvų, prieš išvykdami ne ilgesniam kaip 18 mėnesių terminui ir ne vėliau kaip prieš 30 dienų jie turi kreiptis į savo gyvenamosios vietos savivaldybės administraciją ir pateikti prašymą dėl laikinosios globos (rūpybos) vaikui nustatymo.

G.Bliutaitės žodžiais, uostamiestyje dėl laikinosios globos dažnai kreipiasi jūrininkai, kurie, prieš išplaukdami į jūrą, susitvarko minėtus dokumentus.

Jeigu nebūtų atliktas toks formalumas, seneliai negalėtų vesti anūko į mokyklą, gauti informacijos iš mokytojų apie jo pasiekimus ar užregistruoti pas gydytoją.

Laikinosios globos tėvų prašymu įforminimas yra tėvų teisė ir tai reikalinga įgyvendinti tik tais atvejais, kai norima gauti tas paslaugas, kurioms reikia tėvų sutikimo – medicinos įstaigose (jei asmuo nenurodytas, kaip galintis gauti medicininius duomenis), keičiant mokyklą ar ikimokyklinio ugdymo įstaigą ir kt.

Jei buvimo pas senelius metu kitoms įstaigoms nereikalingas tėvų raštiškas patvirtinimas, dokumentų forminimas nėra būtinas.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba patikina, kad vaiko palikimas seneliams atostogų metu ar išvykus nėra ir negali būti priežastimi nustatyti grėsmę vaiko saugumui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Orinta

Orinta portretas
Ka daryt kai dirbu kitam mieste. Anksti ryte isvaziuoju, vakare 7 griztu. Seneliai vaika veza i darzeli, pas gydytoju. Vaiku darzelyje mane mate aukletoja gal 3 kartus. Tai mest darba,ir prasyt pasalpu,tik kad vaikas butu su mama.

Tomas

Tomas portretas
Debilu šalis su tokiais istatymais

Anonimas

Anonimas portretas
" vaiko palikimas seneliams atostogų metu ar išvykus nėra ir negali būti priežastimi nustatyti grėsmę vaiko saugumui." bla bla bla: jei yra nustatoma laikinoji globa, tai ir atvyksta pas senelius "įsitikinti" ar vaikas globojamas tinkamai, ar sąlygos tam yra sudarytos ir t.t. .... Yra sukurtas precedentas ir taškas: jei vaikas paliekamas tėvų, kad ir kelioms dienoms, tai galima daryti išvadą ir galima teigti, kad jau ir nėra to tokio priraišimo prie vaiko, o reiškia būtina tėvams/tėvui pagalba - teigiama tėvystė... ir pan..... .
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių