Išminuotojai sunaikino netoli Klaipėdos uosto aptiktą karo laikų miną

  • Teksto dydis:

Penktadienio popietę buvo sunaikinta Antrojo pasaulinio karo laikų mina, aptikta jūros dugne netoli Klaipėdos uosto vartų, šeštadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Vokišką inkarinę kontaktinę miną aptiko ir sunaikino Lietuvos Karinių jūrų pajėgų Povandeninių veiksmų komandos narai-išminuotojai. Minos sunaikinimo laikas buvo derintas su Klaipėdos Valstybinio jūrų uosto kapitono tarnyba.

Kartu su devyniolika operacijoje „Open Spirit 2016“ dalyvaujančių karinių laivų, minų ir kitų sprogstamųjų užtaisų ieško devynios narų-išminuotojų komandos iš aštuonių šalių: Lietuvos, Estijos, JAV, Jungtinės Karalystės, Kanados, Latvijos, Lenkijos ir Norvegijos. Operacijos metu tarptautiniam narų-išminuotojų junginiui vadovauja JAV karininkas.

Operacijos metu narų-išminuotojų komandos dirba paskirtuose operacijos rajonuose esančiuose priekrantės zonoje. Siekiant greičiau ir efektyviau ištirti dugną, narai-išminuotojai naudoja autonominius povandeninius įrenginius, kurie pagal užprogramuotas koordinates skenuoja dugną ir ant jo esančius objektus, jo užfiksuoti duomenys vėliau analizuojami. Po duomenų analizės atrinkti įtartini objektai iš arti vizualiai apžiūrimi ir identifikuojami narų-išminuotojų pagalba.

Surinkus reikiamus duomenis apie jūros dugne rastą jūrinę miną ar kitą sprogmenį ir gavus operacijos vadovybės leidimą, objektas sunaikinamas vietoje mažesnio galingumo sprogmeniu.

Nuo gegužės 16 dienos Lietuvos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje dirbantys tarptautinės nesprogusios amunicijos paieškos ir nukenksminimo jūroje operacijos dalyviai jūros dugne jau aptiko penkias jūrines minas ir vieną torpedą. Taip pat buvo rastos dvi raketos dalys, dvi mokomosios minos, penki jūrinių minų inkarai ir dviejų nuskendusių laivų liekanos.

Tarptautinė ir didžiausia šiais metais Baltijos jūroje nesprogusios amunicijos paieškos ir nukenksminimo operacija „Open Spirit 2016“ vyksta gegužės 16–27 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vaseniovas

Vaseniovas portretas
kyla klausimas kiek žuvų buvo sunaikinta per sprogimą?Kas mokės baudą už gamtai padarytą žalą?Ar nebūtų protingiau sprogmenis naikinti sausumoje?

to o

to o portretas
akivaizdu kad sudas tavo kaukoleje vietoje smegeneliu

o

o portretas
kokia čia vieta ? šūdas o ne lietuvos kariuomenė kad tik po tiek laiko netyčia pastebėjo
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių