Išbandymas knygomis uostamiestyje nenuvylė

Pusantros savaitės uostamiestyje gyvuojanti nauja idėja abejingų nepaliko. Dešimtyje populiariausių autobusų stotelių įrengtos knygų lentynos – mažosios bibliotekėlės virto savotiška knygų mainų sistema.

Idėja pasiteisino

Klaipėdiečių kultūringumas džiugina. Žmonės ne tik mielai keičiasi, bet ir patys atneša knygų.

Pirmasis įspūdis apžiūrėjus lentynas gerą įspūdį paliko ir Klaipėdos savivaldybės viešosios bibliotekos direktorei Bronislavai Lauciuvienei.

Kiekvienoje jų telpa apie 20–25 knygas, tačiau kai kuriose įvairaus pobūdžio leidinių dabar esti ir daugiau. Mat miestiečiai patys mielai papildo asortimentą.

"Kiek teko pastebėti, judėjimas vyksta. Žmonės drąsiai ima knygas, taip pat atsiranda ir nemažai naujų leidinių. Idėja atkreipia praeivių dėmesį. Kol kas jaučiame tik teigiamas emocijas. Be to, tai nauja bendradarbiavimo su Klaipėdos leidėjais apraiška, nes bibliotekėlėse gausu jų knygų", – šypsojosi pašnekovė.

Laisvė turiniui

Pirmąsias lentynas knygomis jų atidarymo metu užpildė miesto leidyklos "Eglė", "Libra Memelensis", Sauliaus Jokužio leidykla-spaustuvė, "Druka" ir Klaipėdos universiteto leidykla.

Jas prižiūrintys bibliotekininkai palieka visišką laisvę turiniui, tačiau pabrėžia, kad čia neturėtų atsirasti propagandinė ar sektantų literatūra.

Uostamiesčio mero pavaduotojo Artūro Šulco manymu, Klaipėdos savivaldybės viešosios bibliotekos projektas "STOP – knyga" miestą daro patrauklesnį. Esą net jei knygos dingtų – tai anaiptol nebūtų blogas ženklas.

"Vyksta knygų mainai, jos atranda naujus šeimininkus. Jeigu oranžiniai dviračiai buvo vagystė, tai šiuo atveju – priešingai. Dieve, kad tik kas nors vogtų knygas ir jas skaitytų. Ir pats atnešiau savo. Juk sykiu tai yra puiki galimybė tiems, kurie namie turi daug pabodusios ir jau nebeskaitomos literatūros. Nė nereikia nešti į biblioteką  Tai – išties "superinis" reikalas", – nuotaikingai kalbėjo jis.

Knyga vietoje reklamos

Pašnekovo žiniomis, idėja nauja ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Tokios bibliotekos stotelėse – itin populiarios nebent Izraelyje, iš kur ir atkeliavo ši idėja.

"Tiesa, knygų mainų atvejų pasitaiko ir kaimeliuose, nedideliuose miesteliuose. Pavyzdžiui, knygos viešose vietose paliekamos, jas galima pasiimti ir vėliau grąžinti be jokios kontrolės. Bet tikrai ne autobusų stotelėse", – prisiminė mero pavaduotojas.

Jo žodžiais, žmogus, laukiantis autobuso, yra pats dėmesingiausias.

"Tuo metu jis gali perskaityti visus priešais jį esančius skelbimus ir reklaminius stendus. O jeigu perskaitys knygą, tai visai visuomenei bus tik geriau", – įsitikinęs klasikinės literatūros ir mokslinės fantastikos mėgėjas.

Šias bibliotekėles galima rasti Turgaus, "Vėtrungės", Sveikatos priežiūros centro, Smiltelės, Kauno, Bibliotekos, Melnragės, Juodkrantės, Vingio, Ligoninės stotelėse.

Projektas ilgalaikis, todėl kiekviena knygų lentyna autobusų stotelėse turi po globėją – arčiausiai esančią biblioteką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Smulkmena

Smulkmena portretas
Sveikinu, -labai geras sumanymas.

Julija

Julija  portretas
Adele... O pinigus čiupinėjant viešai , muilo nesinori??!! :D

Adele

Adele portretas
Gal as labai itari, bet man nemalonu ciupineti taip viesai padetas knygas.Norisi muilo
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių