Intelektualais pasivadinusiems centro snobams – atkirtis

Sostinės intelektualais pasivadinę keliasdešimt asmenų Klaipėdos krašto kultūros žmonėms tarsi spjovė į veidą. Jie tėškė pareiškimą, jog regionuose nėra profesionalios kultūros, todėl esą jai netikslinga skirti ir valstybės paramą. Klaipėdiečiai parengė atsaką – 77 žmonių pasirašytą "Krašto atsakymą centro puolėjams".

Sostinės intelektualais pasivadinę keliasdešimt asmenų Klaipėdos krašto kultūros žmonėms tarsi spjovė į veidą. Jie tėškė pareiškimą, jog regionuose nėra profesionalios kultūros, todėl esą jai netikslinga skirti ir valstybės paramą. Klaipėdiečiai parengė atsaką – 77 žmonių pasirašytą "Krašto atsakymą centro puolėjams".

Užkliuvo net spalvos

Kultūros srities atstovų bendruomene pasivadinusių vilniečių pasipiktinimą sukėlė Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo lėšų šiųmetis paskirstymas.

Kai kurie uostamiesčio projektai sulaukė gausesnės paramos nei pernai, o leidiniams, kurių redakcijos yra Vilniuje, parama buvo šiek tiek sumažinta.

Tarp projektų, kurie sulaukė didesnė paramos, yra ir Klaipėdoje leidžiamos kultūros ir meno "Durys" su integruotais "Gintaro lašais". Paramos skirta daugiau todėl, kad leidinys nuo šių metų tapo žurnalu.

"Klaipėda, kad ir kokia šauni vieta būtų, yra ne koks megapolis, kad šitokia didelė investicija į kultūrą, taip pasakykim, atsipirktų. Juk tai daugmaž tas pats, kas investuoti šimtą milijonų į mažo miestelio avalynės taisyklą. Tai veikiau išduoda korupciją, o ne liudija meilę kultūrai", – leidinyje "Literatūra ir menas" sprendimą "Durims" skirti didesnę nei pernai paramą kritikavo kažkoks Andrius Jakučiūnas.

Jam užkliuvo net tai, kad šis žurnalas yra spalvotas, o tai esą kultūriniam leidiniui nebūdinga, nes "jis jau gali atsargiai pradėti lygintis su savo išsipusčiusiais, išsiblizginusiais bulvariniais broliais".

Pareiškimas įžeidė

Beveik tuo pat metu, kai leidinyje "Literatūra ir menas" pasirodė uostamiesčio kultūros žurnalą kritikuojantis straipsnis, viešumoje pasklido ir 73 sostinės kultūros atstovų kreipimasis į Kultūros ministeriją, Seimą dėl Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo.

Tokiu raštu sostinės intelektualai valdžiai esą siekė atverti akis, kaip reikia reformuoti fondą. Jie reikalavo pertvarkant fondą pamatiniais laikyti kokybės ir profesionalumo, o ne geografinius kriterijus.

Kitaip tariant, didžioji dalis fondo pinigų, kurių per metus išskirstoma apie 7 mln. litų, turėtų likti Vilniuje, nes "kultūrinis bet kurios, ypač nedidelės šalies gyvenimas natūraliai telkiasi didžiuosiuose miestuose".

"Tokie pareiškimai nuvertina visus žmones, kurie kuria ir dirba ne sostinėje, o kituose šalies miestuose ir miesteliuose. Aišku, kad toks pareiškimas mus visus įžeidė. Galiu aiškiai pasakyti, jog regione kultūros puoselėtojai turi įdėti daug daugiau pastangų nei sostinėje, todėl jie nusipelno įvertinimo, o ne nuvertinimo", – teigė Klaipėdos kultūros ir meno tarybos pirmininkė Goda Giedraitytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AK

AK portretas
Perskaitykite pirminį vilniečių laišką, ten įvardinta.

super

super portretas
Neapsimeskime kvailiais. SRTRF valstybės paramą gi skirto ne kažkokiems "abejotiniems gavėjams", o kultūrinės žiniasklaidos projektams. Būtent projektams, skleidžiantiems kultūrinę žinią. Ir ne tik Vilniuje, bet ir šalies regionuose įgyvendinamiems. Taigi toji parama yra ne verslui, o tikslinė - kultūrai, jos sklaidai. Ir projektų autoriai bei taip vadinami viešosios informacijos rengėjai, kurie teikia tuos projektus fondo konkurams, o gavę paramą juos administruoja, už kiekvieną litą Fondui/Valstybei atsiskaito. Fondas akylai stebi ir kontroliuoja, kad nė vienas centas "nenueitų į šoną". Tai žinodamas, nesuprantu, apie kokį pinigų skyrimą "net neabejotinai ne pagal paskirtį" čia, komentaruose, užsimenama? Gal galima konkrečiau?..

Too zr

Too zr portretas
Grajauskas turėtų nejuokais įsižeisti...
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių