Inkilus uostamiestyje prikalė vinimis

Netoli Skulptūrų parko gyvenantį ir čia dažnai apsilankantį klaipėdietį nustebino medžiuose iškelti inkilai. Paukščių nameliai ne pakabinti ar pririšti, o prikalti vinimis.

Grožį supranta kitaip

Klaipėdietis spėjo, kad inkilai Skulptūrų parko dalyje, esančioje netoli vaikų lopšelio-darželio, pakabinti šį pavasarį. Nameliai paukščiams atrodo nauji, švarūs.

„Žmonių norai geri, bet, panašu, jie nežino, kaip tinkamai iškelti inkilą, nors jau tūkstantį kartų aiškinta. Atrodo, jog reikėtų suprasti, kad jų negalima kalti prie medžio, nes jį galima pažeisi. Jei nežinai, nemoki, geriau apskritai inkilo nekelk“, – dėstė vyras.

Klaipėdiečiui užkliuvo ir tai, kad inkilai nuobliuoti, nulakuoti.

„Juk daug kartų aiškinta, kad nameliai paukščiams būtų kuo natūralesni, arčiau gamtos. Sparnuočiai kitaip supranta grožį“, – pabrėžė vyras.

Klaipėdietis atkreipė dėmesį, kad niekas nesirūpina ir seniau iškeltais inkilais.

„Mačiau vieną nudažytą žaliai, kurio dugnas atvėpęs. Jau visi metai praėjo. Negi prižiūrėtojai nemato ir negali suremontuoti. Sutaisyčiau pats, bet kopėčių neturiu. Be to, esu garbaus amžiaus. Būtų sunku tą inkilą pasiekti“, – tvirtino gyventojas.

Už žalojimą – bauda

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos miesto agentūros vedėjas Romualdas Dužinas pabrėžė, kad inkilų vinimis kalti prie medžio negalima. Juos reikėtų kabliu pakabinti ant šakos ar pririšti virve. Už medžio žalojimą gresia administracinė atsakomybė.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktoriaus pavaduotoja Skulptūrų parkui Sondra Simanaitienė tvirtino, kad įstaiga parke jau seniai neorganizavo jokių inkilų kėlimo akcijų. Paskutinė rengta prieš kokį dešimtmetį.

„Nieko bendro su inkilais neturime. Mes atsakingi už kultūrinę parko dalį, skulptūras, o ne želdinius“, – paaiškino pavaduotoja.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyriausioji specialistė Jolanta Rimkienė pasakojo, kad šiemet dėl inkilų iškėlimo Skulptūrų parke kreipėsi viena organizacija. Namelius paukščiams jie kabino su vieno vaikų lopšelio-darželio vaikais.

„Kiekvienam, kuris kreipiasi, paaiškiname, koks turi būti inkilas, kaip jį reikia pakabinti. Įspėjame, kad jokiu būdu negalima jų kalti prie medžių. Nemanau, kad organizacijos nepaisytų reikalavimų“, – tvirtino vyriausioji specialistė.

Žmonėms trūksta atsakomybės

J.Rimkienė atkreipė dėmesį, kad pasitaiko atvejų, kai žmonės savavališkai iškelia inkilus. Tai padaroma nepaisant jokių taisyklių.

„Apie tokius atvejus žmonės nepraneša. Patys pamatome, kad jau prikaltas inkilas. Tačiau medžio nedraskysi“, – komentavo vyriausioji specialistė.

Pasak J.Rimkienės, kiekvieną pavasarį paukščių inkilai turėtų būti išvalyti, nes ten kaupiasi įvairių atliekų, užsiveisia paukščiams kenkiančių parazitų.

Tačiau savivaldybė tokių darbų neatlieka, o inkilą iškėlę žmonės juos pamiršta.

„Būtų gerai, kad gyventojai namelius ir toliau prižiūrėtų – išvalytų, remontuotų. Dabar surengia akcijas, iškelia inkilus ir pamiršta, o paskui paukštis vargsta“, – įspėjo vyriausioji specialistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klp

Klp portretas
Taigi aš ir kažkur skaičiau, kad pakabintas inkilas ant šakos vėjyje siūbuoja ir trina šaką ją pastoviai pažeisdamas o jeigu pririštas virve tai ji gali nupūti ar kaip ir jei būtų pririštas su viela, medžiui augant ir storėjant ji įauga į medį ir jį užveržia. Na o prikaltas, medžiui nedaro jokios žalos jei ta vinis nesiekia medžio šerdies.

H4

H4 portretas
Ponai jei žadat inkilus kabinti virvėmis,tai geriau to visai nedaryti.Virvė toks daiktas,kad nukrenta.Niekas gi netikrins kokia jos būklė.Mačiau lentpjūvėj medžių su skeveldromis dar 2-o pasaulinio karo,nieko tiem medžiam nenutiko.

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Mano kojoje irgi medvaržtis. Jau daugelį metų.Kitų neauksaburnių- kaip dantis -taip medvaržtis.Gal reikėtų suvokti apie ką eina kalba , o po to rašyti ,rašyti ,rašyti.Aš manau, kad galima prisukti nerūdijančio plieno medvaržčiais, tik patikimai , kad nenukristų inkilėlis su paukščiukais dar neskraidančiais. O jeigu gamtosaugos specialistai davatkyno lygio- geriau jiems reiktų darbuotis Jehovos sektoje.Ten darbadieniai užskaitomi už maldas , o ne už protavimą. Kitur tikros bėdos, bet ...Šienpjoviai uostamiestyje sužalojo medžius...?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių