Ilgas B. Rožinsko knechto laukimas

Vėl budinama viltis Klaipėdoje, buriuotojų krantinėje pastatyti atminimo knechtą pirmajam lietuviui perplaukusiam jachta Atlanto vandenyną – Broniui Rožinskui.

Sugrįžo prie knechto

Tikėtina, kad šiais Lietuvai jubiliejiniais metais toks knechtas tikrai jau bus pastatytas.

Statomas jis jau ypač ilgai. Prašymas pastatyti tokį knechtą buvo pateiktas dar, berods, 2010 m. Jį paprašė pastatyti žymaus buriuotoja dukra Nijolė Zelwinder-Rožinskaitė, gyvenanti JAV. Dar 2010 m. lapkritį Klaipėdos miesto politikai pritarė to knechto statybai, bet jis iki šiol taip ir nepastatytas.

Šiomis dienomis Klaipėdos miesto savivaldybėje vėl pradėta svarstyti apie atminimo knechtą B.Rožinskui.

Apie tai, kas toks buvo B.Rožinskas, kaip jis ruošėsi ir įvykdė žygį per Atlantą, galima paskaityti vilniečio žurnalisto Arnoldo Čaikovskio dokumentinės marinistinės publicistikos knygoje „Buriuotojo svajonės paukštė. Kaip lietuvis Bronislovas Rožinskas su lenkais parplaukė Atlantą“. Ji 2013 m. išleista Klaipėdoje.

Gyveno ir Klaipėdoje

Pirmasis lietuvis buriuotojas B.Rožinskas paties pasistatyta jachta 1963 m. perplaukęs Atlantą, buvo susietas ir su Klaipėda. Iš Šeduvos kilęs, 1912 m. gimęs jaunuolis nuo 1934 m. gyveno Klaipėdoje. Čia jis buriavo Kuršių mariose, nuo 1938 m. mokėsi buriavimo mokykloje. Po 1939 m. Klaipėdos okupacijos jis persikėlė į Kauną, vėliau Vilnių, 1948-1959 m. dirbo buriavimo instruktoriumi jachtklube Trakuose.

Visą laiką planavo žygį jachta. Turėjo nedidelę jachtą.

Sovietų valdžia neleido buriuotojams išplaukti į Baltiją, todėl B. Rožinskas, pardavęs Lietuvoje turtą, repatriavo į Lenkiją. Šcecine už savo pinigus, su brolio Alfredo iš JAV parama pats pasistatė naują 14 m ilgio jachtą „Hermes II“.

Lietuvių tautos garbei...

Su ja 1962 m. rugsėjo pradžioje ir išplaukė per Atlantą. 1963 m. sausio 15 d. pasiekė Martinikos salą, vėliau nuplaukė į Ameriką.

Plaukė su Lenkijos vėliava ir dar trimis lenkais įgulos nariais Ježi Szalaiko, Zbigniew Pawliak, Bogdan Dacko. Kitaip nebuvo įmanoma, nes giliame sovietmetyje žygis galėjo prasidėti tik iš Lenkijos ir su itin griežtais vietinės valdžios nurodymais. Išplaukimui buvo bandoma sutrukdyti, bet pavyko įveikti visas kliūtis.

Po šio žygio B.Rožinskas savo ranka yra parašęs pareiškimą: „Aš, lietuvis Bronius Rožinskas, gerbdamas ir mylėdamas savo tautą ir tėvynę Lietuvą, pasiryžau jachta perplaukti Atlanto vandenyną. Iš Lietuvos per Lenkiją vykdžiau savo kelionę. Su nuosava burine jachta perplaukiau Atlanto vandenyną, pasiekiau Floridą, iš ten per Panamos kanalą, Ramųjį vandenyną į Los Angeles, Calif. Šią kelionę padariau lietuvių tautos garbei“.

Todėl nekyla jokių abejonių, kad tą žygį jis atliko skatinamas patriotiškų jausmų Lietuvai.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam Klausimėliui

tam Klausimėliui portretas
Kaip visuomet atsiranda koks nors Pylypas iš kanapių, kuriam, kaip kaimiečiui nieko neaišku.

Klausimėlis

Klausimėlis portretas
Kas tas Rožinskas? Kas jį matė Klaipėdoje?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių