Ilgąjį savaitgalį Neringa kviečia į Žiobrinių šventę (programa)

  • Teksto dydis:

Paskutinėmis balandžio dienomis turiningai praleisti savaitgalį neringiškiai kviečia į Nidą, kur vyks šimtametes tradicijas menanti „Žiobrinių“ šventė. Šios šventės laikas pasirinktas neatsitiktinai – pavasarį žiobriai iš Baltijos jūros masiškai plaukia neršti upėmis aukštyn.

Šiuo metų laiku, kaip ir rudenį, šios žuvys visuomet būna vienos iš skaniausių. Senieji Kuršių nerijos žvejai balandžio pabaigoje – gegužės pradžioje minėtų „Žiobrinių“ metu aptardavo besibaigiantį pavasarinės žūklės sezoną ir, žinoma, kepdavo žiobrius. Jie buvo ruošiami specialiu būdu: skustai žuviai aštriu peiliu būdavo suraižomi šonai, pripilama druskos, prikaišoma svogūnų, taip paruošas žiobris būdavo maunamas ant medinių iešmų bei susmaigstomas prie ugnies kepimui.

„Neringiškių atgaivintos „Žiobrinės“  kurorto lankytojus ir svečius ne tik supažindina su senomis šio krašto tradicijos, bet ir šiltėjant orams kviečia grįžti į Neringos erdves, esančias po atviru dangumi. Susibūrimas prie šventinio laužo, skirto žiobriams kepti, taip pat gali tapti puikia proga susipažinti, aptarti sparčiai artėjančios vasaros sezono naujoves, pamatyti pavasario žalumu besipuošiančią Neringą“, – į šventę kviečia Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis.

Balandžio 28-30 d. rengiamų „Žiobrinių“ metu šventės dalyviai ir svečiai gali patys lauže išsikepti tradiciniu būdu paruoštą ir ant medinių vytelių pamautą žuvį.

Kad žuvies kepimas neprailgtų, šventės organizavimu besirūpinantis Nidos kultūros ir turizmo informacijos centras „Agila“ šiemet paruošė itin turiningą „Žiobrinių“ programą, kurioje pramogų gausu kiekvienam – nuo gamtos mylėtojų iki sporto aistruolių.

Šventė nudžiugins ir išskirtine kultūrine programa – pirmąją jos dieną Nidos kultūros ir turizmo informacijos centre „Agila“ vyks menininkų forumas, kurio metu į Neringą atvykę dailininkai bei menotyrininkai pasakos apie vieną seniausių menininkų įkvėpimo šaltinių - kalnų ir jūros peizažų įtaką vaizduojamosios dailės kūrėjams. Kartu su Lietuvoje viešinčiu armėnų dailininku Arturu Martirosianu  Lietuvos tapytojai ir kūrėjai aptars Nidos meno kolonijos tradiciją ir kitas žymias dailininkų iniciatyvas, kūrybines stovyklas. 

Pagrindinis „Žiobrinių“ šventinis šurmulys prasidės balandžio 29-ąją, šeštadienį, kuomet 12 val. bus paskelbtas iškilmingas šventės atidarymas bei duota pradžia žiobrių kepimui. Tradiciškai, kiekvienas šventės dalyvis savojo ant vytelės pamauto žiobrio kepimo procesą turės prižiūrėti pats. 

Šeštadienio popietę Nidoje bus galima išbandyti ir kur kas daugiau pramogų -  spalvinti vėtrunges,  gaminti aitvarus, mokytis keramikos ir kalvystės. Taip pat vyks krepšinio 3x3 ir mini golfo turnyras, karštųjų akmenų terapijos seansai, bus žaidžiami tradiciniai žaidimai. Mistiškojo gintaro kambario paslaptis šventės dalyviams atskleis  neringiškis gintarų meistras Algirdas Marčius.

Atsikvėpti po aktyvios ir turiningos šventinės dienos pakvies prancūziškos muzikos programa „Sous le Ciel de Paris''/„Po Paryžiaus dangumi”, kuri vyks Nidos kultūros ir turizmo informacijos centre „Agila” nuo 18:30 val.

Šventinis šurmulys tęsis ir balandžio 30-ąją, sekmadienį. Nidos kultūros ir turizmo informacijos centre „Agila“ vyks stalo teatro spektaklis „Sekretai iš būtųjų laikų" (pradžia 12 val.), o jam pasibaigus prasidės pažintinis turas po Nidą pėsčiomis (pradžia 13 val.). „Žiobrinių“ šventę vainikuos Giedrės Kilčiauskienės ir „Džiazo miniatiūrų“ koncertas (nuo 18.30 val., Nidos KTIC „Agila“). Šventės metu (balandžio 29-30 dienomis) veiks ir šventinė mugė.

Kiekvienas artėjantį savaitgalį užsukęs į Neringą pajus ne tik įsibėgėjančio pavasario nuotaikas, bet ir pačias tikriausias kurortines tradicijas, kviesiančias užmiršti kasdienius rūpesčius ir patirti aktyvaus laisvalaikio malonumus.

Programa

Balandžio 28 d.

Kultūros – meno  projekto „tandemas“: Klaipėda – Jerevanas meno  forumas. Nidos kultūros ir turizmo informacijos centre „Agila” (Taikos g. 4).

Balandžio 29 d., šeštadienį, Nidos uosto teritorijoje

Nuo 10 val. Mugė

12 val.  Šventės atidarymas

Nuo 12:30 val. Tradicinis žiobrių kepimas „Pamėgink pats“

13-16 val. Mokomieji, kūrybiniai, aktyvaus laisvalaikio užsiėmimai:

„Kūrybinė vandens, garsų laboratorija" - į eksperimentinių garsų pasaulį nardina projekto „Tabalai“ komanda

„Žuvelių šukelės - žvejo tinkleliuos“ -  Neringos muziejų edukacinė programa

„Vėtrungių spalvinimas“ –  moko galerija „R“

„Baliondažis“ - kūrybines dirbtuves veda Sandra Metrikė

„Kalvio karalystė: pažinkime baltų papuošalus“ - moko kalvis Dionyzas Varkalis

„Molio keramikos dirbtuvės“ – veda Klaipėdos H.  Zudermano gimnazijos pameistriai

„Aitvarų dirbtuvės“ - veda „Aitvarai LT“ meistrai

„Gamtos mįslių namelis“ – mįsles mena Kuršių nerijos nacionalinis parkas

„Žolių burtai“ – buria žolininkė Adelė Karaliūnaitė 

„Gintaro kambario paslaptys“ - paslaptis atskleidžia gintarų meistras Algirdas Marčius

„Karštųjų akmenų terapijos seansai“ - veda Dalia Tarvydienė

„Tradicinių, liaudiškų žaidimų kiemelis“ - vadovauja Jonas Kavaliauskas

„Krepšinio varžybos 3X3“ - kviečia Neringos sporto mokykla

16 val. mini golfo turnyras „Auksiniam žiobriui” laimėti. Šalia Neringos sporto mokyklos (Lotmiškio g. 2, Nida).

18:30 val. Prancūziškos muzikos programa „Sous le ciel de paris“/„Po Paryžiaus dangumi”. Nidos kultūros ir turizmo informacijos  centre „Agila” (Taikos g. 4)

Balandžio 30 d.

10 val. Mugė. Nidos uosto teritorijoje

12 val. Stalo teatro spektaklis „Sekretai iš būtųjų laikų“. Nidos kultūros ir turizmo informacijos  centre „Agila” (Taikos g.4).

13 val. Turas pėsčiomis po Nidą su audiogidu. Pradžia  - Nidos kultūros ir turizmo informacijos  centre „Agila” (Taikos g. 4)

18:30 val. Giedrė Kilčiauskienė ir „Džiazo miniatiūros“. Nidos kultūros ir turizmo informacijos  centre „Agila” (Taikos g. 4)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Pusgalviai, geriau leistų nors vieną dieną be mokesčio patekti į savo teritoriją. O dar "kviečia"... Ten juos reikia aptverti spygliuota viela ir tegu tupi prie savo Kaliningrado.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių