Į šventę – su leidiniais be raidžių

Tris dienas truksiančioje knygų mugėje Vilniuje savo darbus eksponuos ir uostamiesčio leidėjai, kurie kasmet šioje šventėje turi kuo didžiuotis. Šįkart klaipėdiečiai daug ko mačiusiems mugės lankytojams pasiūlys ne tik tradicinius leidinius, bet ir knygas be raidžių.

Šiandien sostinėje prasidėjusi knygų mugė – jau 18-oji. Klaipėdos spaustuvininkas ir leidėjas Saulius Jokužys, paklaustas apie dalyvavimą šioje spausdinto žodžio fiestoje, atsidusęs pridūrė, jog jau kurį laiką vis svarstydavo, galbūt šį kartą čia važiuoja paskutinį sykį.

Tačiau tai svarbus renginys visiems – ir leidėjams, ir skaitytojams, todėl organizaciniai rūpesčiai atsiperka bendravimo džiaugsmais su kolegomis ir žmonėmis, ištroškusiais žinių.

"Mugėje mūsų leidyklai atstovauja Vaiva ir Eglė Jokužytės, abi jos mūsų šeimos verslo puoselėtojos. Jos dirba dviejuose skirtinguose frontuose. Eglė – su socialiniais leidiniais, skirtais kurtiesiems, neregiams ir matantiems, kuriuos ir pristatys mugėje. O Vaiva veža naują leidyklos produkciją – knygas be tekstų. Intencija tokia – visi mes išmokome kalbėti ir skaityti, bet pamiršome rašyti. Todėl mugėje pristatysime užrašų knygutes, kuriose bus galima užfiksuoti savo mintis", – dėstė S.Jokužys.

Leidėjas ir spaustuvininkas pabrėžė, jog užrašų knygutėse savo mintis žmonės fiksuodavo nuo tada, kai tik išmoko rašyti ir atsirado popierius. O ranka užrašytos mintys šiuolaikinių technologijų pasaulyje įgauna auksinę vertę.

"Kalba miršta, pabandykite rasti žmogų, kuris dar moka ranka dailyraščiu parašyti meilės laišką. Mano supratimu, išsilavinęs žmogus turi mokėti ne tik kalbėti ir skaityti, bet ir rašyti. Tad mūsų idėja, su kuria mugėje pateiksime užrašų knygas, yra ta, kad žmonės prisimintų raštą ir rašytų. Nesvarbu kam – sau, savo artimajam ar savo šuniukui", – sakė S.Jokužys.

Jis pripažino, kad knygų leidyba pastaraisiais metais kiek sumažėjo, tačiau esą skaitytojų ratas lieka tas pats. Pasak leidėjo, veikiausiai ir šių metų knygų mugė Vilniuje bus rekordinė.

"Akivaizdu, knyga tampa verslo elementu. Tačiau nepakanka ją tik talentingai parašyti ir gražiai išleisti, reikia ir kitų reklaminių priemonių – pristatymų, viešinimo. Knygų mugė yra šioks toks turgelis, į kurį susirenka rašytojai, vertėjai, leidėjai, skaitytojai, politikai, visuomenės veikėjai. Tai didžiulis reiškinys, kurio kitose Baltijos šalyse nėra", – teigė S.Jokužys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių