Į Smiltynę – tik už 7 litus

Klaipėdiečiai, norėsiantys patekti į Smiltynę, jau netrukus turės pirkti Kuršių nerijos nacionalinio parko lankytojo bilietą. Spėjama, kad mokestis sieks 7 litus, tačiau į jį bus įskaičiuota ir persikėlimo keltu kaina.

Lankytojo bilietas – euras

Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) direkcija nusprendė įvesti lankytojų bilietų sistemą dėl lėšų parko teritorijos tvarkymui stygiaus.

"Tiek metų už įvažiavimą į neriją renkama rinkliava patenka tik į savivaldybės biudžetą, o parko priežiūrai šie pinigai neskiriami", – naujo mokesčio atsiradimo priežastis aiškino KNNP direkcijos vadovė Aušra Feser.

Atvažiavus automobiliu prie kelto, perkėlai vairuotojas mokės už automobilio perkėlimą, o keleiviams bus išduodamas bendras bilietas.

"Manome, kad jis galios savaitę. Tačiau dar nėra apsispręsta, penkias ar septynias dienas. Kito bilieto pusėje bus visa reikalinga informacija", – tikino parko vadovė.

Į septynių litų kainą įskaičiuota šiuo metu galiojanti 2,9 lito persikėlimo keltu bilieto kaina. Parko vadovė negalėjo paaiškinti, kaip teks elgtis tiems, kurie per savaitę kelis kartus norės persikelti į Smiltynės paplūdimius. Jei galios bendro bilieto sistema, neaišku, ar sumokėjus kartą per savaitę už parko teritorijos lankymą perkėloje nebus problemų perkant keleivio bilietą.

"Manome, kad lankytojo bilietas turėtų kainuoti vieną eurą – 3,5 lito. Tačiau, mano manymu, Smiltynės pėsčiųjų perkėloje mokestis turėtų būti mažesnis, nei ten, kur keliami ir automobiliai", – klaipėdiečius ramino A.Feser.

Ketina investuoti

Parko vadovė aiškino, kad iš surenkamų pinigų bus atnaujinta ne tik parko teritorija, besidriekianti gilyn į neriją, tačiau ir pati Smiltynė.
"Mes čia turime didelių planų. Norime gerinti rekreacinę situaciją, Smiltynėje turėtų atsirasti gražus miško parkas. Tam yra visos teisinės prielaidos, tačiau reikia finansų. Juk kitose parko vietose įrengti orientacinio sporto parkai, pasivaikščiojimo takai. Smiltynėje viskas išlaužoma, gal čia renkasi tokia publika? Galbūt mokestis sulaikytų tam tikrą publiką", – aiškino A.Feser.

Pernai vandalai visiškai suniokojo direkcijos įrengtą poilsiavietę.

Mokės visi

Paklausta, ar parko direkcija gali rinkti mokestį iš klaipėdiečių, kurie keliasi į Klaipėdos savivaldybei priklausančią teritoriją, A.Feser atsakė, kad visa nerija priklauso direkcijai.

"O koks skirtumas? Parko direkcijai priklauso visa teritorija. Žmogus gaus saugomos teritorijos lankytojo bilietą", – pabrėžė parko vadovė.
Pasiaiškinimai, kad daugeliui miestiečių net neįdomi saugoma gamta, o jie galbūt keliasi keltu į Smiltynę pasideginti paplūdimyje arba pažvejoti ant molo, pasak A.Feser, tai nėra argumentai.

"Nuo kitų metų lankytojų bilietus įsives visos saugomos teritorijos. Tokia teritorija gali būti bet kokioje savivaldybėje. O jos priežiūra kainuoja nemažus pinigus", – aiškino parko vadovė.

Tikimasi, kad iš šios rinkliavos pavyks surinkti 1,5 mln. litų parko priežiūrai. Žadama, jog moksleiviams, pensininkams ar neįgaliesiems bus taikomos 50 ar 80 proc. nuolaidos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tt

tt portretas
Mokesčio nereikės mokėti kertant nacionalinį parką tranzitu, kaip pvz. yra Aukštaitijos nacionaliniame parke? Tuomet turistai iš rusijos jo nemokės, o miestiečiai norintys patekti į miesto teritoriją turės mokėti? Ir kodėl beveik dvigubai didesnis ANP ima dvigubai mažesnį mokestį, nors jie už tai prižiūri ne vieną dešimtį stovyklaviečių, laužaviečių ir pažintinių takų (kiek tokių vietų yra KNNP, kurio nemaža dalis aplamai yra rezervatas į kurį lankytojams patekti draudžiama)? Kodėl mokesčio nereikia mokėti gyvenentiems ANP ir jų giminaičiams, o KNNP arogantiškai mano, kad Smiltynė Klaipėdai tarytum nepriklauso (nors Smiltynė prijungta prie Klaipėdos jau 114 metų, o KNNP susikūrė tik prieš 23 metus)?

Jonas Daubaris

Jonas Daubaris portretas
Anksčiau visas Nerijos pusiasalis priklausė vienai savivaldybei - Nidai.Ir buvo griežta,normali tvarka.Taip ir turėtų būti - viena teritorija - viena Savivalda.

sawas

sawas portretas
paprasti žmogeliai savo pinigais kurs rojų išrinktiesiems kurie net keldamiesi keltais nieko nemoka ,,VASIUKŲ'' projektas lietuvoje ne Neringoje, prisidengiant nacionalinio parko pavadinimu - būtent pavadinimu. Negi Klaipiediečiai taip ir tylės kaip melžiamos karvutės.
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių