Į ligoninę – su keturkoju

Uostamiesčio medikai susidūrė su dar neregėtu ligonius lankančiųjų reikalavimu, – į palatas pas pacientus artimieji veržiasi kartu su šunimis ar katėmis. Toks akibrokštas medikams kelia nuostabą ir skubina kuo greičiau koreguoti ligonių lankymo tvarką. Medikai pastebi ir daugiau nuostabą keliančių lankytojų elgesio atvejų.

"Kur parašyta, kad negalima?"

Klaipėdos ligoninių medikai ieško išeičių iš sveiku protu sunkiai paaiškinamos situacijos – kaip ligoninėje išvengti pacientus lankyti "atvykstančių" keturkojų.

"Pastaruoju metu vis dažniau susiduriame su nauju ligonius lankančiųjų reikalavimu. Žmonės artimųjų lankyti nori sykiu su gyvūnais", – nuostabos neslėpė Klaipėdos jūrininkų ligoninės vyriausioji slaugytoja Aida Smagurienė.

Pašnekovės teigimu, lankyti artimųjų gyventojai veržiasi nešini ir šunimis, ir katėmis.

Ligoninės darbuotojams, kantriai aiškinantiems, kad į gydymo įstaigą nederėtų vestis keturkojų, tačiau sergančiųjų artimieji atkerta, jog tokios nuostatos – akmens amžius.

Jie prašo parodyti, kur juodu ant balto parašyta, kad į ligoninę su šunimi eiti draudžiama.

Jie prašo parodyti, kur juodu ant balto parašyta, kad į ligoninę su šunimi eiti draudžiama.

Ginsis taisyklėmis

"Mūsų ligoninėje stengiamasi išlaikyti žmogišką požiūrį į ligonių lankymą. Čia gydomi pacientai iš visos Vakarų Lietuvos, todėl jų artimųjų, atvykstančių ilgą kelią, nespraudžiame į porą lankymo valandų per dieną. Tačiau kai žmonės pradeda į palatas brautis su augintiniais, tai peržengia supratingumo ir tolerancijos ribas", – pabrėžė A.Smagurienė.

Nors Klaipėdos jūrininkų ligoninėje stengiamasi lanksčiai žvelgti į ligonių lankymą, tačiau toks atvykstančiųjų elgesys ir besąlygiška jų meilė gyvūnams sveikatos specialistus verčia koreguoti pacientų lankymo taisykles, kuriose ketinama įtraukti draudimą į ligoninę atsivesti gyvūnų.

Netrukus prie gydymo įstaigos įėjimų turėtų atsirasti ir apie tai įspėjantys ženklai.

Medikai teigia nesantys prieš keturkojus ar pasaulyje bei Lietuvoje populiarėjančią gyvūnų terapiją, tačiau yra tikri, kad ja turi būti užsiimama specializuotose, pavyzdžiui, globos, slaugos įstaigose.

Ligoninėse, kuriose atliekamos operacijos, įvairios procedūros, kur žmonės gydomi dėl ūmių sveikatos būklių, reikia paisyti būtinų higienos normų.

Palata – ne vieta šunims

Visuomenės sveikatos specialistams visai išryškėjęs naujas ligoninių lankytojų įprotis pasirodė ne tik netikėta, bet ir netoleruotina naujiena.

"Higienos norma, kuri reglamentuoja ligoninių priežiūrą ir įrengimą, nenumato, gali ar negali gyvūnai būti vedami į ligoninę. Tačiau visko teisės akte nenumatysi. Mūsų nuomone, gydymo įstaiga – ne ta vieta, į kurią būtų vedami gyvūnai. Nesvarbu, šunys, katės ar kokie kiti gyvūnai", – neabejojo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Daiva Karalienė.

Pašnekovė pastebėjo, kad nors gyvūnai oro lašeliniu būdu infekcijų ir neplatina, tačiau jie gali būti užkrėsti parazitais, gali į ligoninę atnešti purvo, plaukų ar palikti kitokių pėdsakų.

Todėl jų viešnagė ligoninėje žalinga ir higieniniu požiūriu.

"Be to, ir kiti ligoniai gali būti alergiški. Kitiems gali būti tiesiog nepriimtina, kad gyvūnas būtų gydymo įstaigoje", – pastebėjo D.Karalienė.

Pastebima, kad susidūrus su tokiu nauju lankytojų reikalavimu ligoninėms vertėtų tiesiog patobulinti vidinės tvarkos taisykles.

Pažeidžia gyvūnų teises?

Tokio keturkojų mylėtojų elgesio palaikyti nėra linkę ir gyvūnų teisių gynėjai.

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovės Brigitos Kymantaitės teigimu, gyvūno teisės dėl to, ar jis bus įleistas į ligoninę, ar ne – nepažeidžiamos.

"Yra institucijų, kur gyvūnai neturėtų lankytis. Ne todėl, kad mes apie juos manome ką nors bloga, o todėl, kad mes gyvename tarp žmonių, tokioje aplinkoje, kur ne visiems tas gyvūnas yra priimtinas, ir reikia gerbti tokią pasirinkimo teisę. Jie guli ligoninėje tikrai ne savo noru, kad galėtų atsikelti ir išeiti dėl to, jog ten lankosi kažkieno šuo", – neabejojo B.Kymantaitė.

Anot organizacijos vadovės, į gyvūnų teisių pažeidimą tampa labiau panaši situacija, kai gyventojai į ligoninę neša kates, mat šie gyvūnai nėra tokie socialūs, kaip šunys, ir kelionė į jiems nepažintą ir svetimą erdvę sukelia daugiau streso.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vile

Vile portretas
Manau,kad artimieji ko gero verziasu ne su savo augintiniais, o su ligonio augintiniu,kad praskaidrintu jam nuotaika. Nes tikrai butu visiska nesamone, tempti suni is namu i ligonine. Gal tie zmones proto nebeturi. Yra tokiu, kurie valgo is vienos lekstes, bet tai nereiskia,kad visiems tas priimtina. Myliu gyvunus, bet kiekvienas turi zinoti savo vieta,o zmogui dar ir protas duotas,kad nedarytu nesamoniu.

!!!

!!! portretas
Sunelio vieta prie budos, tik ne miesto butuose ar jau nuprotejusiems - ligoninese. Jie turi ivairiu gyviu-blusu ir pan. , ne kiekvienas savininkas priziuri tinkamai gyvuneli, o tuo labiau, jeigu tampo net po viesas vietas....

Maja

Maja portretas
Pati turiu šunį, bet niekad net į galvą nešovė mintis tempt jį į parduotuvę, kapus, pliažą sezono metu ar juo labiau ligoninę. Viskam yra vieta ir laikas
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių