Į Klaipėdos turizmo mokyklą – paskanauti morkų ledų

Statistika byloja, jog pastaraisiais metais profesinis mokymas sulaukia vis didesnio šalies jaunuolių dėmesio. Amatininkiškas specialybes įgyti siūlančių įstaigų atstovai pripažįsta, kad ši tendencija džiugina, tačiau sykiu verčia pasitempti, daugiau dėmesio skirti naujoms mokymo programoms bei bazei modernizuoti.

Išnaudojo buvusias dirbtuves

Ne išimtis – ir ilgametes tradicijas turinti Klaipėdos turizmo mokykla (KTM).

2009 m. pabaigoje mokymo įstaiga ėmėsi ir per ketverius metus įgyvendino ne vieno milijono litų investicijų pareikalavusį projektą – KTM buvo įrengtas šiuolaikiškas, inovatyvus Viešbučių ir restoranų bei prekybos sektorinio praktinio mokymo centras.

Projekto, kuris buvo finansuojamas 2007–2013 m. ES struktūrinių fondų bei valstybės lėšomis, metu rekonstruotos nenaudojamos mokyklos dirbtuvės.
Čia įrengtos virėjų, konditerių, padavėjų, barmenų, prekybos specialybių mokinių praktinio mokymo patalpos, aprūpintos moderniausia ir sektoriaus realijas atitinkančia praktinio mokymo įranga.

Be to, praktinio mokymo centre veiks mokyklos biblioteka ir kompiuterizuota skaitykla, kuriomis naudosis ne tik specialybių studentai, bet ir visa mokyklos bendruomenė.

"Vakarų Lietuvos regione yra keletas mokyklų, kurios rengia tokių pačių ar panašių specialybių mokinius, tačiau nė viena jų neturi tokio restoranų, prekybos profilio sektorinio praktinio mokymo centro kaip mes. Be abejonės, įgyvendintas projektas mūsų mokymo įstaigai suteikė didelį konkurencinį pranašumą", – pripažino KTM direktorius Audrius Kurlavičius.

Pažangiausia įranga mieste

Kaip pastebėjo pašnekovas, atsidarant vis naujesniems restoranams, kavinėms, barams, viešbučiams, auga ir darbuotojų, turinčių specialių žinių, paklausa.

"Praktinio mokymo centro mokomajame bare mokiniai dirbs su naujausio modelio kavos aparatais ir mokysis ruošti įvairias kavas bei arbatas, taip pat patiekti įvairius gėrimus. Kokteilių ruošimo klasėse barmenai mokysis kokteilių plakimo meno", – vardijo mokyklos vadovas.

Nauji įrengimai, kokteilinės, plakikliai, kavos aparatai – tai tik dalis mokomojo inventoriaus.

Mokymo centre įrengti konditerijos cechai, virtuvės, konditerijos ir virėjų laboratorijos, kuriuose mokiniai galės išmokti gaminti ne tik įprastus patiekalus, bet ir pasitelkti pažangiausius sprendimus – naudojantis žemos temperatūros cirkuliatoriumi ruošti maistą pagal "sous vide" technologiją (žema gaminimo temperatūra, lėtas vakuumuotas maisto virimas), "Pacojet" įrenginiu apdoroti užšaldytą maistą ir taip pagaminti gurmaniškus – morkų, varškės ar duonos trupinių – ledus.

Mokinių paruošti patiekalai bus parduodami moderniame restorane ir kavinėje.

"Juose įdiegta "R-Keeper V7" sistema, kuri automatizuoja įprastus procesus. Klientai patiekalus rinksis planšetiniame kompiuteryje pateiktame meniu, o užsakymai tiesiogiai pasieks virtuvę. Užsisakę patiekalus, lankytojai galės skaityti naujienų portalus, žurnalus, naudotis kitomis naudingomis programėlėmis", – apie naujoves pasakojo A.Kurlavičius.

Duris atvers parduotuvės

Mokyklos direktoriaus teigimu, sektoriniame praktinio mokymo centre puikios mokymo sąlygos sukurtos ir prekybininkams.

Į naujas ir erdvias patalpas kelsis verslo praktinio mokymo firma, kur mokiniai mokomi steigti įmonę, tirti rinką, pirkti, parduoti prekes, kurti reklamą, vesti apskaitą, samdyti darbuotojus ir panašiai.

Kiekvienas mokinys turės kompiuterizuotą darbo vietą su specializuota verslo valdymo programine įranga, sudarytos puikios sąlygos mokytis organizuoti konferencijas, apskritus stalus, pristatyti informaciją naudojantis interaktyviuoju televizoriumi, belaide balsavimo sistema.

Pirmuosius darbo kasos aparatais įgūdžius mokiniai įgis naujojoje kasos aparatų klasėje. Tam buvo įsigyti kasos aparatai, POS terminalai (kompiuterinė kasos sistema), kasos stalai su kaupikliais.

"Rugsėjį duris atvers dar dvi mokyklos parduotuvės. Jaukioje cukrainėje mokiniai lankytojus džiugins pačių pagamintais ledais, kava, šviežiomis vaisių ir daržovių sultimis bei karštais pyragaičiais. Tam įsigytas šerbeto, kavos gaminimo aparatas, centrifūginė ir citrusinių vaisių sulčiaspaudės. Cukrainės svečiai galės ne tik nusipirkti siūlomų prekių, bet ir maloniai leisti laiką specialiai įrengtoje poilsio zonoje", – planais dalijosi A.Kurlavičius.

Kitoje parduotuvėje klaipėdiečiai galės įsigyti įvairių kasdienės paklausos prekių.

"Siekiame, kad absolventai galėtų lengvai integruotis darbo rinkoje, todėl parduotuvėse jie mokysis dirbti moderniausiose prekybos įmonėse naudojamomis kompiuterinėmis kasų sistemomis, svėrimo, šaldymo įranga. Prekių pajamų, išlaidų, likučių, grynųjų pinigų apskaita taip pat bus vykdoma naudojant specializuotas kompiuterines programas", – pasakojo pašnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių