Į advokatus veržiasi prokurorai ir teisėjai

Gausi Klaipėdos advokatų bendruomenė sprendžia tas pačias problemas, kaip ir visos šalies teisininkai. Susitikę su Advokatų tarybos pirmininku, klaipėdiečiai ieškojo problemų sprendimo būdo.

Skundžia nelojaliuosius

Kartą per metus susitikdamas su kolegomis klaipėdiečiais Advokatų tarybos pirmininkas Ignas Vėgėlė pažymėjo, kad Klaipėdos regione advokatų yra kur kas daugiau nei kitose vietovėse, o tai byloja jog šis kraštas yra ekonomiškai stiprus.

Pasak I.Vėgėlės, Žemaitijos regionas išsiskiria tuo, jog čia advokatams iškeliama mažiau drausmės bylų.

Galbūt taip yra todėl, kad advokatai čia labiau bendrauja su klientais ir išvengia konfliktinių situacijų.

Faktas, jog trečdalis skundų parašoma, kai advokatai nesugeba nuraminti konfliktuojančių pusių, dar tiek pat, kai klientas jaučia, jog advokatas yra jam nelojalus.

Šiemet rugsėjo 1-ąją įsigaliojo naujasis advokatų etikos kodeksas bei drausmės bylų nagrinėjimo taisyklės, pagreitinančios tokių bylų nagrinėjimo procesą.

Pataisa palengvino sąlygas

Advokatų būrys kasmet auga maždaug penkiais procentais, šis skaičius byloja apie šios profesijos teisininkų poreikį.

Po 2013 m. pataisos advokatu gali tapti asmuo, nelaikęs kvalifikacinio egzamino.

Jei pretendentas nustatytą metų skaičių dirbo prokuroru ar teisėju, jis privalo išlaikyti tik veiklos organizavimo egzaminą.

"Todėl po minėtų metų advokatūrą papildė nemažas skaičius prokurorų, santykinai nemažai teisėjų. Kalbėdami su prokurorais svarstome, ar valstybei gerai, kad iš centrinių prokuratūros organų išėjo labai ryškūs prokurorai ir tapo advokatais. Mes tuo džiaugiamės, nes mūsų gretas papildė be galo kvalifikuotais baudžiamosios teisės srities specialistais, kurie žino visus niuansus, kaip gimsta baudžiamosios bylos. Mano supratimu, prokuratūra neteko labai daug. Galbūt valstybė turėtų pagalvoti apie pozityvų prokurorų sulaikymą. Akivaizdu, kad geri ir protingi žmonės visada ras darbo, jie nesimėto", – svarstė I.Vėgėlė.

ES teisme apgynė klientus

"Klaipėdiečio advokato Arūno Devėno inicijuota byla pasiekė Europos Sąjungos Teisingumo Teismą", – kolegą gyrė Advokatų tarybos pirmininkas.

A.Devėnas iškėlė klausimą, ar advokato paslauga klientui laikoma vartojimo paslauga. Tai yra, ar vartotojų apsauga taikoma sudarant sutartį tarp advokato ir fizinio asmens.

ES Teisingumo Teismas pasisakė, kad vartotojo teisių apsauga taikoma nesąžiningų sąlygų aspektu.

Kitaip tariant, advokatas neturi teisės pateikti nesąžiningos sutarties su klientu, ji gali būti pripažįstama kaip neteisėta.

Ši žinia – svarbi teisininko paslaugų ieškantiems žmonėms.

Verčia nuolat mokytis

Kiekvienas advokatas priverstas neužmigti ir kelti kvalifikaciją. Todėl kiekvieną mėnesį uostamiestyje vyksta paskaitos bei seminarai.

Bendrauti su advokatais atvyksta ne tik teoretikai, bet ir praktikai, tai leidžia tikėtis, kad advokatų kvalifikacija kils.

Kiekvienas advokatas kasmet turi surinkti šešis kvalifikacijos balus, padėjėjams jų reikia 12-os, vadinasi, privalu dalyvauti ne mažiau kaip trijuose seminaruose per metus.

To nedarantiems advokatams taip pat keliamos drausmės bylos, todėl jie yra priversti mokytis.

Advokatų tarybos, rengiančios tokius mokymus, pareiga – atvežti į Klaipėdą lektorius, kurių paskaitos duoda realios naudos.

"Pasitaiko visko. Žiniasklaida skelbė, kad vienas Lietuvos advokatas buvo suimtas, kitas – įtartas machinacijomis su pinigais. Advokatų taryba tuojau pat užveda drausmės bylą. Gaila, kad negalime labai greitai pranešti apie rezultatus, mat būtina išlaikyti visus formalumus", – atviravo I.Vėgėlė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių