Gyventojams kiemuose nebereikės stumdytis?

Uostamiesčio valdininkijos žadėtas atgimimas daugiabučių namų kiemuose – jau ne už kalnų. Spręsti įsisenėjusią problemą patikėta projektuotojams. Šie svarsto, kaip įrengti kuo daugiau vietų automobiliams visiškai nepanaikinant žaliųjų zonų.

Tūkstantis naujų vietų?

Šiuo metu kone daugiausia rūpesčių dėl mašinų statymo turi pietinės miesto dalies gyventojai. Žmonės nepatenkinti, esą vakarais grįžus po darbo rasti laisvą vietą jiems – neįmanoma misija.

Dėl to dažnai automobiliai paliekami bet kur – ant vejos, kartais net ir autobusų sustojimo vietose ar užstatant kitas mašinas.

Galiausiai susizgribę valdininkai miestiečiams ėmė žadėti permainas.

Klaipėdos savivaldybė pasamdė architektą Mantą Daukšį techninio projekto darbams atlikti.

Pagal jau anksčiau parengtus daugiabučių namų kvartalų detaliuosius planus specialistas ieško papildomų automobiliams teksiančių vietų kiemuose ar prie jų. Iš viso išanalizuotos 35 teritorijos ir rasta apie tūkstantis naujų vietų. Žadama sutvarkyti apie šimtą kiemų – daugiausia pietinėje miesto dalyje.

"Žmonės turi žinoti"

Gali būti, kad atliekant remontus kiemuose teks naikinti senus, jau nebenaudojamus sporto aikštynus, žaidimų aikšteles ar želdinius.

"Vietoj jų įrengiant papildomas vietas mašinoms galėtų atsirasti ir nauji sporto, žaidimų aikštynai, gėlynai, medelynai. Natūralu, kad pradėjus burgzti technikai gyventojai ims gailėti senojo palikimo. Kas apsikabins stulpą, ant kurio būdavo dulkinami kilimai, kas medį, po kuriuo sėdėdavo. Todėl tam, kad nereikėtų verkti, miestiečiai gali užeiti į savivaldybės internetinį tinklalapį, kur bus įkelti visi planuojami projektai", – įspėjo miesto vicemeras Artūras Šulcas.

Per nurodytą laiką gyventojai galės teikti savo pastabas bei pasiūlymus.

"Žmonės turi žinoti, kas už jų pinigus po jų langais yra daroma, ir išreikšti savo nuomonę. O kurios pusės dauguma nugalės, čia jau kitas klausimas. Nes daugiabučiuose gyvena įvairių žmonių – vieni nori turėti vietas savo penkiems automobiliams, kiti neturi nė vieno ir trokšta kuo daugiau žalumos", – samprotavo vicemeras.

Beje, kartu su papildomomis vietomis automobiliams bus įrengiami ir stovai dviračiams.

Klasikinė transporto teorija

Savivaldybės atstovai projektuotojo paprašė suskaičiuoti, kiek daugiabučio namo kieme atsieis įrengti vieną automobiliui skirtą vietą. Kol kas tik spėjama, kad apie kelis tūkst. eurų.

"Nes reikia ne tik išlieti asfaltą, bet ir sutvarkyti požemines komunikacijas, į kitas vietas perkelti apšvietimą ar aikštynus. Manau, kitais metais šie darbai pajudės fiziškai", – pridūrė A.Šulcas.

Užbaigus projektavimą, galbūt jau šiemet bus skelbiamas konkursas realiems statybos darbams atlikti.

"O pašalui išėjus gal jau ir dirbti bus galima pradėti", – spėliojo pašnekovas.

A.Šulco žodžiais tariant, klasikinė transporto teorija sako – kuo daugiau bus parkavimo vietų, tuo daugiau atvažiuos automobilių. Todėl visai gali būti, kad neužteks ir tų tūkstančio naujų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

miestietė

miestietė portretas
Jau ir taip kiemai aptekę riebaluotom dėmėm,smirdi,visur pristatyta mašinų,kai kurios tai tikri klederai.Ir vis dar mažai jiems vietos,iš buto 2 ar 3 mašinos pagrinde,retas kuris neturi mašinos,tai čia niekada neužteks vietos.Tegu apmokestina ir vietos atsiras ir mažiau griuvenų laikys,ir darbinių nesuvilks į kiemus.Kaip kokie nukvaišę,kad galėtų tai su mašina net į įėjimą įvažiuotų.

Ilona

Ilona portretas
Taigi čia tik reikia komisijai pereiti teritorijas ir užfiksuoti tuos plotus,kuriuose bus įrengiamos mašinų aikštelės. O vaikų žaidimų aikštelės turėtų būti suvienytos vienoje , saugioje ir patogioje ,kiekvieno mikrorajono,vietoje . Aptvertos tvorele ir atitiktų visus higienos normų reikalavimus o ne išmėtytos po vieną spyruokliuką prie atskirų namų.Be to tokios aikštelės turi būti nuolat stebimos ir prižiūrimos specialistų, kurie ne tik švarą prižiūrėtų bet ir neleistų įvykti traumoms.Reikalui esant -įrengimus suremontuotų.

mokytojas

mokytojas portretas
pirma reikia padaryti gerus kiemų tyrimus. Kvieskite studentus kad jie 21 val tiksliai įvertintų kiemų padėtį.Kiek mašinų stovi ,kur stovi ir t.t Tada pamatysite tikrą paveikslą kokie sudėtingi tapo kiemai. Ir sprendimus geresnius pavyks sugalvoti.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių