Grybų kaina priklauso ir nuo grožio

Grybautojai džiaugiasi miškuose gausiai užderėjusiais grybais. Per vieną išvyką entuziastai prirenka ir po kelis šimtus baravykų. Šių miško gėrybių netrūksta ir turguose. Grybų kainos nuo praėjusių metų nelabai skiriasi.

Grybautojai džiaugiasi miškuose gausiai užderėjusiais grybais. Per vieną išvyką entuziastai prirenka ir po kelis šimtus baravykų. Šių miško gėrybių netrūksta ir turguose. Grybų kainos nuo praėjusių metų nelabai skiriasi.

Prašo 10–25 litų

Ilgai laukti grybai uostamiesčio prekyvietėse pasirodė praėjusią savaitę, tačiau jų buvo nedaug, ir tik vienoje kitoje vietoje. Šią savaitę šių miško gėrybių turguose jau apstu.

„Grybų yra į valias. Kai pasipylė, tai pasipylė. Daugiausia yra baravykų“, – tvirtino Senojo turgaus direktorius Arvydas Gaudiešius.

Grybų kainos turgavietėse įvairios. Pastarosiomis dienomis už kilogramą baravykų prašoma nuo 10 iki 25 litų. Buvo dienų, kai jų kaina siekė ir 30 litų.

Pasak Naujojo turgaus direktoriaus pavaduotojo Vidmanto Mickaus, 25–30 litų už kilogramą prašoma už mažus, kelių dienų baravykiukus.

„Seilės tįsta į juos žiūrint. Į keptuvę gaila dėti. Labai gražūs“, – kalbėjo pavaduotojas.

Pasak jo, 10 litų už kilogramą prašoma už didesnius baravykus.

A.Gaudiešius šmaikštavo, kad baravykų kaina priklauso ir nuo jų grožio.

„Yra vietų, kur grybai surinkti vienodo dydžio. Gali į parodą vežti. Šalia stovintis parduoda įvairaus dydžio. Kaina pas jį iš karto mažesnė. Patys skaniausi dviejų dienų baravykiukai“, – teigė vadovas.

Žmonės pasiilgo grybų

Turguose prekiaujama ir raudonikiais, slidokais. Pastarųjų kilogramas kainuoja nuo 4 iki 7 litų.
A.Gaudiešiaus teigimu, grybai į prekyvietę atkeliauja iš įvairių vietų: Švėkšnos, Šilalės, Kretingos, Neringos.

„Jau nėra taip, kad parduodamos vien sudžiūvusios lenkiškos voveraitės“, – tvirtino vadovas.

Žmonės perka grybus, nes šių miško gėrybių jie yra pasiilgę – jų nebuvo visą vasarą. Anot A.Gaudiešiaus, prekeiviai per dieną parduoda viską, ką atsineša. Kai kurie – po 10 kilogramų. Yra ir tokių, kurie išparduoda ir 30 kilogramų.

„Grybų kainos yra panašios, kaip ir pernai. Praėjusiais metais rytais grybus atveždavo ir urmu prekiaujantys asmenys, kurie patys nepardavinėdavo miško gėrybių turguose. Šiemet to dar nėra. Matyt, dar nepasiektas praėjusių metų grybų derlius. Šiais metais viskas vėluoja. Tam įtakos turėjo karščiai“, – tvirtino vadovas.

Prasidėjus grybų sezonui, patikrinimus ketina rengti aplinkosaugininkai. Pažeidėjų jie ieškos ne tik miškuose, bet ir prekyvietėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių