Greitosios medicinos pagalbos žaidynėse – klaipėdiečių pergalė

Klaipėdiečiai gali jaustis saugūs – prireikus skubios medicinos pagalbos, jiems padės geriausi Lietuvos greitosios medicinos pagalbos medikai. Savaitgalį Palangoje vykusiose tarptautinėse žaidynėse klaipėdiečių komanda vėl tapo geriausia.

Gaudė sirenų "orkestras"

Praėjusią savaitę Palanga dviem dienoms buvo tapusi saugiausiu kurortu – čia susirinko net 30 greitosios medicinos pagalbos ekipažų iš visos Lietuvos, taip pat sulaukta svečių iš Estijos, Baltarusijos ir Kazachstano.

12 kartą vykusiose žaidynėse uostamiesčiui atstovavo dvi komandos: vieną jų sudarė merginos, o kitą – vaikinai.

Iškilmingas renginys, davęs startą antrajai žaidynių dienai, prasidėjo nuo sirenų gausmo. Su įjungtais garsiniais signalais greitosios pagalbos automobiliai pervažiavo didžiąją kurorto dalį. Mačiusieji tvirtino, kad tokį reginį, kai vienu metu gaudžia net 30 greitųjų, pamatyti ir tuo labiau išgirsti gali ne kiekvieną dieną.

Trumpam į kurortą atlėkęs Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas juokavo, kad seniai girdėjo tokį garsų ir specifinį orkestrą. Čia esą susirinko patys greičiausi ir patys geriausi.

Uostamiesčio vadovas atkreipė dėmesį, kad iš 11 žaidynių net penkis kartus laimėjo klaipėdiečiai.

Pasak V.Grubliausko, šiose žaidynėse pralaimėjusių nebus – visi ekipažai pasisemia neįkainojamos patirties, pabendrauja su kolegomis.

Netrūko įkvepiančių kalbų

Renginio vedėjas Nerijus Stasiulis juokavo, kad šiomis dienomis pajūris tapo saugiausia zona pasaulyje. Mat į Palangą antrą kartą sugužėjo geriausi greitosios medikai.

Seimo narys Darius Kaminskas pabrėžė, kad greitosios medikams labai svarbu profesionalumas ir greita reakcija, nes būtent jų rankose – pirmosios minutės, nuo kurių priklauso žmogaus gyvybė. Be to, teikiant pirmąją pagalbą labai svarbus komandinis darbas.

Įkvepiančią kalbą rėžė Seimo narys Antanas Vinkus. Sveikatos apsaugos ministro patarėjas Darius Kazlauskas padėkojo greitosios medikams už profesionalų darbą.

Lietuvos greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacijos valdybos pirmininkas Nerijus Mikelionis medikams taip pat padėkojo už norą tobulėti. Mat žaidynėse visi dalyvauja savo noru.

Daugelis šnekėjusiųjų linkėjo, kad žaidynėse laimėtų geriausi.

Žaidynėse daugiau jaudulio

Po dvejų įtemptų žaidynių dienų paaiškėjo, kad nugalėtojų taurė tarp didžiųjų miestų vėl atiteks klaipėdiečiams. Geriausia išrinkta merginų komanda, kurią sudarė skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistės Virginija Šomkaitė, Jurgita Toliušienė ir vairuotojas Valdimaras Auksorius.

Ne pirmą kartą žaidynėse dalyvaujančios Virginija ir Jurgita tikino, kad tai puiki galimybė tobulėti, pasisemti naujų žinių bei pasidalyti patirtimi, pabendrauti su kolegomis.

Pašnekovės pastebėjo, kad šiemet užduotys – gana sudėtingos ir įdomios, tačiau jos gana artimos kasdieniam darbui. Tiesa, žaidynėse patiriama daugiau jaudulio nei įprastai.

Dar prieš antrosios dienos žaidynių startą paklaustos, kas, jų nuomone, laimės šiemet, klaipėdietės sakė: "Tegul laimi tas, kuris vertas."

Kitas dvi pirmąsias vietas tarp užsienio ir mažųjų miestų komandų užėmė atitinkamai estai ir mažeikiškiai.

Paplūdimyje – "teroro" aktas

Stebėti žaidynes galėjo visi kurorto svečiai ir gyventojai, nes medikų ekipažai užduotis vykdė pagrindinėse miesto vietose: prie tilto, paplūdimyje, Jūratės ir Kastyčio skvere, J.Basanavičiaus gatvėje.

Antrąją žaidynių dieną prie Palangos tilto, paplūdimyje, buvo "surengtas" teroro aktas. Šiemet ši užduotis buvo sudėtingesnė nei pernai, nes buvo daug sunkiai "nukentėjusių" žmonių.

"Kruvinais" drabužiais, "perdurtais" pilvais bei "nutrauktomis" galūnėmis į visas puses besiblaškantys nelaimėliai rėkė, šaukė ir kvietėsi pagalbos.

Į spektaklį įsitraukę žiūrovai taip pat šūkavo ir nurodinėjo, kur atkreipti dėmesį, į pagalbą atskubėjusiems greitųjų ekipažams. Kiti veiksmą stebėjo nuo tilto.

Beje, nukentėjusius per teroro aktą vaidino patys medikai, tarp kurių buvo ir dirbančiųjų greitojoje pagalboje. Jie situaciją pažįsta "iš vidaus": žino, kaip elgiasi streso apimtas žmogus, deramai imituoja ligos ar sužalojimo simptomus.

Medikė patyrė traumą

Ar pagelbėti atskubėję medikai suteikė tinkamą pagalbą, vertino žaidynių teisėjai ir mokytojai, turintys tarptautinių organizacijų sertifikatus.

Atlikus užduotis, tarp žaidynių dalyvių kilusios diskusijos išdavė, kad susitvarkyti su rungtimis nebuvo lengva.

Pirmą kartą žaidynėse dalyvavo ugniagesiai gelbėtojai iš Klaipėdos, Kretingos ir Palangos. Per jų parengtą vieną iš užduočių kėdainiškė medikė iš tiesų patyrė traumą – gerokai nikstelėjo koją, tad jai pačiai prireikė gydytojų pagalbos. Po medikų apžiūros kolegę į apdovanojimų ceremoniją ant rankų atnešė komandos draugai.

Per žaidynes išlošė ir eiliniai gyventojai. Tiesiog gatvėje jie galėjo pasimokyti, kaip gaivinti žmogų bei suteikti pirmąją pagalbą. Pirmą renginio dieną greitosios medikai lankėsi kurorto mokyklose, kur moksleivius mokė pradinio gaivinimo.

Žaidynės Palangoje vyko antrą kartą, tačiau organizatoriai žada, kad po klaipėdiečių pergalės jie čia greičiausiai sugrįš ir kitais metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klaipediete

klaipediete portretas
visada sakiau ir sakysiu klaipedos greitoji geriausia
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių