Gegužės 9-oji Klaipėdoje – su maldomis

Klaipėdoje Gegužės 9-osios minėjimas šiemet buvo kiek kitoks nei ankstesniais metais. Nors neapsieita be politikavimo, tačiau prie paminklo tarybiniams kariams meldęsi stačiatikių bei musulmonų šventikai kalbėjo ne tik apie karius.

Kasmet mitingas šią dieną rengiamas vidurdienį. Būrys klaipėdiečių tuo metu susirenka prie šalia S.Daukanto gatvės esančiame memoriale.

Bene antrą kartą čia nuo stačiatikių cerkvės Trilapio gatvėje atžygiavo žmonių, nešinų karo metais žuvusių ar kariavusių savo artimųjų portretais, kolona. Ji įsiliejo į prie memorialo susirinkusiųjų minią.

Dar prieš prasidedant iškilmėms, stačiatikių šventikai meldėsi ir šventino paminklą. Maldose minėti ne tik žuvę kariai bei karvedžiai, bet ir karo belaisviai, karo baisumus iškentę civiliai.

Tradiciškai moksleiviai dainavo širdį virpinančias dainas apie karo sulaužytą jaunystę, deklamavo eiles.

Neapsieita be kalbų. Antihitlerinės koalicijos karo veteranų tarybos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Anfianas Antonovas paminėjo, kad Antrojo pasaulinio karo metais žuvo per 26 mln. jo tėvynainių, apie pusė jų – taikūs civiliai.

Per metus Klaipėdoje mirė devyni karo veteranai. Jų atminimą A.Antonovas paprašė pagerbti tylos minute. Galbūt ne visi išgirdo jo raginimą, nes daugybė žmonių tuo metu kalbėjo telefonais ir plepėjo tarpusavyje. Būta tokių, kurie į iškilmes atsivedė šunis.

Veteranų tarybos pirmininkas minėjo Josifą Staliną, kurio vardas esą kariams buvo tapęs atsakomybės už visą Sovietų Sąjungą bei pergalės vilties simboliu. Uniformuotas vyras nuo tribūnos politikavo, kaltindamas buvusias valstybes sąjungininkes.

Kalbas rėžė Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Michailovas, Rusijos Federacijos generalinis konsulas Klaipėdoje Aleksandras Gračiovas.

Mitinge kalbėjo ir netikėti svečiai iš Švedijos – Stokholmo rusų bendruomenės atstovė bei vietos kultūros bendrijos narys.

Švedijos rusė pasakojo apie gegužės 7-ąją šios šalies sostinėje surengtas "Nemirtingojo pulko" eitynes ir karo dainų koncertą. Švedas savo kalba aiškino, kaip siekia bendrystės su rusais, puoselėja abiejų šalių kultūrinius mainus bei platina šalių draugiškumo idėją.

Memorialas, kuriame palaidota per 600 karių, buvo nuklotas gėlėmis.

Pasak policininkų, renginio metu incidentų nebūta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
16 Lietuviskos divizijos virai tavo manimu irgi gaidziai?Banderloge tu supistas,uz gaidzius tu pries juos savo sikna atsakytum,butu jie tave isgirde.

Klaipėdietis

Klaipėdietis portretas
Tai ko visi šie "patriotai" čia šustravojat o ne vakar gyvai? Baimės jausmas? Kaip ATO debiliukai gavo 404-oj taip ir patys gautumėt, tai belieka intike lot...

Benderas

Benderas portretas
Su gaidžių diena
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių