G. Urbonaitė: nuo džiazo iki repo

Vietoje nenustygstanti klaipėdietė Gabrielė Urbonaitė muzikoje paskendusi nuo mažumės. Veiklos talentingai merginai netrūksta. Ji studijuoja, dirba, koncertuoja bei įgyvendina naujus projektus. Vienas jų – "Golden Age". Pastaruoju metu scenoje Gabrielę galima išvysti ne tik džiazuojančią, bet ir repuojančią.

Bijo užmiršti žodžius

21-erių G.Urbonaitė su muzika susipažino dar vaikystėje, o būdama trylikos pradėjo lavinti vokalą, domėtis džiazu, įgijo sceninės patirties. Vėliau net pasirinko šios krypties studijas.

Dabar mergina sako gyvenanti muzika. "Jaučiu, kad esu savoje vietoje", – šypsosi pašnekovė.

Praėjusių metų pavasaris jai atnešė itin saldų laimėjimą. Nacionalinio konkurso "Jazz Voices 2015" atrankos etape atsidūrė tarp keturių geriausių džiazo atlikėjų.

Nors scenoje Gabrielei tenka būti dažnai, mergina pasakojo į kiekvieną pasirodymą einanti virpančiomis kojomis. "Svarbiais momentais pilvas vis dar groja maršus, bet abejoju, ar iš to kada nors išaugama. Bijau užmiršti žodžius. Kai buvau jaunesnė, "Dainų dainelėje" iš galvos išgaravo dainos tekstas, tąsyk nesėkmę teko "glaistyti" šypsena. Dabar jau pramokau suktis iš tokių situacijų", – juokiasi klaipėdietė.

Po paskaitų – į darbą

Šiuo metu Gabrielė yra Klaipėdos universiteto antro kurso studentė. Menų akademijoje ji mokosi atlikimo meno. Kartu dirba vienoje uostamiesčio muzikos studijoje – moko vaikus dainavimo pagrindų.

Taip pat entuziastinga mergina turi begalę kitų užsiėmimų. Po mokslų ir darbų ji skuba į repeticijas su Klaipėdos džiazo orkestru, kantri muzikos grupe "White Hat" bei pianistu Leonardu Bėkša.

Neseniai ji pasidavė dar vienai naujai veiklai. Klaipėdietė kartu su savo bendraamže Evelina Meidute kuria žaismingą repuojantį duetą "Golden Age", kuris vos per kelis mėnesius tapo tikra interneto sensacija: "Pati nesitikėjau, kad pamėgsiu šį stilių. Bet pabandžiau ir patiko".

Savo dienotvarkę mergina planuoja atsakingai bei stengiasi visur būti laiku. Jauna vokalistė įsitikinusi – kuo daugiau darai, tuo daugiau spėji. "Namo dažniausiai grįžtu tik vėlyvą vakarą. Tėvai jau pradeda skųstis, kad namuose mane mato vis rečiau. Tik pavalgau ir, žiūrėk, laikas bėgti. Yra kaip yra, neįsivaizduoju savęs sėdinčios namie be veiklos", – atviravo ji.

Išgąsdino mamą

Klaipėdos "Aukuro" gimnaziją baigusi mergina su šypsena prisimena savo muzikinio kelio pradžią. Augusi su dviem vyresniais broliais, ji vienintelė savo šeimoje taip pamėgo muziką.

Gabrielės mama ne juokais išsigando, kai po vieno klasės tėvų susirinkimo mokytoja paprašė jos pasilikti.

"Pradinių klasių mokytoja mamai liepė mane užrašyti į muzikos mokyklą. Mat per lietuvių pamokas aš vienintelė klasėje visas raides ne tardavau, o išdainuodavau. Taip susipažinau su fortepijonu Juozo Karoso muzikos mokykloje, kur mokiausi vienerius metus, o 5-oje klasėje net užsimaniau skambinti gitara", – prisiminė pašnekovė.

Prieš prasidedant naujiems mokslo metams, Gabrielė sulaukė mokytojos Irmos Keinienės skambučio. Kaip paaiškėjo, mergina buvo užrašyta į džiazinio vokalo ir gitaros pamokas. Netikėtai moksleivė pradėjo džiazuoti. Galiausiai nutiko taip, kad gabi mokinė Jeronimo Kačinsko muzikos mokykloje "užsisėdėjo" dešimt metų.

"Po metų perėjau mokytis į J.Kačinsko muzikos mokyklą ir baigiau fortepijono klasę. Vėliau dar ilgai sulaukdavau budėtojų klausiamo žvilgsnio: "O, tu dar čia?".

"Buvau ta amžinoji mokinė. Mat pratęsiau mokslus ir dar kartą baigiau muzikos mokyklą, tik šįkart džiazinio vokalo specialybę. Beje, gitaros mokytojas Viktoras Timašiovas mane pasikvietė dainuoti į kantri grupę "Vixva". Taip įgavau visapusiškos patirties: džiazuodama išmokau valdyti balsą, supratau, kas apskritai yra tas džiazas ir su kuo jis "valgomas". O koncertuodama, dainuodama festivaliuose su "Vixva" apsipratau su scena, geriau pažinau muzikos virtuvę", – pasakojo mergina.

Atpažįsta gatvėje

Visai neseniai kelių klaipėdiečių muzikinis projektas "Golden Age" sulaukė didelio internautų dėmesio. Uostamiesčio didžėjus pravarde DVJ GEXX mobiliuoju telefonu nufilmavo vaizdo klipą, kuriame matyti automobilyje repuojančios G.Urbonaitė ir E.Meidutė. Kompaniją žavioms klaipėdietėms palaiko tamsiaodis vaikinas, kuris filmavimo metu neištaria nė žodžio

Gabrielė sakė, kad mintis nusifilmuoti gimė labai netikėtai.

"Vieną vakarą susibėgome, tiesiog linksmai leidome laiką, dainavome. Kadangi Evelina labai gerai repuoja, pamanėme, kodėl gi nepamėginus? Į mašinos galą įsisodinome LCC tarptautinio universiteto studentą ir uždainavome. Vėliau, sėdėdami įrašų studijoje, sumanėme paviešinti vaizdo įrašą ir parodyti kitiems, jog turint talentą nebūtina kurti brangiai kainuojančių vaizdo klipų tam, kad jie taptų sėkmingi", – kalbėjo vokalistė.

Anot jos, projekto pavadinimas "Golden Age" reiškia auksinį hiphopo amžių, apimantį 1992–2010 m. laikotarpį ir pačius garsiausius pasaulinių šio stiliaus grupių bei atlikėjų kūrinius.

"Dažniausiai matome repuojančius vyrus, o merginos klipuose yra tos, kurios juos puošia. Mūsiškiame esti atvirkščiai. Buvo labai smagu įrašinėti. Ilgai netrukome ir patys nesitikėjome, kad kitiems taip patiks", – sakė klaipėdietė.

Nuotaikingas klipas kaipmat išpopuliarėjo socialiniuose tinkluose, o susibičiuliavusios klaipėdietės surengė savo pasirodymus keliuose šalies miestuose.

"Dabar mus vis dažniau atpažįsta, klausia, kada vėl pasirodysime scenoje. Tai išties malonu. Neseniai surengėme koncertus Vilniuje, Kaune, savo premjerą planuojame ir Klaipėdoje. Tikimės, kad miestiečiai palaikys", – šypsojosi Gabrielė.

Džiaugiasi pasirinkimu

Vokalistė atskleidė norinti išbandyti kuo daugiau įvairesnės veiklos ir muzikos stilių. Ateityje ji net žada užsiimti savo kūryba.

"Iš pradžių nesupratau nei džiazo, nei kantri muzikos, visa tai kėlė daug klausimų. Dabar manau, kad neverta atmesti nė vieno stiliaus, nes kiekviename jų galima atrasti kažką gražaus, savito. Dabar net nežinau, kuris man artimiausias. Vis dar ieškau savęs, idėjų, naujų minčių, nes ateityje žadu užsiimti kūryba", – kalbėjo pašnekovė.

Veikli klaipėdietė džiaugiasi pasirinkusi muziką.

"Iš pradžių artimieji baiminosi dėl mano sprendimo, kai kurie net bandė atkalbėti, esą neperspektyvu, turėčiau pasirinkti pelningesnę specialybę. Klausdavo, ką gi su ta muzika veiksi. Bet širdžiai neįsakysi. Priešingu atveju nemanau, kad būčiau laiminga. Jaučiuosi savoje vietoje, darau tai, kas man patinka, ir, manau, neblogai sekasi", – teigė ji ir užsiminė, kad ateityje norėtų tapti muzikos pedagoge.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių