Erkės atakuoja ir žiemą

Uostamiesčio gyventojus ir jų keturkojus augintinius baugina erkės, kurios įsisiurbia net įsibėgėjus kalendorinei žiemai. Vis žemiau krentant termometrų stulpeliams, kraugerės nežūsta. Jas pažabos tik žemę užklojęs sniegas, todėl saugotis vertėtų visus metus.

Uostamiesčio gyventojus ir jų keturkojus augintinius baugina erkės, kurios įsisiurbia net įsibėgėjus kalendorinei žiemai. Vis žemiau krentant termometrų stulpeliams, kraugerės nežūsta. Jas pažabos tik žemę užklojęs sniegas, todėl saugotis vertėtų visus metus.

Išlieka pavojingos

Klaipėdiečiai sunerimę – grįžus iš lauko dar galima rasti įsisiurbusią erkę. Gyventojai nuogąstauja, jog pavojingos kraugerės žiemą nežūsta, o netikėtas įsisiurbimas tokiu metų laiku gali būti pražūtingas.

Sveikatos specialistai patvirtino, jog šių kenkėjų išpuolių pasitaikyti gali visus metus. Esą šiuo metu protrūkio neužfiksuota, tačiau pavienių atvejų pasitaiko.

"Tikimybė, kad gali įsisiurbti erkė, yra visada", – užtikrino Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Pečkauskienė.

Išgelbės tik sniegas

Pašnekovės teigimu, net ir esant žemesnei oro temperatūrai nei 6 laipsniai šilumos, erkės nežūsta. Jos tampa mažai judrios. Tačiau patekusios į užuovėją ar šiltesnę vietą – daržinę, sandėliuką – bemat atgyja ir ieško progų pasimaitinti.

"Yra tikimybė, kad vaikštant lauke šių gyvių galima parsinešti ir į šiltus namus", – konstatavo V.Pečkauskienė.

Specialistė pastebėjo, kad gyventojus nuo erkių gali išgelbėti tik sniegas, mat jam užklojus žemę erkės nustoja būti aktyvios.

"Pasitaiko, kad ir gruodį žmonės kreipiasi dėl erkių. Inkubacinis periodas yra mėnuo, todėl net jeigu erkė įsisiurbė spalį ar lapkritį, jos sukeltų ligų simptomai gali būti pastebėti gruodį", – paaiškino visuomenės sveikatos specialistė.

Grasina šunims

Uostamiesčio veterinarai tikina, kad įpusėjus gruodžiui erkės puola ir klaipėdiečių keturkojus augintinius.

"Šiuo metu jos turi miegoti. Daugiausia gyvūnų susirgimų dėl erkių  būna rudenį ir pavasarį, tačiau ir dabar pasitaiko", – pasakojo vienos uostamiesčio veterinarijos klinikos direktorė Rasa Butkienė.

Pašnekovės teigimu, šunis nuo erkių reikia saugoti visus metus ir nenutraukti lašų, atbaidančių kraugeres, naudojimo.

Veterinarijos klinikos direktorės teigimu, pasitaiko ir tokių atvejų, kai keturkojo išgelbėti nepavyksta. Augintiniui nustoja funkcionuoti inkstai, kepenys, todėl gyvūnas užmigdomas.

Medikė ragino žmones nedelsti ir pastebėjus, kad gyvūnui įsisiurbė šis gyvis, kreiptis į gydytojus, stebėti augintinio elgesį.

"Užsikrėsti įmanoma nuo bet kurios erkės, niekada negali žinoti, kuri jų yra serganti", – įspėjo klinikos direktorė.

R.Butkienė priminė, nuo erkės įkandimo susirgęs gyvūnas tampa vangus, slepiasi, neėda, tamsėja jo šlapimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių