Elitiniams futbolo klubams – klaipėdiečio sprendimai

„Pirmąsias septynias minutes tikrai jaučiau jaudulį, vėliau jaučiausi tarsi paprastose Sekmadienio mėgėjų futbolo lygos varžybose“, – juokavo Edmundas Gaigalas, teisėjavęs Sankt Peterburgo „Zenito“ iš Rusijos ir Borisovo „BATE“ iš Baltarusijos kontrolines rungtynes.

„Pirmąsias septynias minutes tikrai jaučiau jaudulį, vėliau jaučiausi tarsi paprastose Sekmadienio mėgėjų futbolo lygos varžybose“, – juokavo Edmundas Gaigalas, teisėjavęs Sankt Peterburgo „Zenito“ iš Rusijos ir Borisovo „BATE“ iš Baltarusijos kontrolines rungtynes.

Negailėjo geltonų kortelių

Klaipėdietis nesitaikstė su, manyta, įnoringomis žvaigždėmis – parodė keturias geltonas korteles. Jas prieš save išvydo „Zenito“ žaidėjai Andrejus Aršavinas (45 min.), italas Domenico "Mimmo" Criscito (46 min.) ir belgas Nicolasas Lombaertsas (66 min.). Įspėtas buvo Borisovo ekipai atstovavęs Anri Chagušas (77 min.).

Tiesa, E.Gaigalas geltonas korteles „dalijo“ ne už kalbas, o po žaidybinių situacijų, kai futbolininkai kovodavo.

„Nesijautė, kad žaidėjai – žvaigždės, – sakė vienas labiausiai patyrusių Lietuvos futbolo A lygos teisėjų. – Jie rungtyniavo garbingai, elgėsi tvarkingai. Keletą kartų Aleksandras Keržakovas bandė aiškintis dėl užfiksuotų nuošalių, dėl pražangų, kurių neskyriau. Nuramindavau jį. Norėdavo pabendrauti ir Sankt Peterburgo ekipos žaidėjas Anatolijus Timoščiukas.“

Buvusiam „Atlanto“ futbolininkui patiko „Zenito“ legionierių elgesys, kai jie ramiai reaguodavo į sprendimus ir nevaidindavo nustebusių.

Žaidėjai aikštėje „nesidraskė“

Paklaustas, kokio lygio buvo futbolas, E.Gaigalas dar tarsi buvo ten, Turkijoje: „Aukštas lygis, meistriškai raičiojo kamuolį, nelėkė kaip bepročiai. Žaidė visos abiejų komandų žvaigždės, išskyrus „Zenito“ legionierių Halką, kuriam treneris leido pailsėti. Rungtynės buvo vidutinio tempo. Kadangi rusai ruošiasi Čempionų lygos mačui su Dortmundo „Borusija“, kuris vyks vasario 25 dieną, jiems nebuvo iškeltas uždavinys žūtbūt laimėti“.

Po susitikimo, pasibaigusio be įvarčių, puikiai dirbusiai klaipėdiečių teisėjų brigadai, kurioje kartu su E.Gaigalu dar buvo Vladimiras Gerasimovas ir Aidas Mazalas, padėkojo abiejų klubų atstovai.

Ypač dėkingi buvo Rusijos komandos vadovai. Vyriausiasis treneris italas Luciano Spaletti E.Gaigalui įteikė „Zenito“ suvenyrų – komandos marškinėlius, gairelę, ženkliukų.

Šalies garbė apginta

Šiose titanų rungtynėse ant kortos buvo pastatyta ir šalies garbė.

„Jei būtume „grybą supjovę“, tai, įsivaizduokite, kaip šių klubų atstovai atsilieptų apie lietuvius“, – po sėkmingų varžybų šypsojosi ir V.Gerasimovas.

Džiaugsmo dėl gero klaipėdiečių darbo neslėpė ir Lietuvos futbolo teisėjų asociacijos vadovas Sergejus Slyva, vadovavęs Turkijoje stovyklavusiai pirmai šalies arbitrų grupei. Jis nuoširdžiai padėkojo klaipėdiečių trijulei bei už aikštės ribų jiems padėjusiam telšiškiui Vijūnui Vasiliauskui.

Daug sunkesnės E.Gaigalui buvo kitos dvejos – pirmiau vykusios rungtynės, kuriose kovojo danų „Brondby“ ir vengrų „Ujpest“ (laimėjo danai 3:1) ir Maskvos (Rusija) „Torpedo“ su vengrų Dėro „ETO“ (1:2).

„Rusų ir vengrų susitikime draugiškumo nebuvo nė lašo, – varžybas prisiminė E.Gaigalas. – Komandos kovojo net žemė dundėjo, kaulai barškėjo. Teko parodyti krūvą geltonų kortelių, kai kuriuos žaidėjus išvyti iš aikštės.“

Darbo buvo per akis

Turkijoje klaipėdiečiai turėjo nemažai galimybių parodyti, kaip moka teisėjauti. Audrius Žuta pagrindiniu arbitru buvo susitikimuose tarp Sarajevo (Bosnija ir Hercegovina) „Olimpik“ ir Gorio (Gruzija) „Dila“ bei Voronežo (Rusija) „Fakel“ ir Orhėjos (Moldova) „Milsami“ komandų.

Kaimynų – kaliningradiečių „Baltikos“ susitikimą su ukrainiečių „Sevastopoliu“ teisėjavo Saulius Atmanavičius.
Dar stovykloje buvę uostamiesčio arbitrai Eugenijus Starostinas, Tomas Laurinavičius keleriose rungtynėse buvo asistentais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nikis

Nikis portretas
Zabil gol ura

Nikis

Nikis portretas
Zabil gol ura

Nikis

Nikis portretas
Treneri helo ))
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių