Eglių įžiebimo šventėje – magija ir sniegas

Klaipėdoje startavo šventinis stebuklų laikotarpis – Teatro ir Atgimimo aikštėse nušvito Kalėdų eglutės. Įžiebtas ir milžiniškas sniego rutulys, kuris apgaubė Taravos Anikės fontaną. Magijos šventei suteikė gausiai iškritęs sniegas ne tik instaliacijoje, bet ir lauke.

Linkėjo kurti stebuklus

Į Teatro aikštę klaipėdiečiai pradėjo rinktis, iki šventės likus pusvalandžiai. Neilgai trukus ši erdvė tapo sausakimša. Labiausiai šventės ir Kalėdų Senelio vizito laukė patys mažiausieji, kurių buvo gausu.

Susirinkusiųjų neišgąsdino tirštai krentantis sniegas. Vieni slėpėsi po kepurėmis, kiti – skėčiais.

Eglutės įžiebimo šventę pradėjo laikrodžio dūžiai. Šį kartą Teatro aikštėje scenos nebuvo. Visų akys nukrypo į Dramos teatro balkonus.

Nors vieną jų užstojo milžiniškas sniego rutulys, vaizdas buvo transliuojamas per didelį ekraną. Prieš šventę jame buvo rodomi žymių klaipėdiečių sveikinimai miestiečiams.

Susirinkusiuosius tradiciškai pasitiko ir su artėjančiomis šventėmis sveikino miesto meras Vytautas Grubliauskas. Uostamiesčio vadovą atlydėjo jauniausias sūnus Vytautas.

„Sveikinu visus atėjus į miesto širdį ieškoti, kurti ir surasti mažytį stebuklą. Šios Kalėdos Klaipėdoje stebuklingos. Galbūt kaip buvusios iki šiol, galbūt kaip laukiančios ateityje. Daugelis paklausime, kas yra tas kalėdinis stebuklas? Argi šis vakaras, šios snaigės, ši nuotaika negalėtų būti stebuklas? Manau, kad taip. Kažkas matuoja rekordus, skaičiuoja kiek „laikų“ surinko socialiniuose tinkluose, kiek ir kokių girliandų buvo nutiestas, bet ar tai yra stebuklas?“, – klausė meras.

V.Grubliauskas pabrėžė, kad stebuklas yra visai šalia mūsų: „Galbūt po mūsų langais. Kaip po klaipėdiečio Ramučio Petruškevičiaus augusi nuostabi eglutė, kurią jis padovanojo miestui ir kuri šiandien džiugina mus visus. Turbūt, sukurti stebuklui nereikia kažkokių išskirtinių galių. Reikia tik noro ir gėriui bei meiliai atvirų širdžių“.

Netrūko šviesos ir pirotechnikos

Miesto meras priminė, kad kitais metais stebuklo iš klaipėdiečių lauks visa Lietuva, nes Klaipėda taps ne tik Lietuvos jūrų sostine, bet ir kultūros.

„Ir tik visi drauge, o ne pavieniui galėsime sukurti tą stebuklą. Tad nelaukime, kol tai padarys kažkas už mus. Paklausime savęs, ar viską padariau, kad sukurčiau mažą stebuklą, džiuginantį šalia esančius žmones. Darykime tai su didele meile. Tegul stebuklas šiandien nusileidžia į miesto širdį, Teatro aikštę“, – linkėjo uostamiesčio vadovas.

Siaučiant pūgai, netrukus suskambo dainininkės Editos Bodrovaitės atliekama „Tyli naktis“, simboliškai pakvietusi susitelkti ir įkvėpti belaukiant didžiojo stebuklo.

Po miesto šeimininko palinkėjimų Dramos teatro balkonuose pasidėjo šviesos, ugnies, pirotechnikos šuo. Pasirodė fakyrai, kurie neilgai trukus prikvietė ir ilgai visų lauktą Kalėdų Senelį.

„Pagaliau atkeliavau į jūsų miestą, kuris garsėja gerais žmonėmis, įspūdingais darbais ir stebuklais. Matau, kokia nuostabi pūga gaubia Taravos Anikę. Tokio sniego rutulio dar niekada nesu dėjęs į jokį dovanų maišą“, – į šviečiantį Teatro akcentą atkreipė Kalėdų Senelis.

Jis atkreipė dėmesį, kad klaipėdiečiai visada prašo, jog atkeliautų tikra žiema, būtų visur balta.

„Deja, ne visada pavyksta iki Klaipėdos atstumti sniego debesų. Galingi Baltijos jūros vėjai juos pakeliui išpurto. Šiemet galėsite džiaugtis pūga bet kuriuo metu“, – tvirtino Kalėdų Senelis.

Sudainavęs dainą, jis pakvietė visus surinkusius kartu įžiebti eglutę: „Kad Klaipėda nušvistų, pradėtų žėrėti, mes turime apjungti savo meilę ir tikėjimą į vieną bendrą energiją“.

Visiems suskaičiavus nuo 10 iki nulio ir ištarus stebuklingus žodžius: „Aš myliu Klaipėdą“, įsižiebė ne tik Teatro aikštėje stovinti eglutė, bet ir puošianti Atgimimo aikštę.

Pūga siautė ir rutulyje

Ant Teatro aikštėje pastatytos eglutės sužibo tūkstančiai lempučių. Vieni klaipėdiečiai tvirtino, kad šventinis medelis labai gražus, džiaugėsi, kad jis tikras. Paskutinius penkerius metus čia stovėjo dirbtinė eglė. Kiti pasigedo žaisliukų ir blizgesio.

Tačiau organizatoriai jau anksčiau pasakojo, kad ant šios eglutės žaisliukų nebus. Pagrindinis Teatro aikštės akcentas milžiniškas, šviečiantis sniego rutulys, apgaubęs Taravos Anikės fontaną, kuriame visada siaus pūga. Būtent jis pasitiko klaipėdiečius ir sulaukė didžiausio dėmesio.

Instaliacijos „I Love Klaipėda“ autorius – menininkas iš Prancūzijos Jacquesas Rivalis. Rutulio skersmuo siekia 10, o aukštis – 6 metrai. Autorius tvirtino, kad, kurdamas šį sniego rutulį, siekė sujungti praeitį ir dabartį. Menininkas liko apstulbęs, nes nesitikėjo, kad jo kūrinį ateis pažiūrėti tiek daug žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Liepa

Liepa portretas
Jei miesto eglutė sukelia teigiamas emocijas - viskas gerai. Jei sukelia nepasitenkinimą - gal tik autoriui, kūrėjui patinka. Nereikėtų natūralaus eglutės grožio aukoti dėl originalumo, išskirtinumo. Turi patikti daugumai. Žinoma, eglutės projektą reikia vykdyti skaidriai.

Nargailis

Nargailis portretas
Gražiausia natūrali eglutė. Tos visos karkasinės, virvelinės eglės nuteikia nemaloniai. Tas pats kaip „moderniški" teatro spektakliai: užsimauna kibirą su dviem skylėm matymui ir laksto po sceną; nieko gero iš su meno abstrakčiais „šedevrais", kur tik stengiasi kad ir nežmoniškai, bet kitoniškai.

ezys

ezys portretas
>>>Tranai tai, kad visos saskaitos ir vaztarazciai pateikti, tik kad ne jums, o buhalterijai ;)
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių