Doviluose – senovinių sėklų mainų šventė

Sodininkai, daržininkai, sveikos gyvensenos mėgėjai savaitgalį kviečiami į Dovilus, kur vyks sėklų šventė "Pasėkime ateitį". Renginyje bus organizuojami sėklų mainai, vyks mugė, kur bus galima įsigyti ūkininkų produkcijos, paskaitas skaitys žinomi specialistai.

Sėklų šventė Doviluose vyksta antrus metus, pernai renginys sulaukė šimtų lankytojų. Sambūrio tikslas – atkurti tradicinį sveiką gyvenimo būdą, auginti savo sodus, sėklas ir puoselėti aplinką.

Apie augalus, jų įvairovę, savybes, naudojimą pranešimus skaitys Lietuvos mokslininkai, sodininkai mėgėjai, svečiai iš užsienio.

"Renginys nemokamas ir draugiškas vaikams. Šiemet sėklų mainai bus organizuojami legaliai, įteisintas pats sėklų mainų procesas. Norintieji įsigyti senovinių, lietuviškų augalų, daržovių sėklų kviečiami apsilankyti. Sodininkai čia atras visa tai, ko artėjant pavasariui ieško, – ne tik ropių, pupelių, bet ir pomidorų sėklų. Anksčiau kiekvienas regionas ar net šeima, giminė turėdavo tam tikrų sėklų, kurias augino savo žemėje. Kuo jos geresnės už hibridines? Šių augalų sėklos yra prisitaikiusios prie konkrečios aplinkos, atsparios aplinkos poveikiams", – pasakojo renginio sumanytojas aplinkotyros mokslų daktaras Algirdas Švanys.

Renginio metu savo žiniomis dalysis daugybė specialistų. Paskaitą skaitys žinomas žolininkas Virgilijus Skirkevičius.

"Oksana Mickevič, atvykstanti iš Baltarusijos, pristatys, kaip galima atlikti detoksikaciją augalais. Ji nuo pat gimimo turėjo sveikatos sutrikimų, tačiau, propaguodama sveiką gyvenseną, sugebėjo įveikti negalavimus", – pastebėjo A.Švanys.

Patirtimi dalysis lektorius Marius Krikščiūnas, gebantis savo buitį aprūpinti dalykais, kuriuos įmanoma gauti iš gamtos.

"Kalbėsiu apie tai, kur "auga" dantų pasta, muilas ir kitos buičiai reikalingos priemonės", – paskaitos temą pristatė M.Krikščiūnas.

Specialistai aiškins, kodėl nesudygsta sėklos, kuo skiriasi naujos ir senos veislės, kokių sėklų nesėti. Bus mokoma aplinkos tvarkymo gudrybių ir net organizmą jauninančių receptų.

Renginio metu bus galima įsigyti bitininkų produkcijos, žolininkų preparatų, ekologiškos kosmetikos.

Šventė prasidės šiandien 9 val. ir vyks iki sekmadienio. Renginys organizuojamas Dovilų pagrindinėje mokykloje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš portretas
Ačiū
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių