Dienraščiui „Klaipėda“ – 71-eri

Lygiai prieš 71-erius metus buvo išleistas pirmasis dienraščio "Klaipėda" pirmtako numeris. Per savo veiklos metus leidinys labai pakito. Šiandien svarbiausia redakcijos nuostata – objektyvumas, operatyvumas ir pagarba savo skaitytojams.

Vėlyvą 1945-ųjų rudenį, kai karo nuniokotame pajūrio mieste, be čia reziduojančių sovietų kariškių, jau ėmė kurtis ir civiliai gyventojai, pasigesta vietos spaudos.

Tad Spalio revoliucijos metinių dieną buvusiame Mėmelyje, kuris nuo seno garsėjo spaudos tradicijomis, radosi pirmasis laikraščio "Советская Клайпеда" ("Tarybinė Klaipėda") numeris.

Leidinys išspausdintas rusų kalba, nes lietuviškai šnekančių miestiečių tuo laiku čia buvo labai nedaug. Pirmasis laikraščio redaktorius S.Televnojus leidiniui vadovavo penkerius metus. Jam pasitraukus, "Tarybinė Klaipėda" pradėta leisti ir lietuviškai.

71 metus dienraštis "Klaipėda" leidžiamas be pertrūkių. Tuo pasigirti gali nedaugelis Lietuvos spaudos leidinių. Per visus tuos metus laikraštis išgyveno ne tik šalies politines permainas, bet ir savo paties metamorfozes – nuo nespalvoto cenzūruojamo partijos komiteto organo iki šių dienų modernaus leidinio, turinčio tūkstančius ištikimų savo skaitytojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dddd

dddd portretas
"Tarybinę Klaipėdą" buvo malonu skaityti jau vien dėl kalbos. Dabartinė - lietuviškai rašyt jau nemoka. Pasimokykit iš Respublikos, nes jau nebenoriu jūsų laikraščio nė matyt.

Ko jūs

Ko jūs portretas
putojat?Kodėl laukiniais privatizacijos laikais Kauno berniukų 'nupirktas' laikraštis turėtų vardinti jums savo tikrovę atitinkančius istorijos faktus?Taigi taip kaip parašyta gražiau.Ir atitinka miesto valdančiųjų(dėžutinių-beretinių) priesakus.Reikia juos griežtai sekti ir atitikti.Kitaip lašinių neduos...

ar tikrai reikia pasimokyti ?

ar tikrai reikia pasimokyti ?  portretas
Pasidomėjau ir štai ką radau ----- 1945 m. lapkričio 7 d. pradėtas leisti rusiškas dienraštis Sovietskaja Klaipeda (redaktorius S. Televnoj)8, keliomis savaitėmis vėliau – „Raudonasis švyturys“ (red. J. Chlivickas), skirtas Klaipėdos aps. gyventojams. P.S. gal nereikia taip aršiai ? :) kiek "parašyti" pačiam patriarcho gerbėjui ? Atsiprašyti gerbėjai žinoma nemoka , nes visada "teisūs" ? Vargetos ....
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių