Didesni mokesčiai – ir tvarkingiems „vaiduokliams“

Uostamiesčio savivaldybė rengia tvarkos, pagal kurią sudaromi apleistų pastatų sąrašai, pakeitimus. Didesnį nekilnojamojo turto mokestį gali tekti mokėti ne tik visiškai neprižiūrimų, bet ir ilgą laiką nenaudojamų statinių savininkams.

Pirmas sąrašas nesikeistų

Tvarka, pagal kurią sudaromi apleistų pastatų sąrašai, keičiama atsižvelgiant į Nekilnojamojo turto įstatymų pakeitimus.

Buvo patikslinta apleisto ir neprižiūrimo nekilnojamojo turto sąvoka, sąrašų sudarymo tvarka.

Miesto taryba apleistų statinių sąrašą tvirtina kasmet. Tokių pastatų savininkams taikomas maksimalus nekilnojamojo turto mokesčio tarifas, kuris siekia 4 proc. mokestinės vertės.

Klaipėdos savivaldybės Statinių priežiūros poskyrio vedėja Jurgita Drizgaitė pasakojo, kad svarstoma galimybė sudaryti ne vieną sąrašą statinių, o kelis.

Pirmasis prilygtų tam, kuris tvirtinamas iki šiol. Į jį patektų pastatai, kurie yra apleisti, visiškai neprižiūrimi, netvarkomi, juose neužtikrinamas saugumas, nevykdoma techninė priežiūra.

Tokių statinių savininkams būtų taikomas maksimalus nekilnojamojo turto mokestis.

Neliktų vietos interpretacijoms

Į antrąjį sąrašą būtų įtraukiami nenaudojami pastatai.

Pastarieji yra prižiūrimi, vykdoma jų techninė priežiūra, angos užsandarintos, nekelia pavojaus aplinkinių saugumui, bet metų metus stovi neremontuojami ir taip darko miesto vaizdą.

Dabar tokių statinių savininkams taikomas minimalus nekilnojamojo turto mokesčio tarifas kaip tiems, kurių pastatai visiškai tvarkingi.

Manoma, kad šiems galėtų būti nustatytas didesnis mokestis.

Į trečiąjį sąrašą patektų pastatai, priklausantys asmenims ar organizacijoms, kurioms priklauso nekilnojamojo turto mokesčio lengvata ir netaikomas maksimalus tarifas.

Tarp tokių yra fiziniai asmenys, bažnyčios, visuomenininkai ir kiti.

"Aiškiai išskirsime kriterijus, koks statinys apleistas, koks nenaudojamas, kad neliktų vietos interpretacijoms. Įvertintume ir higienos reikalavimus, kad pastatas būtų šildomas, veiktų vandens tiekimo ir nuotekų sistemos. Dabar daugiau vertinamas tik mechaninis pastato atsparumas. Žiūrima, kad šis nekeltų grėsmės aplinkiniams. Tik tokie pastatai įtraukiami į sąrašą", – pasakojo vedėja.

Lauks tarybos verdikto

J.Drizgaitė atkreipė dėmesį, kad Nekilnojamojo turto mokesčio įstatyme pakoreguota ir įtraukimo į apleistų pastatų sąrašą tvarka.

Norint tą padaryti, kontrolieriai turės ne vieną, o du kartus nuvykti į objektą.

"Pirma turėsime nuvykti, įvertinti situaciją, surašyti patikros aktą ir duoti terminą savininkui susitvarkyti. Tada važiuoti dar kartą ir patikrinti, ar šis tai padarė. Tai viena priežasčių, kodėl norime sudaryti kelis sąrašus. Trūksta pajėgų visus neprižiūrimus ar nenaudojamus pastatus tikrinti du kartus. Išskyrę tris sąrašus, po du kartus tikrintume tik objektus, kuriuos norėtume įtraukti į pirmąjį – apleistų statinių", – pasakojo vedėja.

Atnaujinta tvarka bus teikiama tvirtinti miesto tarybai.

Planuojama, kad tai galėtų būti kovą ar balandį vyksiančio posėdžio metu.

"Jei miesto taryba pritars, diferencijuosime nekilnojamojo turto mokesčio tarifą apleistiems ir nenaudojamiems pastatams. Įstatymas suteikia tokią teisę", – komentavo vedėja.

Svarstant apleistų statinių sąrašą, tarp miesto tarybos narių kyla audringos diskusijos.

Dažniausiai piktinamasi, kad į jį nėra įtraukiami ilgą laiką – net kelias dešimtis metų – netvarkomi mieste stovintys pastatai.

Pabrėžiama, kad tokie statiniai irgi darko miesto veidą.

Specialistai kaskart akcentuoja, kad šie statiniai atitinka reikalavimus.

Nors nėra remontuojami, atliekama jų techninė priežiūra, nekelia pavojaus aplinkiniams, yra aptverti, užsandarintos angos.


Šiame straipsnyje: apleisti pastatai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nėra šeimininko

Nėra šeimininko portretas
Nežinau kito tokio miesto, kurio senamiestyje šiais laikais būtų tiek daug apleistų ir nenaudojamų pastatų, gadinančių bendrą vaizdą. Ir tai mieste, kurį lanko kruiziniai laivai, turistų autobusai, kuris save vadina kultūros sostine. Vėl tempiama guma - ruošiami sąrašai, nedrąsiai svarstoma: gal pavasarį, "jei pritars"...; žinoma, atsiras ir išimčių, atleistų nuo mokesčių... Ir vėl nuo pradžios... kelintas dešimtmetis? O juk tik keturi Lietuvos miestai begali džiaugtis išlikusiais senamiesčiais...

eziui

eziui portretas
o tokia kad laukia kol visai sugrius.Paskui toje pat vietoje/ir dabar vieta yra brangesnė už antstatą// išdygs nevertingi pigūs stikloidai katri bus parduoti už atomine kainą

ezys

ezys portretas
>>>Kiek. Ir kokia is to nauda jiems? :) Nenusisnekekite.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių