Dėmesys reprezentacijai – raktas į sėkmę

  • Teksto dydis:

Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos posėdyje šią savaitę kilo diskusijos dėl reprezentacinių lėšų. Vieni politikai teigė, kad šiam tikslui prašoma per daug pinigų, kiti pritarė lėšų skyrimui. Apie jų poreikį kalbamės su Ligita Liutikiene, Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja, kuruojančia viešuosius ryšius.

Kiek lėšų skirta Savivaldybės reprezentacijai ir kam jos naudojamos?

Klaipėdos rajono savivaldybės taryba šiemet reprezentacinėms išlaidoms buvo skyrusi 35 tūkst. Lt. Ketvirtadienį Savivaldybės tarybos posėdyje nuspręsta prie šios sumos pridėti dar 20 tūkst. Lt. Iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad tai – nemaži pinigai, tačiau norėdami tinkamai pristatyti rajoną svečiams tiek iš Lietuvos, tiek iš užsienio, turime skirti ir atitinkamas lėšas. Už jas perkamos gėlės, kava, saldainiai, vanduo, dovanų maišeliai, suvenyrai, rėmeliai, sveikinimo ir padėkos raštai, dėklai, kalėdiniai atvirukai, apmokamos oficialių delegacijų vizitų priėmimo išlaidos. Vyriausybė yra patvirtinusi Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų naudojimo reprezentacinėms išlaidoms taisykles, kuriose nustatyta, kas priskiriama reprezentacinėms išlaidoms. Kontrolės ir audito tarnyba bei Centralizuotas savivaldybės vidaus audito skyrius turi teisę tikrinti, ar tikslingai ir efektyviai naudojamos biudžeto lėšos.

Ar teisės aktai reglamentuoja, kiek pinigų gali būti naudojama šiam tikslui?

Pagal Vyriausybės nutarimą „Dėl reprezentacinių išlaidų“, Klaipėdos rajono savivaldybės reprezentacijai rekomenduojama neviršyti 1 procento Savivaldybės administracijos išlaikymui skiriamų išlaidų. Tai reiškia, kad pagal šių metų biudžetą, reprezentacijai galėtų būti skirta 69 tūkst. Lt. Pasidomėjome, kad teritorijos dydžiu, gyventojų skaičiumi į Klaipėdos rajoną panaši Šilutės rajono savivaldybė reprezentacijai 2014 m. skyrė 95 tūkst. Lt, Palangos – 70 tūkst. Lt, Kretingos ir Kupiškio rajonų savivaldybės – po 40 tūkst. Lt.

Reprezentacinių lėšų prireikia ir bendradarbiaujant su užsienio šalių miestais–partneriais?

Taip, žinoma. Juk reprezentuodami rajoną, kartu pristatome ir savo Valstybę. Savivaldybė yra užmezgusi tarptautinius ryšius su Lenkija ir Estija. Bendradarbiaudami su Ylavos ir Mardu miestais, organizuojame susitikimus, įgyvendiname bendrus projektus, vykdome kitas veiklas. Natūralu, kad sulaukiame tiek jų delegacijų vizitų, taip pat ir patiems tenka vykti į svečius. Tarpvalstybinio bendravimo lygmeniu įprasta apsikeisti simbolinėmis dovanomis, suvenyrais. Drįsčiau teigti, kad nepatogu ir netgi nemandagu būtų nuvažiuoti tuščiomis, ar atvykusių svečių nepavaišinti kava, saldainiais. Pagal etiketą, tarptautinį protokolą, svečiams būtina rodyti dėmesį ir pagarbą. Kitaip sudarysime ne itin gerą reputaciją ne tik apie rajoną, bet ir apie šalį. Ir atvirkščiai – tinkamu elgesiu pelnysime aukščiausią įvertinimą.

Ko gero, tai pasakytina ne tik apie bendravimą su delegacijomis iš kitų valstybių?

Klaipėdos rajono savivaldybės ir Administracijos vadovai patys vyksta ir sulaukia aukšto rango garbių svečių iš Vyriausybės, Seimo, ministerijų, kitų valstybės institucijų, organizacijų. Tokiuose susitikimuose bei atmintinų dienų, miesto švenčių, profesijų dienų, sutarčių pasirašymo, vizitų, jubiliejų, kitų apdovanojimų skyrimo progomis taip pat prireikia simbolinių dovanų, gėlių. Juolab, kad į Savivaldybės administraciją kreipiasi švietimo, kultūros, sporto, socialinės įstaigos, reprezentaciniams poreikiams prašydamos knygų, suvenyrų, dovanų maišelių. Iki šiol reprezentacijai skirtų pinigų vos užtekdavo, nors įvaizdžio formavimas – labai svarbi Savivaldybės veikla. Tai užtikrina rajono žinomumą ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų, investicijų pritraukimą, naujų turistų srautus. Tad jeigu norime, kad Savivaldybė ir jos įstaigos deramai atstovautų ir garsintų Klaipėdos rajoną, reprezentacijai reikėtų skirti daugiau lėšų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių