Dėl sąskaitų klaipėdiečiams – šokas

Statybininkų gatvės 16-ojo namo gyventojai, gavę skolų išieškojimo bendrovės pranešimus, buvo šokiruoti. Iš jų reikalaujama susimokėti už namą administruojančios bendrovės "Debreceno valda" suorganizuotą šiukšlių išvežimą, dėl kurio prokuratūroje nagrinėjama byla, narpliojanti įtariamą sukčiavimą, dokumentų klastojimą ir apgaulingos apskaitos tvarkymą. Teisininkai tokį administratoriaus bandymą prievarta išsilupti gyventojų pinigų vadina reketu.

Įtarimų kilo ir savivaldybei

Į prokuratūrą dėl "Debreceno valda" veiksmų 2016 m. kreipėsi Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento Socialinės infrastruktūros priežiūros skyrius.

Anuomet gyventojų nuogąstavimus, jog daugiabučio namo rūsių valymas kažin ar galėjo kainuoti 8 651 eurą, ėmėsi tikrinti savivaldybės darbuotojai, o surinkus visą medžiagą, nuspręsta ją perduoti prokuratūrai.

"Mus visus ištiko šokas, kai pamatėme sąskaitas už šį mistinį rūsio švarinimą. Man atėjo 72,96 euro sąskaitą, kai pensijos gaunu 180 eurų. Keturių laiptinių name yra 144 butai. Šio namo rūsyje buvo tikra netvarka. Daugybė butų net neturėjo sandėliukų, bet už neva jų išvalymą vis tiek reikėjo mokėti kosminius pinigus", – tikino šio namo gyventoja Valentina Bartkaitienė.

Moteris prisiminė, jog į gyventojų paklausimus, kur kokiu sandėliuku jie galėtų naudotis, namo administratoriaus atstovas atšovė itin keistai.

"Sako, imk kokį nori, tik nufotografuok, kurį pasirinkai. Klausiau, kaip taip galima? O kur rūsio nuosavybės dokumentai? Kur įformintas bus toks naudojimasis patalpomis? Visiška netvarka buvo", – tikino moteris.

Skaičiai kelia abejonių

Administratoriaus veiksmais nepatenkintų gyventojų iniciatyvinės grupės atstovai tikino, jog objektyvumo dėlei verta pripažinti, jog šiukšlių rūsyje buvo.

"Bet ne už tokią sumą, kurią liepė susimokėti. Namas statytas 1972 metais. Apleista ten viskas buvo, juk tai – buvęs sovietinių laikų uosto kompanijos bendrabutis. Bet tokių tonų šiukšlių, kaip tikinama, kažin ar buvo. Aš net rūsio neturėjau, nesu ten kojos žengusi, bet, gavusi tokią sąskaitą, apstulbau", – nuomonę išsakė moteris.

Buvusi Klaipėdos miesto tarybos narė Ligita Girskienė tikino, jog į ją gyventojai anuomet taip pat buvo kreipęsi.

"Buvo pateikti labai įdomūs skaičiai. Išeitų, jog iš šio namo rūsio patalpų  išgabentų šiukšlių kiekis viršija paties rūsio plotą", – pastebėjimu pasidalijo L.Girskienė.

Klaipėdos savivaldybės darbuotojai dar prisiminė, jog šio namo rūsio valymas vyko po mieste prasiautusios akcijos "Darom", kai švarintojai visame uostamiestyje buvo palikę krūvas surinktų šiukšlių.

Mokėjo saviems

Gyventojams išrašytose sąskaitose buvo pažymėta, jog skolą jie turi padengti per du mėnesius.

"Name gyvena daug rusakalbių. Gal žmonės nesuprato, bet viena mano kaimynė du kartus po 70 eurų už šias šiukšles sumokėjo. Tačiau gyventojai subruzdo ir paprašė savivaldybės išsiaiškinti, kodėl susidarė tokia nežmoniška suma? Paaiškėjo, jog darbus atliko su "Debreceno valda" susijusi įmonė "Pastatų ūkio priežiūra". Abi įmonės priklauso tai pačiai įmonių grupei – "Civinity", – atskleidė gyventojai.

Įmonė "Debreceno valda" esą gyventojus apie numatomus darbus buvo informavusi.

Pretekstu tvarkymui tapo patikinimas, jog tokių darbų būtina imtis dėl priešgaisrinių reikalavimų, nes patalpose kyla daug gaisrų.

Vežėjai į kiemą nesuko?

Savivaldybės darbuotojų komisija patikrino situaciją ir dar 2016 m. konstatavo, jog administratorius nepateikė dokumentų, patvirtinančių šiuos gaisrus. Nepateikti ir dokumentai, patvirtinantys, kad išvežant šiukšles dalyvavo gyventojų atstovai.

Kilo klausimų ir dėl įrodymų, ar tikrai tokius kiekius šiukšlių, kaip nurodo "Debreceno valda", vežėjai pridavė į Dumpių sąvartyną?

Patikrinimo akte konstatuota, jog Klaipėdos savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus specialistė patikrino 17 šiukšlių gabenimo maršrutų.

Patikrinus pateiktų automobilių važiavimo maršrutus per globalią padėties nustatymo sistemą (GPS), buvo nustatyta, kad trys automobiliai į šio namo kiemą net nebuvo užsukę.

"Likusiais atvejais automobiliai rinko atliekas Klaipėdos miesto teritorijoje, kur maršrute buvo sustojimas prie Statybininkų 16-ojo namo. Klaipėdos miesto savivaldybė apmokėjo už šias atliekas iš vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą lėšų. (…) Kadangi rūsių valymo darbų atlikimas ir apmokėjimas pagrįstas dokumentais su duomenimis, tikėtina, neatitinkančiais faktinių aplinkybių, šių darbų apmokėjimą gyventojams stabdyti iki kol bus gautas šios ūkinės operacijos teisinis vertinimas iš teisėsaugos institucijų", – pabrėžė savivaldybės kontrolieriai pateiktame patikrinimo akte.

Lūkuriuota senaties?

Ši nuostata tikrai buvo žinoma įmonei "Debreceno valda".

Ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo, dokumentų klastojimo ir apgaulingos apskaitos tvarkymo iki šiol nėra baigtas.

Tyrimui vadovaujanti Klaipėdos apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Dalia Stonienė dienraščiui prisipažino, jog tyrimas strigo dėl ekspertizių.

"Teko atlikti trijų įmonių ūkinės komercinės veiklos patikrinimą. Tai reikalauja laiko ir pastangų. Taip, gyventojai buvo kreipęsi į prokuratūrą, kad susipažintų su tyrimo medžiaga, tačiau tam nėra pagrindo, nes jiems suteiktas liudytojo statusas. Nukentėjusysis šioje byloje yra Klaipėdos savivaldybė", – aiškino prokurorė.

Tačiau kodėl teisėsaugininkai nuo 2016 m. iki šiol negeba užbaigti šiukšlių išvežimo bylos? Gyventojai nerimauja, ar tik tokiu būdu nėra mėginama sulaukti senaties terminų?

Aiškėja, jog tokie nuogąstavimai turi visiškai rimtą pagrindą – kaip tik rugsėjo 3-iąją ir sueina visi šiam tyrimui numatyti terminai. Prokurorams teks pratęsinėti šiam rebusui skirtą laiką.

Pribloškė išieškotojai

Sutapimas ar ne, tačiau prieš pat išsenkant šiam tyrimui numatytam terminui, rugpjūčio 15-ąją, šio namo gyventojai gavo įmonės "Sergel" pranešimus apie įsiskolinimus.

Grėsminguose laiškuose pažymėta, jog privalu padengti ne tik skolą už šiukšlių išvežimą iš rūsių, bet ir 11 eurų užmokestį skolos "išmušinėtojams".

Reikia visiškai neturėti sąžinės, kad taip pasielgtum.

"Reikia visiškai neturėti sąžinės, kad taip pasielgtum. Juk žinoma, jog dėl šių pinigų vyksta ikiteisminis tyrimas ir jis nėra baigtas. Reikalavimas sumokėti verčia susimąstyti, ar nėra akivaizdžiai sukčiaujama?  Reikalaujama mokėti, nors nėra aišku, ar tai teisėtas reikalavimas", – piktinosi gyventojai.

Administratoriui – užnugaris?

Įmonės "Debreceno valda" atstovai tik po gyventojų kreipimosi viešai iškabino pranešimą, kuriame pažymima, esą įvyko buhalterinė komunalinių mokesčių apskaitos programos techninė klaida.

Klaipėdos savivaldybės Butų ir energetikos poskyrio vedėjas Algis Gaižutis į gyventojų klausimą, tad mokėti ar nemokėti reikalaujamas sumas, kažkodėl stojo į administratoriaus pusę, nors Civilinis kodeksas numato, jog būtent savivaldybė vykdo bendrųjų patalpų administratorių priežiūrą ir kontrolę.

"Kaip suprantu, administratorius jaučiasi teisus. Galbūt dėl to, kad jis buvo nusamdęs įmones šiukšlėms išvežti. Aš net nežinau, kaip čia reikėtų daryti gyventojams. Nežinau, ar galima pasakyti, kad teisėta ar neteisėta ir, žmonės, nemokėkite. Turbūt neteisinga taip būtų. Kai teisėsauga išsiaiškins viską, tos lėšos bus grąžintos", – pareiškė A.Gaižutis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dumblynė

Dumblynė portretas
O prokurorai lyg karštą bulvę pamėtys vieni nuo kitų daugiabučių gyventojų skundus lig senaties? Plumpt akmuo į kisielių, ir tiek naudos. Blizgu ir klampu. Nes savivalda galingųjų savivale grįsta. Deja.

Kokiame dumble gyvename

Kokiame dumble gyvename portretas
Vieni ,,už gražias akis,, paskiriami administruoti daugiabučius, tada jie pristeigia ,,savų,, uabų kurie dalyvauja viešuose pirkimuose ir ,,laimi,, paslaugos vykdymą , o apmokėti fantastiškas sumas turi gyventojai ? Kada sumos tampa nesuvokiamos ir gyventojai kreipiasi į savivaldybę į tuos kurie turi prižiūrėti ,,paskirtuosius,, išgirsta valdininko atsakymą= nežinau ... Apgailėtina , nors man panašiau į suįžulėjimą ir atsakomybės prieš miestiečius praradimą. Gerai, kad kreipėsi į generalinę prokuratūrą . Laikas valytis .

Kūdra

Kūdra portretas
Klaipėdos savivaldybės administracija, vadovaujant S.Budinui, tapo panaši į storasprandžio Šaraškino kontorą. Nekompetencija, veiklos imitacija, tūpčiojimas vietoje, pilni kabinetai tokių pavėpusių gaižučių. Todėl nėra kam atsakyti,kada nuo daugiabučių bus atgrasyti kvazipaslaugų teikėjai-reketuotojai, kada Klaipėda nustos chemija nuspalvintu vandeniu gyventojus girdyti, kada bus sutramdyti oro teršėjai ir kvėpavimo takų nuodytojai... Brudnas gyvenimas, Budinai, tapo, negi nematai, negirdi, neužuodi? Ar valdžia tiek apsvaigino, kad miestiečių skundai dėl buities ir būties gramzdinimo į dugną - dzin?
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

  • Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena
    Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena

    Trečiadienio vakarą, prieš 19 val., Gargžduose nerimo įvarė staiga miesto centre ėmusi kaukti sirena. ...

  • Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?
    Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?

    Gyventojai jau vis aktyviau važinėja dviračiais ar paspirtukais, į kuriuos kėsinasi vagišiai. Jų grobiu dažniausiai tampa neprirakinti, be priežiūros palikti, neretai ir brangiai kainuojantys dviračiai. Pareigūnai pataria ženklinti savo turt...

  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    4
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    2
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    12
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
Daugiau straipsnių