Dėl Paukščių tako kreipsis į ministeriją

Idėja sujungti Pirmąją ir Antrąją Melnragę tiltu virš kopų sužavėjo ir gyventojus, ir uostamiesčio valdžią. Tariamasi, ką daryti, kad mintis greičiau virstų realybe. Dėl galimybės įrengti objektą bus kreipiamasi į Aplinkos ministeriją.

Taptų traukos objektu

Mintis sujungti Pirmąją ir Antrąją Melnrages mediniu tiltu virš kopų kilo paplūdimius prižiūrinčios įmonės „Klaipėdos paplūdimiai“ darbuotojui.

Numatoma, kad vadinamasis Paukščių takas būtų maždaug dviejų metrų pločio ir 2,3 km ilgio. Tiltą norima sumontuoti ant medinių polių 1,5–2 metrų aukštyje virš kopų.

Teigiama, kad šis tiltas galėtų atlikti tris funkcijas. Pirmiausia statinys sutvirtintų ir apsaugotų kopas. Paukščių takas turėtų ir edukacinę-pažintinę funkciją. Juo eidami žmonės matytų jūrą, kopas, augalus. Net neabejojama, kad tiltas taptų ir traukos objektu.

Klausimus, susijusius su šia idėja, vakar aptarė miesto vadovai. Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas patikino, kad šį sumanymą norima įgyvendinti kuo operatyviau.

„Tarėmės, ką daryti, kad greičiau pasiektume tikslą. Lietuvos pajūris yra griežtai saugomas įvairiais įstatyminiais ir poįstatyminiais dokumentais, tad sutarėme rengti priešprojektinius pasiūlymus ir su jais supažindinti Aplinkos ministeriją“, – komentavo vicemeras.

Kopos sparčiai nyksta

Pasak A.Šulco, žadama išsiaiškinti, ar pažintinis takas yra tinkama priemonė kopoms sutvirtinti. Jei bus sulaukta pritarimo, tada ketinama klausti, kokias procedūras reikia atlikti, kad projektas būtų įgyvendintas.

„Jei iš karto pradėtume rengti techninį projektą, galime užstrigti, negauti suderinimų. Pirma sukursime viziją, aptarsime ją. Jei šiai bus pritarta, investuosime į projekto rengimą, poveikio aplinkai procedūras ir patį projektą“, – vardijo vicemeras.

A.Šulcas pabrėžė, kad pirmasis tako uždavinys – sutvirtinti kopas. Vicemeras atkreipė dėmesį, kad pastarosios nuolat yra plaunamos. Įtakos šiems procesams turi ir pramonė, ir didėjantis lankytojų skaičius pajūryje, ir gamtos stichijos.

„Kad išsaugotume kopas, reikia imtis ir netradicinių priemonių. Juk saugoti nereiškia tik aptverti spygliuota viela ir drausti viską daryti. Žmonėms reikia leisti prieiti visur. Reikia rūpintis kopomis ir lankytojams teikti malonių emocijų, akimirkų“, – dėstė vicemeras.

Bijo sulaukti pasipriešinimo

Akivaizdu, kad žmones panašios atrakcijos žavi. Uostamiesčio paplūdimiuose panašiu principu, kaip žadama sumontuoti Paukščių taką, yra įrengtos dvi apžvalgos aikštelės.

Viena jų yra Pirmosios Melnragės, antra – Girulių paplūdimiuose. Šios aikštelės įkurdintos panaudojant polius, kurie sutvirtina kopas.

Apžvalgos aikštelėse tiek vasaros, tiek šaltuoju metų laiku nuolat būna žmonių.

„Gyventojams patinka tokios vietos. Ateityje tiltu galbūt sujungsime abi šias apžvalgos aikšteles. Panašių statinių yra ir Latvijos, Estijos paplūdimiuose. Tik mūsų projektas labiau ambicingas, bet ir situacija dėl kopų plovimo sudėtingesnė“, – pabrėžė vicemeras.

Kada atsiras vadinamasis Paukščių takas, dar nėra aišku. A.Šulco teigimu, tai priklausys nuo biurokratinių procedūrų.

„Jei dabar pradėtume rengti techninį projektą, šiemet užbaigtume. Kitąmet startuotų darbai ir gal iki sezono vidurio spėtume sumontuoti taką. Tačiau pradėti projektuoti negalime, nes nežinome, kaip valdiškos institucijos įvertins mūsų iniciatyvą, ar nesulauksime kritikos“, – komentavo vicemeras.

Pasak mero pavaduotojo, projekto kaina priklausys nuo to, koks objektas bus, medžiagų, medienos.

„Klausimas, ar planuosime liukso klasės su apšvietimu ir blizgučiais, ar paprastą? Preliminariai įrengti tokį objektą gali atsieiti 300–400 tūkst. eurų“, – numatė vicemeras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Feldwebel Schultz

Feldwebel Schultz portretas
O Šulcas, tai tas sudegusio teatrp artistas, kuris per Tarybos posėdį, gaidžiu kūkariekavo?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių