Dėl nepažabotų kvapų – į Vyriausybę

Klaipėdos savivaldybė rengia kreipimąsi į Vyriausybę dėl miesto pašonėje atliekas kompostuojančios įmonės "Branda Lt" veiklos. Politikai reikalauja, kad uostamiesčio savivaldybė turėtų teisę tarti žodį svarstant veiklą tų įmonių, kurios įsikūrusios 10 km atstumu nuo miesto teritorijos.

Prašymai dūla stalčiuose

Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto posėdyje politikai konstatavo, kad kova su nemaloniais kvapais pietinėje miesto dalyje panašėja į kovą su vėjo malūnais.

Paaiškėjo, kad kai kurios institucijos net nesiteikia atsakyti į Klaipėdos valdžios užklausimus, prašymai šioje įmonėje atlikti neplaninius patikrinimus dūla valdininkų stalčiuose, o ateityje, kalbant apie poveikio vertinimo aplinkai procedūras, savivalda apskritai bus eliminuota.

Savivaldybės administracija kreipėsi į Aplinkos apsaugos agentūrą, prašydama Klaipėdos miesto savivaldybės administraciją įtraukti į poveikio aplinkai vertinimo subjektų sąrašą ir leisti dalyvauti planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo procesuose tų įmonių, kurių veiklavietės yra įsikūrusios 10 km atstumu nuo Klaipėdos miesto savivaldybės teritorijos.

Plečiasi dar viena gamykla

Savivaldybė nuolat gauna skundų dėl atliekų kompostavimu užsiimančios įmonės "Branda Lt" veiklos.

"Tai, kaip čia yra tvarkomos atliekos, niekur kitur Europoje negalėtų būti. Tai jau ne smarvė, o dvokas. Ir, pasirodo, niekas negali nieko padaryti. Patikrinimai vyksta, bet įmonė nevykdo įpareigojimų. Žinome, kad įmonė ketina plėsti veiklą, tačiau poveikio aplinkai vertinimo procedūros jiems nereikalingos. Tai ne pirmas atvejis Klaipėdos rajone, kai dėl čia įsikūrusių įmonių veiklos tiesiogiai kenčia klaipėdiečiai", – kalbėjo komiteto narys Valdemaras Anužis.

Jis minėjo ir kitą Klaipėdos rajone įsikūrusią stambią įmonę, kuri tylomis savo veiklos apimtis jau padidino 40 proc.

"Šalia uostamiesčio esanti gamykla "Neo Group" gamybos apimtis ketina didinti 40 proc. Vyksta statybos. O ką apie tai žino uostamiesčio savivaldybės Sveikatos apsaugos skyrius? Nieko. Mes net nežinome, kad įmonė plečiasi", – replikavo V.Anužis.

Pataisa atribos savivaldą

Komiteto posėdyje dalyvavęs Seimo narys Simonas Gentvilas nuliūdino kolegas, įspėdamas, kad artimiausiame posėdyje Seimas turėtų svarstyti įstatymo pataisas, kuriomis savivalda apskritai bus eliminuota nuo poveikio aplinkai vertinimo procedūrų.

"Mes susidūrėme su vulgariais gamtos teršėjais. Jei Seimas patvirtins buvusio aplinkos ministro Kęstučio Trečioko siūlymą, savivalda bus dar labiau izoliuota nuo derinimo procedūrų", – tikino S.Gentvilas.

Dienraštis "Klaipėda" skelbė, kad įmonė "Branda Lt" laimėjo bendrovės "Kauno vandenys" skelbtą viešąjį konkursą utilizuoti 4,4 tūkst. t nuotekų dumblo.

Bendrovės "Branda Lt" gamybos direktorius Evaldas Stakė dienraščiui tada tikino, kad įmonė bendradarbiauja su mokslininkais, ketina įsirengti modernesnes kvapų naikinimo technologijas ir žadėjo neviršyti taršos leidime numatytų darbų apimčių.

Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariai kėlė klausimą, ar nevertėtų inicijuoti šiai įmonei išduoto taršos leidimo audito.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alius Jakas

Alius Jakas portretas
Galu gale kazkas emesi bent kazkokiu veiksmu. O tai gyvenam civilizuotoj visuomenej, ir uostom suda atsiprasant.

Koks skirtumas

Koks skirtumas portretas
Klaipėdiečiai kencia, o Klaipedos rajono gyventojai kaip? Jie nekencia? Jie kovoja su vejo malunais taip pat, kaip ir Klaipedieciai. Ir kas, o gi nieko, viskas kaip buvo po senovei taip niekas ir nepasikete. Ir niekas nepasikeis kol "ranka ranka plaus"

Anonimas

Anonimas portretas
Komiteto narys V.Anužis teisus .
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių