Dėl mokėjimo už elektrą – galvosūkis

Nuo sausio 1-osios pasikeitus elektros kilovatvalandės kainai, klaipėdietė pensininkė pasigedo informacijos apie tarifų planus ir jų kainas.

Trūksta aiškumo?

Moteris redakcijai skundėsi, jog jai neaišku, ar verta rinktis kurį nors elektros tiekimo operatoriaus siūlomą mokėjimo planą, ar ne.

"Sausio mėnesį mokėjome už gruodį sunaudotą elektrą. Girdėjau, jog nuo sausio 1-osios kažkas keitėsi, bet nėra aišku – apsimoka ar ne vartotojams keisti planus?" – teiravosi moteris.

Klaipėdietė tikino, jog per mėnesį už elektrą atseikėja apie 7 eurus.

Kitas žmogus, gyvenantis Palangoje, aiškino, jog jam tenka mokėti net 30 eurų per mėnesį, nors gyvena vieno kambario bute.

"Kaip elgtis ir kodėl tokios didelės sąskaitos? Gal turiu keisti mokėjimo planą?" – klausė kurorto gyventojas.

Energijos skirstymo operatoriaus įmonės ESO atstovė ryšiams su visuomene Akvilė Adomaitytė tikino, jog nerimauti neturėtų tie, kurie sunaudoja itin mažai elektros energijos.

"Paprastai tariant, jei žmogus sunaudoja iki 50 ar 100 kilovatvalandžių per mėnesį, jam neverta keisti mokėjimo planų. Siūloma pasilikti prie standartinio. Kiti planai, kaip "Namai", "Namai plius", "Išmanusis", skirti daugiau elektros energijos naudojantiems būstams. Sunaudojant daugiau nei 190 kilovatvalandžių per mėnesį, verta pasiskaičiuoti, kuris siūlomų planų yra naudingas", – aiškino A.Adomaitytė.

Planas "Namai Plius" palankiausias tiems, kurie energijos sunaudoja dar daugiau – bent 600 kilovatvalandžių per mėnesį.

Galimybės rinktis

Pasirinkus šiuos mokėjimo planus, vartotojui tenka mokėti pastovią, nekintamą 3 arba 6 eurų sumą, kuri įvardijama kaip pastovioji kainos dedamoji. Energijos dedamoji nuo sausio 1-osios yra 0,113 euro už kilovatvalandę.

"Elektros kaina gyventojams pinga penktus metus iš eilės. Populiariausio "Standartinio" vienos laiko zonos tarifo plano kaina mažėja iki 11,3 cento už kilovatvalandę. Gyventojai, pasirinkę "Standartinį" dviejų laiko zonų tarifo planą, mokės 12,2 cento (dienos metu darbo dienomis) ir 9,1 cento už kilovatvalandę (nakties metu ir savaitgaliais). Dviejų laiko zonų tarifo planai rekomenduojami tiems, kurie 30 proc. ir daugiau elektros energijos sunaudoja naktimis ir savaitgaliais", – aiškino A.Adomaitytė.

Moka grynaisiais

Pensinio amžiaus žmonėms, kurie įpratę už elektrą ar dujas mokėti grynaisiais, mokėjimo vietose tereikės žinoti skaitiklių rodmenis.

"Nuo vasario 1 d. klientui, atsiskaitančiam grynaisiais už elektrą ir dujas, tereikės žinoti elektros ar dujų skaitiklio rodmenį ir savo kliento kodą. Įmokos priėmimo vietoje sistema automatiškai suskaičiuos mokėtiną sumą", – aiškino atstovė.

Ką daryti, jei klientas su savimi nėra pasiėmęs reikalingos pinigų sumos? Ar bus priimama mažesnė įmoka?

Aiškinama, jog daugelyje įmokų grynaisiais priėmimo vietų žmonės galės sumokėti tik dalį sumos, o likusią – iki kito mėnesio pabaigos. Gautą sąskaitą reikės apmokėti ne vėliau kaip per kitą mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jule

Jule portretas
apsimoka turėti 2 skaitiklius(dieninis,naktinis)tai yra pastatoma nemokamai, tik reikia parašyti prašymą.....Ko apie tai nerašoma?

Sumazėjo

Sumazėjo portretas
NUO SAUSIO 1-SIOS STANDARTINIS 0.113 .Juk aiskiai parasyta.

pensininkas

pensininkas portretas
O tai kiek moket su standartiniu planu? 0.113 ar 0.114? Nieko nebesuprantu...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių