Dėl mašinos uostamiesčio gatvėse – detektyvas

Kokių privilegijų gali tikėtis gudruolis vairuotojas, paprastą "VW Transporter" nudažęs balta spalva ir nupiešęs raudonas linijas? Kaip du vandens lašai į greitosios medicinos pagalbos automobilį panašia mašina, pasirodo, galima ropštis ant šaligatvių. Tokį automobilį galima valandų valandas laikyti draudžiamoje vietoje ir nepaisyti jokių kelių eismo taisyklių, ypač jei už jo stiklo dar užkiši svetimą neįgaliojo dokumentą.

Kokių privilegijų gali tikėtis gudruolis vairuotojas, paprastą "VW Transporter" nudažęs balta spalva ir nupiešęs raudonas linijas? Kaip du vandens lašai į greitosios medicinos pagalbos automobilį panašia mašina, pasirodo, galima ropštis ant šaligatvių. Tokį automobilį galima valandų valandas laikyti draudžiamoje vietoje ir nepaisyti jokių kelių eismo taisyklių, ypač jei už jo stiklo dar užkiši svetimą neįgaliojo dokumentą.

Sukūrė kopiją?

Kad visa tai yra įmanoma, dienraščio "Klaipėda" žurnalistai įsitikino kelias dienas stebėję uostamiesčio gatvėmis besiblaškantį automobilį, panašų į medikų mašiną.

Paaiškėjo, kad tokiu automobiliu pramogų ieško jaunas klaipėdietis, aistringas boulingo žaidėjas, tėvo vardu registruota vadinamąja greitąja atvažiuojantis į miesto centrą.

Baltas "Volkswagen" yra pažymėtas raudonomis juostomis, ant jo šono užklijuotas užrašas "Greitoji pagalba", o mašiną puošia šešiakampė mėlyna žvaigždė, kurios centre yra vadinamoji Asklepijo lazda. Šis ženklas vadinamas Gyvenimo žvaigžde ir simbolizuoja medicinos pagalbą.

Tiek Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties viršininkas Rimvydas Juodviršis, tiek privačios GMP stoties vadovas Vladimiras Budanovas su šį automobilį vairuojančiu piliečiu jokių reikalų neturi.

"Nudėvėtus GMP automobilius parduoti galima, rengiami aukcionai. Tačiau privalu nuvalyti visus skiriamuosius ženklus. O štai šis automobilis neturi standartizuoto ženklinimo. Šios linijos neatitinka reikalavimų. Kokia čia greitoji medicinos pagalba? Gal nuo tarakonų? Ant mašinos parašyta – "Greitoji pagalba", bet medicinos čia nėra", – automobilį įvertino R.Juodviršis.

Ant automobilio stogo nėra tik specialaus šviesos ir garso signalų plafono. Pažvelgus pro automobilio langą į vidų, matyti, kad jame nėra neštuvų, jokios kitos medicininės įrangos. Transporto priemonė naudojama kaip paprasta keleivinė mašina.

Išlygos – garantuotos

Naujojo Sodo gatvėje medikų automobilį primenanti mašina dažniausiai išdygsta vakare. Tiesa, praėjusį šeštadienį "greitoji" čia stypsojo jau nuo 9.30 val. Tačiau pasitaikė ir tokių naktų, kai mašina taip ir likdavo miesto centre iki vėlumų.

Automobilio vairuotojas, net jei ir būdavo kitų laisvų vietų, mašiną palikdavo ant šaligatvio, ant horizontalios geltonos linijos, kuri įspėja, kad automobilių stovėjimas čia yra draudžiamas.

Dienraštis "Klaipėda" šį automobilį užfiksavo ir kitose miesto vietose. Akį rėžia tai, kad mašina buvo paliekama akivaizdžiai nepaisant Kelių eismo taisyklių.

Netrukus išaiškėjo, kodėl šis vairuotojas toks drąsus. Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai, užfiksavę ant šaligatvio stovintį automobilį, įsitikino, kad už jo lango matyti neįgalių asmenų automobilių statymo kortelė.

"Tai reiškia, kad už automobilio stovėjimą miesto centre jam nereikia mokėti", – kortelės privilegijas įvardijo šio skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Vilius Valys.

Gavo baudą

Apie įžūliai stovintį automobilį pranešimus gavo Klaipėdos kelių policijos biuras ir Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius.

Uostamiesčio policija dienraščiui atsakė, jog atliks tyrimą, įvertins aplinkybes ir priims sprendimą dėl nuobaudos, jei paaiškės, kad šio automobilio vairuotojas ką nors pažeidė.

O štai Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai per dvi minutes atžingsniavo prie palikto automobilio, nufotografavo jį ir jau kitą dieną vairuotojui buvo skirta bauda už tai, kad mašiną pastatė ant šaligatvio.

"Neįgaliojo kortelė leidžia jam sustoti, kur tai kitiems daryti yra draudžiama, bet stovėti ant šaligatvio kortelė nesuteikia teisės. Pagal administracinį nurodymą vairuotojas privalo sumokėti 14 eurų baudą", – aiškino savivaldybės atstovai.

Vairuotojas, pirmadienio pavakarę aptikęs, kad už lango valytuvo plazda pranešimas apie pažeidimą, mašiną nuvairavo už 50 metrų, į Puodžių gatvę. Mašina liko dar kelioms valandoms ties ženklu "Sustoti draudžiama".

Šis ženklas negalioja skiriamuoju ženklu "Neįgalusis" arba neįgalių asmenų automobilių statymo kortele pažymėtoms transporto priemonėms.

Vežioja neįgalųjį?

Administracinio nurodymo surašymui į savivaldybę atvykęs mašinos vairuotojas išdidžiai pareiškė, kad jis į Naujojo Sodo gatvę atgabeno neįgalųjį ir nesvarbu, kad kortelė išduota ne jo vardu.

Buvo ar nebuvo koks nors neįgalusis automobilyje gruodžio 2 dienos vakarą, gruodžio 3-iosios vakarą, gruodžio 5-osios rytą ir gruodžio 7-osios pavakarę, kai tomis dienomis žurnalistai užfiksavo vadinamąją greitąją ant šaligatvio, vairuotojas nesiaiškino.

Savivaldybės tarnautojai turėtų mažiausiai po kelias valandas stypsoti prie automobilio, kad įsitikintų, vežioja šis žmogus neįgalųjį, pavyzdžiui, žaisti boulingą, ar ne.

Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos Klaipėdos dokumentų registravimo skyriaus vedėjas Mindaugas Gylys, išgirdęs apie žurnalistų užfiksuotą situaciją, neslėpė emocijų.

"Jei žmogus naudojasi svetima kortele neteisėtai, aišku, kad reikia išsiaiškinti. O gal paaiškės, kad kortelę kažkas pametė, ją kažkas rado ir naudojasi. Visokių situacijų nutinka. Žinoma, gali būti, kad žmogus tik neįgalųjį atvežė", – kalbėjo M.Gylys.

Papiktino situacija

Klaipėdos savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Janina Asadauskienė tikino, kad jai neteko girdėti, kad kuri nors uostamiesčio sveikatos įstaiga naudotųsi tokios "greitosios" paslaugomis.

"Tai nėra greitosios medicinos pagalbos automobilis, vadinasi, tai yra paprasta transporto priemonė, kuriai galioja Kelių eismo taisyklės. Negalima daryti ką nori. Policija turi aiškintis, ar gali bet kas užsiklijuoti greitosios medicinos pagalbos ženklus ir važinėtis? Nejau bet kas užsiklijuos gaisrininkų ženklus ir galės važinėti? Ir kas tada bus?" – klausė J.Asadauskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juokingi

juokingi portretas
Jeigu neturit apie ką rašyti, geriau išvis nerašykit. Žmogui reklamą padarėt, šaunuoliai ! Jis to ir siekė.

Nu Nu

Nu Nu portretas
O as galvojau kad raudonas kryzius simbolizoja medicinine pagalba,ir kadangi uostamiescio mediku masinos yra pazymetos uzrasu GREITOJI MEDICININE PAGALBA,sis automobilis na sakykim daro kazkokia pagalba tikrai kad ne medicinine, o juostos tai mada tokia ,na ir kas kad panasi masyna? Manau Lietuvoje yra daug prabangiu automobiliu panasiu i tas su kuriom vazyneja net pati pone Grybauskaite,taj gal jau ten tyrima pradekyt miela pone Asta. Suraskyt sau kuo idomesne tema straipsniams!!!

Sl

Sl portretas
Dar yra smulkus ukininkas kuris veza i turgeli darzoves senu gaisrines automobiliu :)
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių