Dėl laiko pokyčių – stresas

Sekmadienį laikrodžio rodykles teks pasukti viena valanda į priekį. Tuomet ne tik bus sunkiau keltis, bet, specialistų teigimu, gali sumažėti darbingumas, prastėti savijauta.

Netrukus Lietuvoje bus įvestas vasaros laikas. Kovo 26-ąją 3 val. nakties laikrodžių rodykles reikės pasukti viena valanda pirmyn. Oficialiai bus pereita prie vasaros laiko, kuris galios septynis mėnesius – iki spalio pabaigos.

Medikų teigimu, sutrikęs biologinis laikrodis kai kuriuos veikia neigiamai ir, ko gero, atneša daugiau žalos nei tariamos ekonominės naudos.

Klaipėdos jūrininkų ligoninės Neurologijos skyriaus vedėjas Robertas Urbutis svarstė, esą vargu ar ši sumaištis, kurią į žmonių gyvenimus įneša pasikeitęs laikas, logiškai pagrįsta.

Nors padidėjusio pacientų srauto teigė nepastebintis, vis dėlto medikas abejojo sukiojimo naudingumu. Anot jo, organizmo adaptacinis laikotarpis kai kuriems būna ypač įtemptas, sumažėja darbingumas, tai blogai veikia psichologinę būseną, sukelia nuovargį.

"Tai labai kontroversiškas ir subjektyvus klausimas. Vieni išties jaučia pasekmes ir adaptavimosi sunkumus, kiti to nepastebi. Labai individualu. Daug kalbama apie laiko sukiojimo ekonominę naudą ir poveikį sveikatai, bet konkrečių veiksmų nesiimama. Man asmeniškai tai nepatinka, juolab kad ekonominis naudingumas – labai miglotas, nors yra vienintelis sukiojimo argumentas. Tad klausimas, kodėl tai daroma?" – samprotavo R.Urbutis.

Kai kurių specialistų manymu, žmonės turėtų gyventi išvien su gamta, o ne vadovautis ES teikiamomis direktyvomis.

Laikas Lietuvoje, kaip ir visose ES valstybėse narėse, keičiamas dukart per metus, vykdant neribotai galiojančią ES direktyvą dėl vasaros laiko. Briuselis kas penkerius metus skelbia komunikatą, kuriame nurodomas tikslus vasaros laiko įvedimo ir atšaukimo grafikas.

Vasaros laikas kasmet įvedamas paskutinį kovo sekmadienį, pasukant laikrodžio rodyklę valanda į priekį, o atšaukiamas paskutinį spalio sekmadienį.

Savo ruožtu Sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad laiko kaitaliojimas reikšmingo poveikio žmonių sveikatai neturi.

Seimas buvo priėmęs rezoliuciją, kuria siūlė Vyriausybei daugiau dukart per metus nebesukti laikrodžių rodyklių, likti gyventi vasaros laiku. Savo siūlymą jie argumentavo policijos surinktais duomenimis. Teigta, kad keičiant vasaros laiką į žiemos, pailgėja tamsusis paros metas. Dėl to padidėja nusikalstamumas bei nelaimingų atsitikimų kelyje skaičius. Tačiau į šį siūlymą atsižvelgta nebuvo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sukinėtojas

Sukinėtojas portretas
Jei kažkam labai knieti kažką pasukinėti, tegul sukinėja savo kiaušius! Idiotai! Nesupranta, kad gamtoje negalima nieko "sukinėti"!

manau,kad

manau,kad portretas
labiausiai nukentėjo pasaulyje tik Lietuvos pensininkai.Jie pas mūsų išskirtiniai.

Kaimietis vatnikams

Kaimietis vatnikams portretas
Taip, taip, čia ES kalta. Geriau laiko nekaitalioti, o keisti valdiškų įstaigų darbo laiką - vasarą nuo 6 val., žiemą nuo 9 val. , kad karvės būtų patenkintos
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių