Dėl Klaipėdos universiteto kyla į kovą

Naujausi valstybinių universitetų pertvarkos projektiniai pasiūlymai, kuriuos įgyvendinus Klaipėdos universitetas taptų padaliniu, sukėlė pykčio audrą. Seimūnai iš Klaipėdos tikino aršiai kovosiantys už uostamiesčio Alma Mater išlikimą.

"Tylus numarinimas"

Praėjusią savaitę Seime buvo užregistruoti nauji projektiniai siūlymai "Dėl valstybinių universitetų tinklo optimizavimo plano patvirtinimo". Juose Klaipėdos universiteto, kaip atskiro ir savarankiško akademinio vieneto, nėra.

Pagal numatytą scenarijų, liktų tik padalinys – kito universiteto dalis.

"Įstatyminė pataisa performuoja Klaipėdos universitetą iš savarankiškos universitetinės įstaigos statuso į Vilniaus arba Kauno filialą. Iš pradžių pats tuo nepatikėjau, juolab kad bendraudamas su premjeru girdėjau asmeninį jo pažadą, jog Klaipėdos universitetas išliks savarankiškas", – gūžčiojo pečiais miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Esą tai – viena kitai prieštaraujančios iniciatyvos, diskredituojančios visą regioną.

"Šiandien ieškoma subtilaus parlamentinėse procedūrose paskandinto eutanazijos varianto. Kaip patogiai ir gražiai numarinti Klaipėdos universitetą", – situaciją apibūdino V.Grubliauskas.

Į rotušę sukvietęs klaipėdiečius Seimo narius meras klausė, kokio verdikto tikėtis ir kokios naujovės laukia akademinės bendruomenės.

Dydis – tik pretekstas?

Seimo Narys Dainius Kepenis perdavė Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko Eugenijaus Jovaišos žodžius.

"Liepė taip ir pasakyti: Klaipėdos universitetas ir regionas abejingai žiūri į reformą. Jeigu jie (universitetas – I.L.) pradėtų dirbti, tai ir mes su jais kitaip kalbėtume", – trumpą atsakymą pateikė D.Kepenis.

Parlamentaras teigė girdintis kalbas, kad studijos čia nėra pačios geriausios kokybės, o programų kone dukart daugiau nei jų pakaktų mūsų šaliai.

"Šiandien pasigendama aiškumo, kodėl apskritai reikalingas Klaipėdos universitetas. Yra akademinių bendruomenių, kurios rūpinasi reforma, skaičiuoja studentus, ieško valstybinių užsakymų", – dėstė jis.

"Kokius vėjus jūs čia nešate? Svarstymo eigoje penki ar šeši parlamentarai staiga pabudo, kad kažkas kažko nepadarė ar nepateikė informacijos. Tai turėjo būti numatyta Vyriausybės projekte", – pyko meras.

Komiteto pirmininkui jis perdavė "nuoširdžius akademinius linkėjimus", o Seimo narys Naglis Puteikis juoko forma – grasinimus.

"Matyt, už viso to slypi didelės lobistinės jėgos. Reikia organizuoti rimtą pasipriešinimą ir pasidalyti darbais. Jeigu mažumo argumentas yra jungimo priežastis, gal tada Neringą atiduokime Vilniaus miestui?" – palygino N.Puteikis.

Ragino nesinervinti

Seimo narys Eugenijus Gentvilas įsitikinęs, kad Klaipėdai turėti savo universitetą yra prestižo reikalas.

"Tokio chaoso dar nesu matęs. Miestas be universiteto turi kitą statusą ir priklauso kitai lygai. Humanitariniai ir socialiniai dalykai Klaipėdos universitete turi likti. Reikia principingai kovoti, kad jis nebūtų sumenkintas iki technologinio profilio", – kalbėjo E.Gentvilas, kuris taip pat nusiteikęs prisidėti prie įstaigos gelbėjimo plano.

Esą ateityje tai galėtų būti nedidelis, tačiau aukštos kokybės universitetas.

"Norint tapti stipriausiu, nebūtina būti didžiausiu. Užtektų ir 4,5 tūkst. studentų", – samprotavo E.Gentvilas.

"Neturime tikslo tapti našta valstybei. Tikiuosi, kad Vydūno keliu einanti parlamentinė grupė tik blaiviais protais ir šviesiu žvilgsniu į ateitį įvertins situaciją ir supras, koks vaidmuo regiono kontekste tenka Klaipėdos universitetui", – komentavo V.Grubliauskas.

D.Kepenis pridūrė, kad Vakarų regiono Seimo narius vienijanti grupė vienareikšmiai pasisako už savarankišką ir šiuolaikišką universitetą. Esą dėl to bus daroma viskas, kas tik įmanoma.

"Dabar mums reikėtų nepykti, nesinervinti, o įsiklausyti į iškeltus klausimus. Tuomet neliks jokių nesusipratimų", – tarstelėjo seimūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesubprontu

Nesubprontu portretas
ar ta univėrsitėta naikina kad toks šurmulys?Taigi tik nor prijungt

jau ne "Ak", o kraupu

jau ne "Ak", o kraupu portretas
Grubliauskas "neserga" Klaipėda. Jis tik taip kalba. Darbai ir veiksmai rodo visai ką kitą. Šiukšlynas, kuriame vyko į JUNESCO paveldo sąrašą įrašyta Lietuvos dainų šventė tai parodo.

AK

AK portretas
Ten tikrai tebėra Universitetas? Ar tik santykinai, daugmaž? Prie tarybinės valdžios miestas ošė nuo studentijos, tų pačių muzikos fakultetų. Negalima degraduoti be galo krašto, tad tikrai būta dėl ko kilti į kovą, ir net ne šiandien. Iš duotų pastabų reikia ne herojiškai šaipytis, bet tikrai rūpintis. Tikrai, o ne taip, kaip piktžolėmis apžėlusiuose renginiuose - daug kas ant durniaus, pakazūchai, pasivadinimams kultūros sostine, kol vieną dieną nelieka net ir to.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių