Dėl Jūros šventės mugės – nerimas

Nuo vietinės rinkliavos už leidimus prekiauti ar teikti paslaugas siūloma atleisti dar dvi grupes prekybininkų. Vieni dirbs Joninių ir tarptautinio nematerialaus kultūros festivalio "Lauksnos" metu, kiti pasitiks kruizinių laivų turistus. Susirūpinta ir Jūros šventės prekybininkų likimu.

Surengs naują festivalį

Ar atleisti dar dvi grupes prekybininkų, amatininkų, tautodailininkų nuo vietinės rinkliavos už leidimus prekiauti ar teikti paslaugas, svarstė miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto nariai.

Prašymą pritaikyti lengvatą Joninių ir tarptautinio festivalio "Lauksnos" dalyviams pateikė Klaipėdos etnokultūros centras.

Pasak įstaigos atstovų, pirmosios šventės metu prekiaus apie 80 prekybininkų, amatininkų, tautodailininkų. Joninių jomarkas tradiciškai vyks Turgaus gatvėje, ant Jono kalnelio ir jo prieigose.

Planuojama, kad festivalio "Lauksnos" metu savo dirbinius siūlys apie 100 prekybininkų, tautodailininkų, amatininkų.

Atkreiptas dėmesys, kad šis renginys uostamiestyje organizuojamas pirmą kartą. Jis vyks liepos 14–15 d. Festivalio mugė šurmuliuos Teatro aikštėje.

Skaičiuojama, kad, nuo rinkliavos atleidus šiuos prekybininkus, į miesto biudžetą nepatektų apie 1,4 tūkst. eurų.

Amatus demonstruoja turistams

Prašymą atleisti nuo rinkliavos amatininkus, tautodailininkus, prekybininkus, kurie pasitinka kruiziniais laivais į uostamiestį atplaukusius svečius, pateikė Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centras.

Kiekvieną kartą prisišvartavus laineriui, įstaiga organizuoja jomarkus Teatro aikštėje. Kruizinių laivų sezonas šiemet Klaipėdoje tęsis iki spalio 12 d. Numatyta, kad uostamiestyje apsilankys 65 laineriai.

Paprastai svečius, kurie atplaukia kruiziniais laivais, pasitinka 20 amatininkų ir prekybininkų. Skaičiuojama, kad juos atleidus nuo rinkliavos į miesto biudžetą nepatektų 2,61 tūkst. eurų.

Klaipėdos savivaldybės Mokesčių skyriaus vedėja Kristina Petraitienė atkreipė dėmesį, kad visi šie renginiai orientuoti ne į masinę prekybą, o tradicinių amatų demonstravimą, populiarinimą, tautinio paveldo produktų bei juos gaminančių geriausių krašto meistrų pristatymą, pradedančiųjų, bet liaudies tradicijas tęsiančių meistrų paskatinimą.

Nerimas dėl Jūros šventės

K.Petraitienė pabrėžė, kad vietinės rinkliavos lengvata sudarytų galimybę į jomarkus pakviesti nagingiausius krašto meistrus, kulinarinio paveldo gamintojus, amatininkus bei asmenis, prekiaujančius tradiciniais nemasinės gamybos gaminiais ir maisto produktais.

Pabrėžiama, kad nuolaida nebus teikiama asmenims ar įmonėms, kurie prekiaus alkoholiu.

Miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto nariai domėjosi, ar tai jau paskutinė grupė prekybininkų, kuriuos bus prašoma atleisti nuo rinkliavos šį sezoną.

K.Petraitienė patvirtino, kad taip. Balandžio pabaigoje vykusio miesto tarybos posėdžio metu nuo vietinės rinkliavos už leidimą prekiauti ir teikti paslaugas dėl tų pačių priežasčių buvo atleisti laivų parado mugės dalyviai.

Klaipėdos mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė domėjosi, kaip bus su Jūros švente. Paaiškinta, kad jos metu rinkliava iš prekybininkų renkama.

"Jei uždraus prekybą alumi, reikės ir juos atleisti", – prognozavo vicemerė.

Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas šmaikštavo: "Atsinešime. Kursiu naują koaliciją – už alų."



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Te tas alus būna (ir išskirtos vietos jam gerti), BET - dar yra įstatymas, draudžiantis pasirodyt neblaiviam viešoje vietoj. Taip kad - visus policininkus aprūpinti alkotesteriais, ir - jei kas viršys 1 prom., tam bauda ir pašalinimas iš šventės.

Klausimelis?

Klausimelis? portretas
Vokietija svencia ir nenusigeria.O mes? Aptriesti ,apvemti visi kampai.O ir padauginusiu kvaisalu niekada neneatsikelsianciu pasitaiko.Uz bokala gero alaus tikrai niekas manau ne pries.bet kai vaikai,piemenis voliojasi girti tai garbes mums nedaro.kaip rasti ta viduri,kaip sulaikyti vaiko tiesiancio ranka prie bokalo???

Šventė

Šventė portretas
Šventė visų pirma yra įvairovė, o ne rikiuotė. Tie, kurie sako kad kažką reikia drausti, priklauso "rikiuotės " kategorijai su griežtu muštru, disciplina ir taisyklėmis. Išgirdę žodį - šventė- , tie žmonės išsirikiuoja, kairėn, dešinėn, ginklą gerbt, pirmyn... Visuomenėj "rikiuotė" reikalinga, bet tik ypatingais atvejais ir per pusantro kilometro nuo šventės vietos, kad netrukdyti įvairaus amžiaus, tautybių, įsitikinimų žmonėms švęsti ir atsipalaiduoti.Žmonėms reikia švenčių, tai suprantama jau keleri tūkst. metų prieš mūsų erą.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių