Dėl darželio vaikui – į STT

Keturis vaikus auginančią klaipėdietę valstybė įvarė į kampą. Buvusi dešimta eilėje dėl vietos darželyje šeima įtartinu būdu nusirito iki 120-osios vietos. Klaipėdiečiams liko du pasirinkimai: badauti arba spjauti į savo šalį ir emigruoti.

Keturis vaikus auginančią klaipėdietę valstybė įvarė į kampą. Buvusi dešimta eilėje dėl vietos darželyje šeima įtartinu būdu nusirito iki 120-osios vietos. Klaipėdiečiams liko du pasirinkimai: badauti arba spjauti į savo šalį ir emigruoti.

Atsisakys pilietybės?

"Aš neprašau iš valstybės nei pašalpų, nei nemokamų kruopų ar makaronų. Pati užsidirbsiu. Tik duokite mano vaikui vietą darželyje. Nenoriu būti piliete tokios šalies, kur žlugdomi normalūs, darbo nebijantys žmonės. Pas mus valstybė tesugeba pasirūpinti išlaikytinių armija", – piktinosi keturių atžalų mama Asta Tunaitienė.

Moteris augina tris savo vaikus ir mergytę iš vyro pirmosios santuokos.

Namuose, be 17-os, 12-os ir aštuonerių metų vaikų, auga ir jauniausias moters sūnus, kuriam dveji.

Į eilę darželiui gauti A.Tunaitienė užsiregistravo praėjusių metų balandį. Sūnui tuo metu buvo šiek tiek daugiau nei metukai.

"Kitiems vaikams vietas darželiuose pavyko gauti be jokių problemų. Net ne savo dukrytei, o vyro vaikui gavome vietą darželyje be jokių bėdų. Dabar mergaitė eina į antrą klasę", – pasakojo klaipėdietė.

Moteris neslėpė – iš mergaitės mamos buvo atimtos motinystės teisės.

"Mergaitę parsivežiau į Klaipėdą liepos mėnesį, rugpjūtį parašius prašymą, rugsėjį mes jau ėjome į darželį", – kelerių metų senumo įvykius prisiminė mama.

Atsidūrė eilės gale

Restorane virėjos vietą moteris paliko dvejiems metams. Tačiau vaiko priežiūros atostogas mamai teko neplanuotai pratęsti, nes neturi kur dėti jauniausiosios atžalos.

"Net nebuvo įtarimų, kad sužlugs galimybė grįžti į darbą. Esu virėja, ir darbdavys nustėro, išgirdęs, kad prašau dar kuriam laikui pratęsti atostogas. Jis juk taip pat nuostolių patiria, jam reikia dirbančio žmogaus", – pabrėžė A.Tunaitienė.

Moteris šių metų sausio 11-ąją jau turėjo sugrįžti į darbą. Tačiau paaiškėjo, kad visi planai žlunga, nes jos vaikui nėra šansų gauti vietą ugdymo įstaigoje.

"Pernai gruodį mes dar buvome dešimtieji eilėje. Šiemet staiga tapome šimtieji. Viename darželyje "kritome" iki 58-os vietos, kitame – iki 76-os, o trečiajame tapome 120-ieji. Man kilo daug įtarimų. Išgirdau atsakymą, kad taip eilė pasistūmė, nes į ją buvo įtraukti tie vaikai, kuriems 2015 metais neatsirado vietos darželiuose. Bet aš nenurimau, manęs tai neįtikino. Parašiau raštą Specialiųjų tyrimų tarnybai. Tegul aiškinasi, iš kur čia tie šimtai vaikų eilėje", – kalbėjo mama.

Gyvens iš 400 eurų

A.Tunaitienė su vyru ir vaikais gyvena Melnragėje. Čia ji anksčiau ir dirbo restorane. Jos vaikai mokėsi Girulių darželyje, o į mokyklą eina Mažojo Kaimelio rajone.

"Nejaugi dingo pirmenybė vaikui darželį gauti pagal gyvenamąją vietą? Po visų pykčių ir barnių savivaldybėje išgirdau, kad vis dėlto atsirastų viena vieta mano sūnui. Bet tik Mogiliovo gatvėje esančiame darželyje. Nuvežusi visus vaikus į mokyklą, patį mažiausiąjį turėčiau per visą miestą piko metu vežti į darželį, po to vėl grįžti į darbą Melnragėje", – stebėjosi mama.

Moteris šiurpsta skaičiuodama, kas jos laukia artimiausiu metu.

"Vyras yra tolimųjų reisų vairuotojas. Va, parnešė ką tik algą. Ir tai tik 400 eurų. Pratęsusi vaiko priežiūros atostogas, aš jokių pajamų nebegausiu. Priešingai – restorano savininkas ims ieškoti kito žmogaus, ir nebeteksiu savo darbo. Su keturiais vaikais iš 400 eurų nepragyvensi. Beliks uogauti ar grybauti, nes kitaip teks badauti. Taip ir pasakiau valdininkėms, kad duotų mano sūnui vietą vaikų globos namuose, jei jau jam nėra kitos vietos", – šiurpo mama.

Antpečiai negelbės

A.Tunaitienė tikino, kad po tokių gyvenimo smūgių ji visai pateisina tuos, kurie Lietuvą palieka be jokio gailesčio.

"Ką man ta pilietybė duos? Išvešiu savo vaikus ir pati išvažiuosiu, jei normaliai dirbti ir gyventi čia yra neįmanoma. Ką man daryti? Kažkur nugirdau, kad pirmenybė gauti vietą darželyje suteikiama karininkų vaikams. Iš karto vyrui pasakiau, kad "čiuožtų" į armiją. Tegul gulasi ant pilvo ir atsispaudimais vaikui vietą darželyje pelno. Vis dėlto savivaldybės darbuotoja pareiškė, kad nėra kariškiams jokių išlygų. Juokas pro ašaras", – kalbėjo moteris.

Darželis – ligoniukams

Moteris vylėsi, kad jai pavyks surasti vietą darželyje "Giliukas". Giruliuose įsikūręs darželis garsėjo tuo, kad į jį patekdavo tik kvėpavimo takų ligomis sergantys vaikai.

"Kai prie darželio durų išvydau išsirikiavusius "Lexus", "Mercedes" ir kitų prabangių markių automobilius, supratau, kad man čia su sena savo "Audi" net ne vieta. Iškilo klausimas, ar šis darželis nebėra sanatorinio tipo? Į jį buvo priimami tik sveikatos sutrikimų turintys vaikai? Ar tai tik prabangių namų kvartalų gyventojų poreikius tenkinantis darželis?" – retoriškai klausė mama.

Mama pati mėgino belstis į ugdymo įstaigą, mynė valdininkų kabinetų slenksčius, tačiau čia išgirdo šokiruojantį atsakymą.

"Esą kokių čia ligų ieškau? Neva visi tokio amžiaus vaikai serga kvėpavimo takų ligomis", – pokalbį su viena darbuotojų perpasakojo mama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mama

Mama portretas
Anksciau darzeliuose vietos visiems uzteko! Daugybe zmoniu isvyko is Lietuvos, vaiku zenkliai sumazejo, darzeliu kaip ir niekas nenugriove, kur dingo tos vietos protu nesuvokiama.... ? Ir dar. Problema aktuali didziuosiuose miestuose, kodel nestatomi nauji darzeliai, kodel tai nedaroma prioriteto tvarka??? Juk tai jaunu, perspektyviu seimu problema,,tu kurios i biudzeta moka mokescius, tu kurios nori ir gali dirbti, ne tu kurios ima is jo pasalpas, yra asocialios! Ar tikrai tokios seimos kasdien tustejanciai Lietuvai nebereikalingos???

Anonimas

Anonimas portretas
Tegul vyriausybe stato daugiau darzeliu, o ne pastatus naujausius ir tiltus ir t.t.ir dings tokios problemos.anksciau visi gaudavo vietas darzeliuose

Tak

Tak  portretas
Savo vaiką irgi. Rašiau į darželį apie vienerių metų, bet po kiek laiko priėmė teko palaukt, ne. Visos žino kad nuo gimimo reikia įrašyti į darželį, kalbėkite už save ponios, kurios viską visur žino.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių